A belvíz után az árvíz fenyeget az országban

Minden idők negyedik legmagasabb vízállását mérték Vásárosnaménynál a hét végén. A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Tokaj felé tart, ahol a hét első felében várják a tetőzést. A folyó felső szakaszán több helyen is harmadfokú még a készültség. Továbbra is nagy gondot okoz a belvíz is az országban, még mindig 316 ezer hektár van víz alatt.

Velkei Tamás
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a szivattyúzásra. Bár az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a hajdúböszörményi védelmi bizottság azzal fordult a megyei védelmi bizottsághoz, hogy az rendelje el a belvíz átszivattyúzását a Keleti-főcsatornába, szombati rendkívüli ülésén a testület nem tett eleget a város kérésének. – A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakmai álláspontja szerint ezt nem lehet megtenni, mert a Keleti-főcsatorna ivóvízbázisul szolgál néhány kisebb település és részben Debrecen számára. A megyeszékhely polgármestere ugyan úgy nyilatkozott, nincs feltétlenül szükségük a Keleti-főcsatornára mint vízbázisra, mert ők a saját rétegvizeikből is kiválóan el tudják magukat látni, a kisebb településeken lakó több mint négy és fél ezer ember azonban jelenleg csak onnan juthat ivóvízhez. Miattuk a megyei védelmi bizottság nem rendelte el azonnal a főcsatornába való szivattyúzást – jegyezte meg Rácz Róbert, a testület elnöke, aki hozzátette: döntöttek arról, hogy az ügyben Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárhoz és a Tiszamenti Regionális Vízmű fenntartójához fordulnak. Szerinte ugyanis a tavaszi, várhatóan sokkal komolyabb bel- és árvízi problémák majdani kezelése érdekében fontos lenne bevonni a védekezési munkálatokba a Keleti-főcsatornát is. – A kisebb településeken élők ivóvízellátása megoldható Debrecen rétegvízkészleteiből, az ehhez szükséges rendszer tavaszra kiépíthető – hangsúlyozta Rácz. (B. A.)


Harminc centiméterre megközelítette az eddig mért legnagyobb vízállást a tiszai árhullám Vásárosnaménynál: itt a folyó tegnap 904 centiméterrel tetőzött. A Tisza országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán a hideg időjárás hatására apadás indult meg, a gátaknál azonban továbbra is harmadfokú a készültség. Vásárosnamény alatt még igen jelentős áradás várható, mivel a város alatt ömlik a Tiszába a szintén harmadfokú készenlétet indokoló magasságon áradó Szamos és Kraszna.
A belvíz miatt árad a Lónyay-főcsatorna is, amelynél másodfokú a védelmi készenlét. Ideiglenes védművek építésével erősítik a töltésrészeket, megmagasították a kismadai nyári gátat is.
A Tiszán vonuló árhullám miatt lezárták a forgalom elől az Aranyosapáti és Mezőladány közötti, 4115-ös számú utat. A folyó jövő héten kedden vagy szerdán tetőzik Tokajnál, a szakemberek 850 centiméter körüli csúcsértékre számítanak.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben árad a Bódva. A nyári árvíz során a város több pontján is átszakadt a gát: mindkét helyen, a L’Huillier-Coburg-kastély közelében és a kisvasúti hídnál már a homokzsákokat éri a Bódva, egyes helyeken már buzgárokat is észleltek. Szendrőnél stagnál a folyó vízszintje, de hét szivattyúval dolgoznak azon, hogy a víz ne érje el azt a három ingatlant, amelyet megközelített az ár. Az épületeket homokzsákokkal is körbebástyázták, a strand területét és a pihenőházak környékét viszont elöntötte a Bódva.
Elbontották Felsőzsolca határában a nyári árvízben összedőlt, a Kis-Sajó fölött átívelő, évek óta használaton kívüli közúti hidat, amely a Sajón jelenleg levonuló árhullámot visszaduzzasztotta.
Újabb 19 kilométerrel, 315 kilométerre növekedett az árvízi védekezés hosszúsága a Körösökön. A 340 kilométer hosszúságú védvonalból a Fekete-Körösön a legmagasabb, azaz harmadfokú, a Berettyón, a Kettős-, a Hármas- és a Sebes-Körös alsó szakaszán másodfokú a készültség.
Továbbra is nagy gondot okoz a belvíz az országban, még mindig 316 ezer hektár van víz alatt. Hajdú-Bihar megyében 390, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 290 négyzetkilométer a belvíz által elöntött terület nagysága. A szivattyútelepek folyamatosan működnek, a gépek több millió köbméter vizet emelnek át naponta a vízfolyásokba. Egyedül Békésben csökkent a belvíz alatt álló területek nagysága, ám még így is 577 négyzetkilométert borít a víz.
A kiöntött tóvíz befagyására számítanak a szakemberek a Balatonnál; a víz szintje 126 centiméter, és azt a szél a déli parton további 10 centiméterrel megemelheti, a befagyás miatt a víz nem tudna visszahúzódni Balatonfenyves, Balatonmária és Balatonkeresztúr mélyen fekvő parti településrészeiről. A Balaton magas vízszintjét a leginkább azzal magyarázzák, hogy a tó vízgyűjtőjén az idén eddig a százéves átlagnál 50 százalékkal több csapadék esett.
A Marcalon átvonuló árhullám a folyómeder partján összegyűlt, az októberi katasztrófa során kiömlött vörösiszapot mossa az élővizekbe, ezért a vízügyi szakemberek naponta 24 tonna gipszet adagolnak a folyóvízhez, hogy a folyó pH-értéke ne emelkedjen a megengedett határérték fölé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.