Keresés
Magyar Nemzet
2020. augusztus 6., csütörtök, Berta, Bettina napja
HÍR TV – CSÖRTE:A független újságírók politikai eszközzé válnak
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/az-europai-neppart-vedoernyoje-sem-menti-meg-mindentol-a-fideszt-3846188/

Az Európai Néppárt védőernyője sem menti meg mindentől a Fideszt

A néppárt alelnöke reagált a Magyar Nemzet megszűnésére is. A költségvetési vitában bajba kerülhet az ország.

Ismét komoly kritikát kapott a Fideszt is soraiban tudó európai parlamenti képviselőcsoport, az Európai Néppárt (EPP) vezetése, most éppen azért, mert gratulált a magyar kormánypárt vasárnapi kétharmados választási sikeréhez. A bajor Manfred Weber néppárti frakcióvezető hétfőn arról írt a Twitteren, várja a közös munkát, mert közös megoldásokat kíván találni a mindenkit érintő európai kihívásokra. Erre a belga Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője – és sokan mások – felhorkantak.

Verhofstadt maga azt írta, szerinte azzal, hogy az európai értékek tiszteletére való felszólítás nélkül gratulált Orbánnak, az EPP legitimálja a magyar miniszterelnök jogállamiság elleni támadásait és az autoriter rendszer bevezetésére tett kísérletét.

Weber erre reagálva szintén a Twitteren egyebek között közölte: „(Orbánt) kritizáljuk, amikor kell, de gratulálunk is neki, ha megnyer egy választást.” Mint írta, az EPP világosan lefektette, meddig mehet el a magyar kormány, és a továbbiakban is kifejezik vele szemben az elvárásaikat.

Az Európai Néppárt frakciójának svéd alelnöke, Anna Maria Corazza Bildt a Magyar Nemzet bezárása kapcsán kedd délután pedig ezt írta: „Az EU-nak és az Európai Néppárt képviselőcsoportjának gyorsan cselekednie kell, hogy elkerüljék a demokrácia, a média és a civil társadalom további visszaszorítását Magyarországon.”

Nemcsak most, hanem korábban is sok kritika érte az Európai Néppártot amiatt, hogy kiállnak a Nyugaton illiberálisnak és vállalhatatlannak tartott Fidesz mellett. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még a választás előtt a 888 nevű kormányzati heccportálnak nyilatkozva arról beszélt, „vitáink vannak, lesznek is, ez egészen biztos, de ez semmit nem von le annak a ténynek a jelentőségéből, hogy jelenleg az EPP legerősebb pártja mi vagyunk”.

Utóbbi azért is fontos, mert pont ez az oka annak, hogy a Fidesznek nem kell aggódnia amiatt, hogy a most Brüsszelben zajló eljárások végén aktiválják a magyar kormánnyal szemben az uniós alapszerződés hetes cikkét. Ugyanez azonban a Brüsszelben szintén fekete báránynak számító lengyel kormánnyal szemben már megtörtént.

Bíró-Nagy András, a Policy Solutions kutatási igazgatója és az MTA kutatója a lapunknak adott márciusi interjújában így fogalmazott: „A csatlakozás óta eltelt időszakban a fideszes képviselők az esetek több mint 95 százalékában szavaztak együtt az Európai Néppárttal.” Mint mondta, a Fidesznek sok képviselője van az EP-ben, a létszám pedig még nagyobb, ha a Fidesszel együtt mozgó határon túli magyar képviselőket is számítjuk. Ezért aztán a Néppárt védőernyőt tart Brüsszelben az értékes szavazatokat szállító Fidesz fölé.

Ám e védőernyő semmit sem jelent majd az Európai Tanácsban: a tagállami kormányfők megkezdték az egyeztetést a következő uniós költségvetésről. Többen hangoztatják, hogy a közös értékekkel nem azonosuló országokat – Lengyelországot és Magyarországot – valami módon pénzmegvonással kellene hogy szankcionálja az EU.

A vitában Orbán Viktornak csak akkor lenne esélye Magyarországnak kedvező szeletet kihasítani a költségvetési tortából, ha a korábbi konfrontatív hangnemről együttműködőre váltana, ám ismerve a magyar kormányfőt, erre nem fog sor kerülni.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Médiahadjárat és büntetőeljárás

Elfogott egy SZDSZ-es pedofilt, bosszút állt rajta a baloldal
Médiahadjárat és büntetőeljárás is indult a nyomozó ellen, aki lekapcsolta a politikust.

Szakmai kérdésből politika

A történelemből jól ismert kommunista tempóval állunk szemben
Gyurcsány Ferenc brutális fenyegetéséről is kérdeztük Lajos Tamást és Szánthó Miklóst.

Kiemelt

Hollik István: A magyar baloldal külföldi segítséggel jutna hatalomra
Cseh Katalin javaslata a magyar szuverenitás csökkentéséről és a Momentum hatalmi pozícióiról szól.

Poszt-trauma

Boszorkányok márpedig nincsenek
A haladó balliberális képviselők hazájuk elleni kitartó áskálódása, a sok hazugság nem volt elég hiteles.

Poszt-trauma

Niedermüller Péter irányt mutat – a sötétségbe
Ő beszél itt európai kultúráról meg európai politizálásról.

Poszt-trauma

Dull, Sartre, Index, nemzeti ügy
Istenem, mennyire jellemző és mennyire tökéletes ez így.

Poszt-trauma

TGM receptje: végy egy kis önérzetet, aztán
A bájital az eddigieknél is erősebb hányingert okozhat.

Aktuális

12 év után került elő egy nyaraláson eltűnt macska Skóciában
Georgie egy kemping közelében töltötte az elmúlt 12 évet, ahol a személyzet és a turisták etették.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!