Keresés
Magyar Nemzet
2020. augusztus 5., szerda, Krisztina napja
HÍR TV – KEMÉNYMAG:Indexben jól lehetett keresni „okosba.”
Archívum, Égigérő
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/egigero/hianypotlo-a-magyar-epiteszeti-javaslat-3959299/

Hiánypótló a magyar építészeti javaslat

Kambodzsában igen hálásak az ötletért, de nem kell ilyen messzire menni hasonló elképzelésekért.

Think Global, build social! – szól annak a kiállításnak a mottója, amely a héten nyílt meg a FUGA Építészeti Központban. Kissé szabad fordításban: nem árt a nemzetközi rálátás, mielőtt helyben bármit építesz, különben könnyen lehet, hogy hülyeséget fogsz csinálni. De jelent ez a sokrétű mondat mást is: ne félj az idegen kultúráktól, mindig az emberre koncentrálj. Az embernek ugyanis, bárhova megyünk, hasonló problémái szoktak lenni: szeretne valamit enni, valahol lakni, egészségesnek maradni. Ez igaz Magyarország összes polgárára is, akik igenis küzdenek ezekkel a kérdésekkel. A fenti mondat eredeti értelmezése szerint persze a szociális építészetre akarja felhívni a figyelmet: arra, hogy építészeti eszközökkel igen kevés pénzből lehet segíteni társadalmi, szociális problémákon, Magyarországon és szerte a nagyvilágban.

A kiállítás anyaga nemzetközi és hazai példákat mutat a fentiekre – a 15 külföldi építményt remekül egészíti ki a 11 hazai illetékességű projekt. Elsőre talán természetesnek hangzik a dolog, de nem az: a magyar építészformáció, a Hello Wood nemzetközi elismertségét is jelzi, hogy a Goethe Intézettel összefogva hazánkba tudták hozni ezt a kiállítást. A Hello Wood nemcsak nemzetközi mércével menő, de tevékenységük fontos problémákra koncentrál: építőtáboraikkal alternatív építészképzést biztosítanak, tematikájukkal pedig mindig valódi problémákat feszegetnek. Az általuk kreált számtalan gyönyörű installáció aztán viszi a jó hírünket világszerte – ennek köszönhető az is, hogy ha kérésünkre elhoznak ide egy ilyen, világszinten is hiánypótló anyagot.

De hát itt tartunk, ez van, az építészetben és ezen belül a szociális építészetben is fel lettünk írva a világtérképre, köszönjük, Hello Wood. Azt, hogy a magyar építészek tisztában vannak a jellemző társadalmi problémákkal és ezekre képesek önkéntes munkával életszerű reakciókat adni, jól szemlélteti a nemzetközi anyag projektjei mellé kiállított több magyar munka.

Számomra a legbeszédesebben, legképletszerűbben a tavaly Év Háza-díjat nyert Borbás Péter munkája magyarázza el, hogy mi a szociális építészet jelentősége, és mit jelent az, mikor a rendelkezésünkre álló tudással áldozatokat nem kímélve, felelősen kell eljárni. Ez a nagyszabású mű nem más, mint egy helyi viszonyokra adaptált, pottyantós budi, amelyet a fiatal magyar építész Kambodzsában a helyiekkel együtt épített fel. Ez önmagában nem lenne annyira érdekes, de súlyosan esik le a tantusz, mikor értesülünk róla, hogy az ország 16 százalékának van csak WC-je, a többiek a szabadban végzik a dolgukat rendkívül rossz egészségügyi helyzetet előidézve ezzel. A számukra készült pottyantós helyi anyagokból kreált alternatíva erre a dologra. Elsősorban nem pénz, hanem rálátás kérdése, hogy megoldják ezt a problémát – a megmutatott magyar példa pedig segít nekik ebben.

Nagyon kedvelem a monori biobrikett-szárítót is, ami a Budapesti Műszaki Egyetem szervezésében, szintén építőtábor keretében készült el, a helyiek bevonásával. A kicsi, rendelkezésre álló anyagokból készült építmény a helyi Tabán városrészben élők problémáin próbál segíteni. A tűzifahiányra válasz lehet a brikettkészítés, amihez szükséges a közösségteremtést is szolgáló kis építmény.

A hasonló beavatkozások nehézségeit jól demonstrálja, ha felsoroljuk az évekig tartó előkészítő munkát követő, sikerre vitt szociális beavatkozás társszereplőit: Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Doktori Iskola, BME középület-tervezési tanszéke (oktatók, doktoranduszok, graduális hallgatók), Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tabán Integrációs Program, Legacy Foundation Biobrikett Program, Igazgyöngy Alapítvány és az amerikai Fulbright Program. A kezdeményezés anyagi hátterét részben az Alumni Engagment Innovation Fund biztosította. És akkor még nem beszéltünk a helyi önkormányzat segítségéről, a telepen élők aktív közreműködéséről.

Ahogy a fentiek is mutatják, nem feltétlenül kell elmenni itthonról ahhoz, hogy szociális építészetet gyakoroljunk. Azoknak a munkáiból, akik mégis megtették, meghatározó gyűjteményt mutat be az április 11-ig látogatható kiállítás hazai és nemzetközi anyaga.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Összefogással is kevesebb

Semmi esélye a habarékellenzéknek az egységes jobboldallal szemben
A jobboldali szövetség rendkívül sikeres, a biztos pártválasztók között ötven százalék feletti támogatottsággal bír. 

Demográfia

A gyermek a jövő kulcsa – Demográfiai tervet dolgoztak ki
Hangsúlyos és gyors bevezetésre ajánlott javaslat a hivatásos szülők életpályamodellje.

Kiemelt

Egy felmérés szerint a németek fele örül az amerikai csapatkivonásnak
A németek csaknem fele támogatja, hogy az Egyesült Államok tizenkétezer katonát készül kivonni Németországból.

Poszt-trauma

TGM receptje: végy egy kis önérzetet, aztán
A bájital az eddigieknél is erősebb hányingert okozhat.

Poszt-trauma

Döbbenetes kép zúzta porrá az Index utolsó bástyáját
Lehullott a függetlenség álarca.

Poszt-trauma

Gyurcsány, a földi sikló
A DK elnöke szerint ilyen lesz a jövő.

Poszt-trauma

Szabadstrand
„Buli van a parton a szabadstrandon, velünk együtt tombol a nyár!”

Aktuális

Hamis iPhone-okat cserélt valódira egy anya-fia páros
Végül alig láttak valamit a pénzből, annak ellenére, hogy több mint 300 milliós kárt okoztak.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!