Tőkés Basescunál

2007. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A területi autonómia ügyéről, a román–magyar viszony problémáit felvázoló feljegyzés összeállításáról, a román társadalom érdekeinek brüsszeli képviseletéről folytatott megbeszélést tegnap Bukarestben Traian Basescu román államfő Tőkés László királyhágó-melléki református püspökkel. Az elnöki Cotroceni-palotában megtartott egyórás találkozó a november 25-én rendezett európai parlamenti választásokon függetlenként mandátumot szerzett egyházfő kezdeményezésére jött létre.
Basescu fontosnak nevezte Tőkés bejelentését, miszerint a brüszszeli törvényhozásban három központi téma – a korrupcióellenes harc, a kommunizmussal való szembenézés és a keresztényi értékrend – mentén kívánja összpontosítani tevékenységét. A magyarság önrendelkezési törekvései kapcsán az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, a Basescu által szorgalmazott területi közigazgatási reform és decentralizáció nem ellentétes azzal a területi autonómiával, amelynek szükségességét Tőkés az EP-választási kampányában hangoztatta. Értesüléseink szerint Basescu nem utasította el élesen az önrendelkezés ügyét, és kiállt a szubszidiaritás elve mellett. Lapunk úgy tudja, az elnök arra kérte Tőkést, hogy kollégáival együtt készítsenek listát a román– magyar viszony problematikus kérdéseiről, amelyet egy következő, januári megbeszélésen vitatnának meg. Egyetértés volt abban is, hogy kisebbségi tanácsadónak kellene tevékenykednie az elnöki hivatalban, ennek kapcsán Basescu személyi javaslatot vár Tőkéséktől. A református püspök a magyar–román kerekasztal fővédnökségére is felkérte az államfőt, emellett támogatását kérte a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.