Keresés
Magyar Nemzet
2019. július 16., kedd, Valter napja
Archívum, Politikafüggő
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/politikafuggo/baloldal-nekik-mohacs-kell-3977295/

Baloldal: nekik Mohács kell

A szétforgácsolódott hazai baloldal egységét talán már csak egy kiadós választási vereség képes helyreállítani.

Ha egyáltalán szó esik mostanában a baloldalról, többnyire belső vitáitól hangos a sajtó. Legújabban Hiller István kerítésügyi hátraarca keltett hullámokat: a volt pártelnök lépését mind az MSZP-n belül, mind a többi baloldali formáció részéről alig palástolt értetlenség fogadta. De utalhatnánk Gyurcsány Ferenc megengedő szavaira is az egykulcsos adót illetően, melyek szintén kisebb nyilatkozatháborút robbantottak ki. S ha nem az ilyen váratlan fordulatokat és rájuk adott reakciókat nézzük, akkor is szembetűnő, hogy a baloldal már régóta csak magával van elfoglalva. Ennek legnyilvánvalóbb példája az előválasztás kérdése, amely közel másfél éve van napirenden, s a jelek szerint még legalább ennyit jósolhatunk neki. Ennél nagyobb önsorsrontást nem könnyű elképzelni, így felmerül a kérdés: hogyan cselekedhet a baloldal ennyire ellentétesen a saját érdekeivel?

A helyzet kulcsa valószínűleg éppen ebben rejlik: jelenleg nincs olyan, hogy a baloldal érdeke. Vagy ha van is, az inkább csak elvi szinten létezik. A gyakorlatban önálló formációk vannak, melyek saját érdekeiket követik, többé-kevésbé következetesen. Ez már az előző ciklus óta így van, és érdekes módon nem mondhatjuk, hogy az egyes szereplők külön-külön ne racionálisan járnának el. Gyurcsány Ferenc oldaláról nézve, mivel az MSZP-ben már nem nyílt számára tér, teljesen racionális döntés volt kilépni és új pártot alapítani (majd erre minden eszközzel ráirányítani a reflektorfényt). De ugyanígy racionálisan cselekedett Bajnai Gordon és a mögötte felsorakozó színes társaság – az más kérdés, hogy az időzítés csapnivaló volt –, ahogy az MSZP is, amikor nem hagyta, hogy a belőle kiszakadt vagy mellette létrejött formációk a fejére nőjenek. Csakhogy hamar kiderült: ami racionálisnak tűnik az önérdeküket követő szereplők szempontjából, az irracionális a baloldal egészére nézve. (Ez is azt a felismerést igazolja, amit Orbán Viktor az „egy a tábor, egy a zászló” jelmondat révén fogalmazott meg: az egységesség a politikai siker elengedhetetlen feltétele.)

A baloldal tragédiája, hogy ezt a megosztottságot az újabb ciklusba is sikerült átörökítenie. Amilyen keveset hozott a konyhára az új választási rendszer által kikényszerített közös indulás a 2014-es voksoláson, annál többet ártott azzal, hogy utána mindenki ott folytathatta, ahol abbahagyta. Sőt, az egymással szemben álló szereplők száma még gyarapodott is az Együtt–PM szétválásával, újabban pedig a Szolidaritás önállósulásával. Így viszont a felek továbbra sem a kormány, hanem elsősorban egymás legyőzésével vannak elfoglalva. Ennek a helyzetnek a fonákságát a baloldali közvélemény is érzékeli; nem véletlen, hogy ekkora karriert futott be az előválasztás már említett ötlete, amely elvileg megoldást kínálhatna a megosztottságra. A gyakorlatban viszont ez megint csak az érintett szereplők eltérő érdekei miatt nem működhet. Míg a kis pártok (Együtt, PM) valós súlyukhoz képest sokat nyerhetnének az előválasztáson, az MSZP gyakorlatilag csak veszíthet, így egyáltalán nem áll érdekében annak szorgalmazása. Ahogy a DK-nak sem, amely egyre jobban megközelíti az MSZP-t, és inkább csak lendületet veszthet egy ilyen sokszereplős megmérettetésen. Hiába jó tehát elméletben az elképzelés, nem érdemes arra fogadni, hogy lesz előválasztás.

Mi mozdíthatja ki akkor a baloldalt a holtpontról? A látszólag reménytelen állapot ellenére talán még az tarthatná az e térfélen politizálókban a lelket, hogy ennek a felállásnak a másik oldalon is megvan a maga korábbi előképe. Az 1994-es választásokat követően egy meglehetősen fragmentált jobboldal nézett szembe az akkori kétharmados – bár koalíciós – kormánnyal. A jobboldal egyesítése mégis sikerült, méghozzá egy viszonylag kis pártnak, amely eredendően még csak jobboldali se volt, és nem szerepelt túl fényesen a ’94-es voksoláson. Ehhez azonban hatalmas politikai tehetségre volt szükség, aminek jelenleg nyomát se látni a baloldalon. Ráadásul az analógia inkább a 2010–2014-es ciklusra lett volna érvényes: egy újabb elveszített választás után a baloldal sokkal kilátástalanabb helyzetből indul, méghozzá úgy, hogy időközben egy másik ellenzéki párt – jelesül a Jobbik – jött fel a második helyre a népszerűségi listán. Így igen kicsi az esélye annak, hogy feltűnik a színen egy olyan politikai szereplő, aki képes önerőből egységesíteni a töredezett baloldalt.

Ennek híján a baloldal megosztottságát csak egy újabb parlamenti választás orvosolhatja. Egy olyan választás, amin a baloldali pártok külön indulnak, így az megrostálhatja őket. Választási matematika ide vagy oda, a nagyobbaknak (MSZP, DK) egyre kevésbé érdekük az összefogás: az önálló indulással sem veszítenének többet, mint amennyit az vinne el tőlük, ha egy esetleges előválasztás keretében teret engednek kisebb riválisaiknak. Azon viszont csak nyerhetnek, ha a kisebbek kiesnek, márpedig erre jó esély van. Egy ilyen, majdhogynem Moháccsal felérő választás eredményeként sokat tisztulna a kép, és talán az is kirajzolódna, hogy a talpon maradtak közül ki lesz a baloldal vezető ereje. Vagy ha nem, legalább kevesebb szereplőssé válik a játék. S hogy ebből így nem lesz kormányváltás? Nos, ahogy arról szó esett, a baloldali pártok jelenleg egymással versengenek, nem a kormánnyal. Ez pedig jól láthatóan nem fog változni, amíg ennyien vannak versenyben.

Paradox módon tehát a baloldal hosszabb távú egységét szolgálhatja, ha ezúttal elmarad a választási összefogás. Persze a győztes jutalma sem lesz szívderítő: nyolc hosszú, eltékozolt év után visszaállhat a startvonalhoz, és kezdheti elölről az egészet. Hiába, nagy ára van annak, ha az ember arra vár, hogy az élet majd megoldja helyette a végsőkig elodázott problémákat.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Az EP megszavazta von der Leyen bizottsági elnökségét
Az Európai Parlament szűk többséggel, 383 szavazat és 327 ellenszavazat mellett megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság következő elnökének.

Poszt-trauma

Gyurcsány megtorpedózta az ellenzéki összefogást
Támogasson téged a Feri...

Poszt-trauma

Bizarr eset egy olaszországi templomban
Európa liberális fele pedig csodálkozik...

Poszt-trauma

Ez lenne a szép új európai világ?
Amatőr videó járja be szélsebesen a világhálót.

Poszt-trauma

Libabőr Dunaszerdahelyen – Így köszöntötték a lengyel-magyar barátságot
Csak ha valaki esetleg kérdezné.

Még 12 évig törlesztünk

Óránként négyezer autó zúdul az M7-esre hétvégén
Szinte nincs nyári hétvége balatoni óriásdugók nélkül, ám az M7-es sztráda bővítése jelenleg nincs napirenden. A legzsúfoltabb időszakban megnyithatják a leállósávot is a forgalom előtt.

Elvándorlás helyett visszavándorlás

Folyamatosan javul az életminőség
Az elvándorlási trendek megfordulása mögött húzódó okok egyike lehet, hogy Magyarországon az elmúlt években nőtt az emberek úgynevezett szubjektív jólléte.

Aktuális

A legtöbb állatkerti látogató nem akar rosszat
Ma már egyre ritkább, hogy az állatokat az emberek veszélyeztessék, a védelmet a látogatói kultúra és a társadalmi felelősségtudat fejlesztésével lehet leginkább biztosítani.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány és a „zsé”
„Ferenc testvér” jól ismeri a mára darabjaira hullott, szétrohadt MSZP végső ledarálásának egyszerű módszereit, tudja mi az, ami még motiválja őket.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.