Keresés
Magyar Nemzet
2020. július 5., vasárnap, Emese, Sarolta napja
HÍR TV – CIVIL KÖR:Ki lesz 2022-ben az ellenzék jelöltje?
Archívum, Égigérő
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/egigero/csodot-mondott-az-organikus-szemlelet-4091225/

Csődöt mondott az organikus szemlélet?

Úgy hallani, lassan vonul ki az egyetem Piliscsabáról.

Azért a kérdés így feltéve inkább provokatív, mint tényszerű. Ráadásul a Pázmány épületeinek sorsára sem kaphatunk ebben az irányban jó választ. Mert mi is történt az ország (tavalyig) egyetlen egyetemi nagyközségében? A volt szovjet laktanya épületeit a rendszerváltás után – többek között Makovecz Imre ötlete nyomán – egyenként áttervezték, és újabbakkal egészítették ki, hogy a terület be tudja fogadni az újonnan induló katolikus egyetem bölcsészkarát. A munkában több organikus építész is részt vett, a végeredmény pedig egy szakmailag elég vegyesen megítélhető, önmagával sem harmonikus épületcsoport lett.

Ezek között van művészi szempontból kiemelkedő értékű munka (Makovecz Stephaneuma) és van köztük vitatható megoldás is. Egyenként azért mindegyik kedvelhető, jó szándékú épület, de együtt nekem kicsit tömény az összhatás. Mindig zavart, hogy egy összetartó alkotó közösség – ráadásul közös értékrenddel – miért nem tudott hasonló épületeket létrehozni? A kérdésre ma sem tudom a választ, de a campus sorsa nem ezen múlt.

 

A problémát több tényező együttes hatása okozza: ezek a házak használati értéküket tekintve valószínűleg nem tudnak naprakész választ adni egy mai egyetem számára.

Az egyedi stílus miatt drága lehet az épületek karbantartása, de ennél is nagyobb baj, hogy az egymástól elszórtan telepített, külön épületek a lehető legkedvezőtlenebbek hőtechnikai szempontból. Ha sok a lehűlő felület, drága a fűtés, gazdaságtalan a működtetés. A rendszerváltás után épült házak feltehetően nincsenek túlzottan hőszigetelve.

Budapesttől huszonöt kilométerre van a campus, ami vonattal, autóval, busszal ugyan megközelíthető, de akkor is ki kell mondani, az ide járó egyetemisták ingázni kénytelenek. Ez nem teszi éppen vonzóvá, versenyképessé az egyetemet vetélytársaival szemben.

 

Piliscsaba és a Pázmány a mai napig nem talált egymásra. Az egyetemistáknak épített kollégiumok lakói és a helyiek még kocsmában sem nagyon találkoznak, az egyetemi programok a helyiek számára nem ismertek. Így az egyelőre alvótelepülésként működő, szép, de amúgy ingerszegény közeg sem túl inspiratív az itt tanulók számára.

 

Valószínűleg a fentiek együttesen okozhatják a lassú kivonulást. Nem tudom, mi az egyetem terve a campusszal, feltehetően szerveznek majd ide képzéseket a jövőben is, de az épületek kihasználtsági foka úgy tűnik, már nem lesz a régi. Ha pedig tényleg elmennek, a településnek biztosan rosszat fog tenni a sok üres épület.

És hogy fenti provokatív kérdésemre is megpróbáljak választ adni: nem az organikus szemlélet mondott csődöt, inkább a praktikus szempontok nem lettek eléggé kielemezve a döntés előtt. Igaz, ezek nélkül nem is érdemes építészetet csinálni, organikust sem, mert aztán nézhetünk szembe a következményekkel.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Fake News

Újabb baloldali víruskamu: álmentős után csodamasina
Ezúttal is a fake news minden nyilvánvaló jelét felmutató hírt állított elő a baloldali média.

Költségvetés 2021

A járvány elleni készültség és a gazdasági növekedés egyformán cél
Varga Mihály elengedhetetlenül fontosnak nevezte a kormányzati gazdasági rásegítő intézkedéseket.

Kiemelt

A Fidesz–KDNP biztosítja a 13. havi nyugdíj visszaépítését
Ezzel szemben a büdzsé elutasításával a baloldal nemet mondott a 13. havi nyugdíjra – mondta Nacsa Lőrinc.

Poszt-trauma

Orbán zsenije lehervasztotta a mosolyt a baloldaliak arcáról
Nincsenek egy súlycsoportban.

Poszt-trauma

Két lehetőség van…
Tűrnie kell Niedermüller Péternek, vagy…

Poszt-trauma

Jesszusom!
Tudják, ki volt a názáreti?

Poszt-trauma

Összehányta magát az ellenzék
Emelt fővel tapicskoljanak benne.

Aktuális

Az utolsó mesélő
Hargittai László Pamacs híres vágókról, a láthatatlan munkáról és Angelina Jolie kedvenc foteljéről.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!