Csak pénz kérdése, hogy karácsonykor milyen halból készült ételt fogyaszt a család, a választékra ugyanis az idén sem lehet panasz. A legnépszerűbb hazai halat, a pontyot élőként csaknem mindenütt 800–900 forintért kínálják, szeletelve 1400 forintot kérnek érte, a legolcsóbb halféleséget, a szívbetegeknek kiváltképp ajánlott fehér húsú busát viszont kilónként már 300–400 forintért is megkaphatjuk, filézve viszont csaknem annyiba kerül, mint a sertéscomb.
A vastagabb pénztárcájúak afrikai harcsatörzset is vehetnek 1500 forintért vagy filézett harcsát 1900-ért, akik pedig karácsonykor is egzotikus ízekre vágynak, tengeri hallal vagy a tenger gyümölcseivel is készülhetnek az ünnepnapokra. Bébipolipot már ezer forintért vásárolhatunk, garnélarákot 2200-ért, a tojáshabból készült karácsonyfadíszhez hasonló tintahalkarikát 2800, a füstölt lazacfilét pedig 4800 forintért árusítják. Aki kagylót is szívesen látna az ünnepi asztalon, az már 1920 forintért vásárolhat félhéjas zöld kagylót vagy 2050-ért héjas spanyol fekete kagylót.
A balatoni halkereskedések a kispénzű környékbeli vásárlók igényeit is igyekeznek kielégíteni. A Balatoni Halászati Zrt. siófoki halboltja és a boglári Halker Kft. helyi és veszprémi bolti árai minden halfajta tekintetében a legkedvezőbbek. Aki nem akar bíbelődni halászléfőzéssel, az Bogláron vagy Veszprémben már 720 forintért vásárolhat kétliteres vödörben halászlét.
Annak ellenére, hogy Somogyban félszáz halastóban úszkálnak a kopoltyúsok, a megye lakói sem igen javítják az ország egy főre jutó, évi 3,5 kilóra tehető halfogyasztási statisztikáját. Ennek feltehetőleg az is oka, hogy a somogyi halastavak csaknem negyede eliszaposodott, sőt van közöttük olyan is, amelyet már vagy száz éve nem tisztítottak ki.
Orbán Viktor: Megvan a bérmegállapodás!