Először rendezték meg a magyar pálinka napját hazánkban tegnap. Az esemény alkalmából a hegyeshalmi határátkelőnél az országba érkező turisták egy-egy üveg italt kaptak ajándékba. Ami a görögöknek az ouzo, a mexikóiaknak a tequila, az oroszoknak a vodka, az nekünk a pálinka – mondta Piros László, a szeszes ital lovagrendjének nagymestere. Csak Magyarországnak engedélyezi az Európai Unió a pálinka megnevezés használatát. Huszonöt főzde 220 termékének minőségét mérték össze az idei HunDeszt-versenyen, a legeredményesebb kereskedelmi alkoholkészítőnek az Agárdi Pálinkafőzde Kft., míg a legkiválóbb egyéni főzetőnek Pelle László bizonyult. Az 57 aranyérmes ital közül egy tucat lett championdíjas. Alma, körte, cseresznye, szilva, meggy mellett eperből, dióból, málnából és szederből is készítettek alkoholt a megméretésre.
Fotó: MTI/Győri Károly