Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 3., kedd, Hermina napja
HÍR TV - SAJTÓKLUBSzerencsétlen Budapest a koszban fürdik.
Archívum, Étel és ital
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/etel-es-ital/mitol-vecsesi-a-savanyusag-4203470/

Mitől vecsési a savanyúság?

Magyar termék egyáltalán a vecsési savanyúság, vagy csak a csomagolás ébreszt bennünk nosztalgiát? Hogyan és miképpen őrizhetők meg a tradíciók?

Az egészséges táplálkozás egyik jellegzetesen magyar tradicionális kiegészítője a vecsési savanyúság. Nincs olyan kisbolt, piac, vagy hipermarket, ahol ne szaladnánk bele a vecsési, vagy annak mondott savanyúságokba. A termőföldterület csökkenésével egy időben felütötte a fejét a pletyka, miszerint a vecsésinek hitt savanyúság alapanyaga külföldről érkezik, és itt csak savanyítják és csomagolják. Mennyire lehet magyar termék az, ami nem is itthon terem? Mitől az a vecsési a savanyúság, ami még most sem bejegyzett hungarikum? A felmerült kérdéseket Pável Béla vecsési alpolgármester, a savanyítódinasztiák helyi érdekvédő körének, a Vecsési Savanyítók Baráti Körének vezetője válaszolta meg.

– Szinte mindenhol lehet kapni vecsési, vagy annak kikiáltott savanyúságot. Honnan lehet tudni, hogy melyik az igazi?
– Ha annyira savanyú, hogy összehúzza az ember száját, akkor biztos hogy nem a vecsési receptúra szerint készült. Amennyiben 1 mm-nél szélesebbre vágták fel a káposztát, akkor szintén nem eredeti a termék. Bár családonként más és más lehet az ízesítési, fűszerezési eljárás, a feldolgozás és a tartósítás szigorú előíráshoz van kötve, amihez tartja magát mind a nagyjából száz család, akik jelenleg savanyítással foglalkoznak Vecsésen.

– Nemrégiben sikerrel nyerték el – több más hazai élelmiszer mellett – a HÍR védjegyet (Hagyományok–Ízek–Régiók). Mit várnak ettől?

– Nagy előrelépést jelent, hogy a vecsési savanyú káposzta megkapta a régiós védjegyet. Elsősorban a termék piacképességének erősödését, másrészt az eredettel történő visszaélést és könnyebb ellenőrizését szeretnénk elérni. Ez utóbbi azért is fontos, mert így már könnyebben beazonosítható a vecsési káposzta, hiszen a védjegyfelhasználást ellenőrzik. A következő lépés a hungarikum védjegy bejegyzése, de ehhez még legalább három évre, és erős összefogásra lenne szükség. Mindaddig egy új, a vecsési savanyúságiparra épülő ipari parkot szeretnénk uniós támogatás segítségével felépíteni.

– Hogyan és honnan tudják előteremteni azt a mennyiségű és minőségű alapanyagot, ami lefedi a szükségleteket? A környékbeli földek kapacitása véges, és több cég sajátmárkás termékként is termel a hipermarketek számára, ami folyamatos utánpótlást igényel.
– A környékbeli földek termése mellett hazai, hasonló talajtulajdonságokkal rendelkező vidékek termelői is szállítanak feldolgozásra. Medgyesegyházáról, az Alföldről és a Tisza mentén található termelőktől vásárolunk rendszeresen. Egy közepes család egy évben átlag 3-4 vagonnyi termést dolgoz fel, ezt 1-2 hektáros területekről elég nehéz önellátóan biztosítani, gyakoriak a lopások is. Ettől függetlenül a feldolgozás és a tartósítás technológiája változatlan, hiszen ez az igazi vecsési savanyúság védjegye.

– Hogyan tovább? Van-e remény arra, hogy az internetgeneráció egy része továbbviszi az ősök örökségét és a hagyományokat?
– Azt kell mondjam, szerencsés helyzetben vagyunk, mert ahogyan nekünk is átadták a tudást az öregek, úgy nekünk is van kinek átadni a tapasztalatainkat és a tradíciókat. A tudás apáról fiúra száll. Ezek a fiatalok egyetemet végeztek, ott áll mellettük a család, akik a szülőktől kapták meg a tudást, biztosították a termeléshez a földet, és örökölték meg tőlük a szükséges szerszámokat, amit most fiaiknak adnak tovább.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Diadal

Kettős magyar győzelem a királyi számban! + videó
Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám ezüstérmet szerzett K–1 1000 méteren!

JOBBIK–DK-PAKTUM

Gyurcsány és Jakab előre leosztották a lapokat
Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc „akár egy üveg narancslé látványos odébb helyezésével bármikor lesöpri a politikai showműsoráról” Jakab Péter mesterkélt közelségét.
A bor és a jazz ünnepe Debrecenben
Annak, aki a magyar jazz jövőjére kíváncsi a nagyerdei Békás tónál a helye augusztus 5–8. között.

Poszt-trauma

Top sportolókat kihasználva támad a BLM
A Black Lives Matter nevű szélsőséges szervezet agymosással felérő módon fanatizálja a bűvkörébe vont hírességeket.

Poszt-trauma

Ördög Nórát arcátlanul használta fel a liberális média
Figyelem! Ez a módszerük!

Poszt-trauma

Hamilton perfekt magyar és térdepel
A végén még megérjük, hogy ez a tájékozatlan autóversenyző beszáll a Jobbik kampányába is.

Aktuális

„Próbáljátok csak meg elvenni az érmemet!”
Raven Saunders nem aggódik amiatt, hogy a szabályokat megszegve a dobogón tüntetett.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament már politikai ellenfélként lép fel velünk (és a lengyelekkel) szemben
Szerintük Magyarország immáron nem felel meg az állítólagos európai uniós alapértékeknek, tehát nem maradt más hátra, mint hogy kiszorítsák a „klubból” hazánkat.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!