Keresés
Magyar Nemzet
2020. április 9., csütörtök, Erhard napja
HÍR TV - címlap:Uniós támadások
Archívum, Égigérő
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/egigero/ybl-es-kossuth-dijas-epiteszek-2016-ban-3960918/

Ybl- és Kossuth-díjas építészek 2016-ban

Egy kolléga Magyarország Kiváló Művésze díjat is kapott. Nézzük, kik ők!

Szemben az előző kormányzati ciklus gyakorlatával, mikor még a Belügyminisztériumhoz(!) tartozott a teljes magyar építésügy, idén már nem a BM aulájában került sor az Ybl-díjak átadására. A Belügyminisztérium egyéb kitüntetései között kiosztott építészeti életműdíj nem igazán illett a katonás hangulatba. Ybl-díjjal legalább 15 év kimagasló, egyéni, önállóan tervezett alkotásait, építészeti, alkotói, oktatási tevékenységét ismerik el, így nehezen illett össze a két szakterület, de ezt a döntéshozók is belátták.

Mivel nem kulturális, illetve lehetséges gazdasági jelentőségük alapján kapnak önálló minisztériumot az egyes szakágak, ezért jobb híján a nem létező építésügyi minisztérium helyett mi más, mint napjaink Magyarországának polihisztor csúcsminisztériuma, a Miniszterelnökség vette át a szakma legfelsőbb irányítását a Belügyminisztériumtól. Az itt folyó, magas színvonalú, előkészítő szakmai munka egyelőre rendre politikai csatározások játszóeszközévé válik – mi más is lehetne egy erről szóló struktúrában –, de azt el kell ismerni, hogy legalább az idei Ybl-díj kiosztója a helyére került: a díjakat stílszerűen az Ybl Miklós által tervezett Várkert Bazár Ybl-szoborra néző helyiségében adták át. Az építészet azonban nemcsak a díjosztó helyszínét tekintve került méltó helyére, az idei Kossuth-díjasok között is találunk építészt.

Hőnich Henrik letisztult, egyedi gondolatvilágú alkotásaiért, oktató tevékenységéért, szakmai ismeretterjesztő munkásságáért és aktív szakmai közéleti szerepevállalásáért részesült Ybl-díjban. A közkedveltségnek örvendő építész, a Magyar Építész Kamara alapító tagja személyesen már nem vehette át a kitüntetést, pár nappal a díjátadó előtt hunyt el.

Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze építészként, oktatóként, az építészet társadalmi elfogadottságáért végzett munkájáért vehette át az elismerést. Lantay korábbról már a Pro Architectura és a Hild János-díjakat is átvehette munkája elismeréseként.

Viszlai József, Miskolc korábbi főépítésze értékmentő és értékteremtő szakmai munkásságáért kapta meg a legrangosabb építészeti díjat.

Két további építész is magas elismerésben részesült idén: Nagy Ervin korábbi országos főépítész Kossuth-díjat, Szegő György pedig Magyarország Kiváló Művésze díjat kapott. Nagy Ervin legismertebb munkája a Széna téri Hattyúház, a Kossuth-díjat a magyar népi építészet forma- és motívumvilágából merítő munkásságáért, az építészetpolitika és érdekképviselet területén végzett munkájáért kapta.

Szegő György korábbról már Jászai Mari-díjas, 2014-ben Ybl-díjat kapott. A Műcsarnok ügyvezető igazgatója, építészeti folyóiratok, kötetek szerzője, elismert szakíró.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Bosszúhadjárat

Sorosék gyengítik a forintot
A járvány okozta pénzpiaci bizonytalanságot kihasználva Sorosék támadásokat intéznek a forint ellen.

Küzdelem

Ez a harc egész társadalmat igényel
A WHO magyarországi irodájának vezetője szerint erre a járványra nehéz volt felkészülni.

Kiemelt

Húsvéti ellátás és lelki segítségnyújtás a vidéki városokban és a falvakban
Az önkormányzatok többségében elkezdték költségvetés áttervezését a koronavírus-járvány miatt.

Poszt-trauma

Új húszforintos – (abszurd)
Beindult a szokásos tiltakozási őrület.

Poszt-trauma

Aranyüzlet
Mi az, ami másfél év alatt bő 40 százalékot fialt?

Poszt-trauma

Leleplezzük a NYT tollnokát
Kiderül, mitől kapott szárnyra a 444-es lejáratási szellő.

Poszt-trauma

Szenzáció!
Soros titokban bocsánatot kért Orbántól.

Aktuális

Emlékezés a járvány áldozataira
A II. világháború óta a legszomorúbb húsvétra készül a világ a koronavírus-járvány miatt.

Fricz Tamás blogja

Javaslom karanténos honfitársaimnak: lazítsunk!
Próbák ideje ez mindannyiunk számára. Megméretünk, hogy a Nagy László-i értelemben van-e még emberi arcunk.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!