Keresés
Magyar Nemzet
2020. augusztus 5., szerda, Krisztina napja
HÍR TV – KEMÉNYMAG:Indexben jól lehetett keresni „okosba.”
Archívum, Égigérő
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/egigero/ybl-es-kossuth-dijas-epiteszek-2016-ban-3960918/

Ybl- és Kossuth-díjas építészek 2016-ban

Egy kolléga Magyarország Kiváló Művésze díjat is kapott. Nézzük, kik ők!

Szemben az előző kormányzati ciklus gyakorlatával, mikor még a Belügyminisztériumhoz(!) tartozott a teljes magyar építésügy, idén már nem a BM aulájában került sor az Ybl-díjak átadására. A Belügyminisztérium egyéb kitüntetései között kiosztott építészeti életműdíj nem igazán illett a katonás hangulatba. Ybl-díjjal legalább 15 év kimagasló, egyéni, önállóan tervezett alkotásait, építészeti, alkotói, oktatási tevékenységét ismerik el, így nehezen illett össze a két szakterület, de ezt a döntéshozók is belátták.

Mivel nem kulturális, illetve lehetséges gazdasági jelentőségük alapján kapnak önálló minisztériumot az egyes szakágak, ezért jobb híján a nem létező építésügyi minisztérium helyett mi más, mint napjaink Magyarországának polihisztor csúcsminisztériuma, a Miniszterelnökség vette át a szakma legfelsőbb irányítását a Belügyminisztériumtól. Az itt folyó, magas színvonalú, előkészítő szakmai munka egyelőre rendre politikai csatározások játszóeszközévé válik – mi más is lehetne egy erről szóló struktúrában –, de azt el kell ismerni, hogy legalább az idei Ybl-díj kiosztója a helyére került: a díjakat stílszerűen az Ybl Miklós által tervezett Várkert Bazár Ybl-szoborra néző helyiségében adták át. Az építészet azonban nemcsak a díjosztó helyszínét tekintve került méltó helyére, az idei Kossuth-díjasok között is találunk építészt.

Hőnich Henrik letisztult, egyedi gondolatvilágú alkotásaiért, oktató tevékenységéért, szakmai ismeretterjesztő munkásságáért és aktív szakmai közéleti szerepevállalásáért részesült Ybl-díjban. A közkedveltségnek örvendő építész, a Magyar Építész Kamara alapító tagja személyesen már nem vehette át a kitüntetést, pár nappal a díjátadó előtt hunyt el.

Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze építészként, oktatóként, az építészet társadalmi elfogadottságáért végzett munkájáért vehette át az elismerést. Lantay korábbról már a Pro Architectura és a Hild János-díjakat is átvehette munkája elismeréseként.

Viszlai József, Miskolc korábbi főépítésze értékmentő és értékteremtő szakmai munkásságáért kapta meg a legrangosabb építészeti díjat.

Két további építész is magas elismerésben részesült idén: Nagy Ervin korábbi országos főépítész Kossuth-díjat, Szegő György pedig Magyarország Kiváló Művésze díjat kapott. Nagy Ervin legismertebb munkája a Széna téri Hattyúház, a Kossuth-díjat a magyar népi építészet forma- és motívumvilágából merítő munkásságáért, az építészetpolitika és érdekképviselet területén végzett munkájáért kapta.

Szegő György korábbról már Jászai Mari-díjas, 2014-ben Ybl-díjat kapott. A Műcsarnok ügyvezető igazgatója, építészeti folyóiratok, kötetek szerzője, elismert szakíró.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Összefogással is kevesebb

Semmi esélye a habarékellenzéknek az egységes jobboldallal szemben
A jobboldali szövetség rendkívül sikeres, a biztos pártválasztók között ötven százalék feletti támogatottsággal bír. 

Demográfia

A gyermek a jövő kulcsa – Demográfiai tervet dolgoztak ki
Hangsúlyos és gyors bevezetésre ajánlott javaslat a hivatásos szülők életpályamodellje.

Kiemelt

Egy felmérés szerint a németek fele örül az amerikai csapatkivonásnak
A németek csaknem fele támogatja, hogy az Egyesült Államok tizenkétezer katonát készül kivonni Németországból.

Poszt-trauma

TGM receptje: végy egy kis önérzetet, aztán
A bájital az eddigieknél is erősebb hányingert okozhat.

Poszt-trauma

Döbbenetes kép zúzta porrá az Index utolsó bástyáját
Lehullott a függetlenség álarca.

Poszt-trauma

Gyurcsány, a földi sikló
A DK elnöke szerint ilyen lesz a jövő.

Poszt-trauma

Szabadstrand
„Buli van a parton a szabadstrandon, velünk együtt tombol a nyár!”

Aktuális

Szabadon látogatható Babits Mihály szülőháza Szekszárdon
Egy különleges klímájú város, ahol az Alföld és a Szekszárdi-dombság találkozik.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!