Keresés
Magyar Nemzet
2019. szeptember 15., vasárnap, Enikő, Melitta napja
Archívum, Szuperplán
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/szuperplan/kis-hajnie-lett-a-legjobb-rovidfilm-fur-aniko-a-legjobb-szineszno-3846488/

Kis Hajnié lett a legjobb rövidfilm, Für Anikó a legjobb színésznő

A héten tartották a 6. Friss hús rövidfilmfesztivált.

Kis Hajni alkotása, a Last Call nyerte a 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált – derült ki a szervezők közleményéből. A keddtől szombatig a Toldi moziban zajló rendezvény vetítései szinte kivétel nélkül telt házasak voltak, és nemzetközi érdeklődés is kísérte a programsorozatot. A magyar verseny eredményét vasárnap délután a Toldiban tartott ünnepélyes díjátadón jelentették be. A zsűritagok között ott volt a The Hollywood Reporter munkatársa, Boyd van Hoeij, a Mito-alapító Pőcze Balázs, valamint Fodor Anna filmforgalmazó. 

A Last Call egy korosodó nő utolsó napját mutatja, mielőtt lánya családjához költözne külföldre. A távozás előtt zaklatottan próbálja lezárni itthoni életét, de nem megy a legkönnyebben. 

A legjobb magyar animáció díját Hegyi Olivér műve, a Take Me Please kapta, amely egy szürreális szakítás történetét mondja el. Nagy Norbert kapta a legjobb férfi szereplő díját a Rossz színészben nyújtott alakításáért, míg az Anyák napjában szereplő Für Anikó a legjobb színésznő lett. Utóbbiban az édesanyát alakító Für érkezik látogatóba lányához, illetve annak barátnőjéhez. Bár látszólag nagyon elfogadóan, megértően igyekszik viselkedni, hamar világossá válik: valójában csak az érdekli, milyen képet alakít ki ezzel magáról. A filmet Vermes Dorka rendezte.

A zsűri elismerő oklevéllel díjazta Kovács Istvántól az Ostromot, Deák Kristóftól A legjobb játékot és Vácz Pétertől a Párnaarcot. Utóbbi korábbi filmje, a két és három dimenzió szembenállásával játszó Nyuszi és őz rendkívül sikeres tudott lenni öt évvel ezelőtt. Deáktól a Mindenki 2016-ban a versenyprogram különdíját nyerte el, menetelése pedig ezután meg sem állt az Oscar-díjig. 

A legjobb nemzetközi rövidfilm az iráni Kaveh Mazaheritől lett a Retouch, míg Nagy Szabolcs megkapta a legígéretesebb 30 év alatti rendezőnek járó elismerést a Fiaskóért. A nemzetközi versenyprogramból elismerő oklevelet kapott Sorayos Prapapantól a Death of the Sound Man. A nemzetközi filmek zsűrijében egyébként Bucsi Réka, Osvárt Andrea és Varga Ferenc foglalt helyet. 

A pitchfórum Lovas Nándor-díját K. Kovács Ákos munkája, a Branka érdemelte ki.

Érdemes még kiemelni Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című rövidfilmjét, amely megrázó betekintést nyújt az emberrablás valóságába, illetve egy falu szegénysorban élő gyerekeinek mindennapos álmodozásaiba. A versenyprogramban futott még Bucsi Rékától a Solar Walk is: a varázslatos animációs munka az idei Berlinalén az Audi-rövidfilmdíjat kapta meg

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Szijjártó Péter: Megvédjük határainkat!
A tárcavezető sajnálatosnak nevezte azt az olasz döntést, amely megnyitja a határokat az illegális bevándorlók előtt, így újabb tömegek érkezhetnek Európába illegálisan.
Hatástalanították a világháborús bombát
A hatástalanítás miatt 686 lakást kellett kiüríteni, ez mintegy 2000 embert érintett, akik már visszatérhettek az otthonaikba.

VALUTA

Elenyésző bevétel lesz a beváltásból
Az éves szabadságukat, külföldi útjukat őszre halasztó magyar turisták számára manapság nem éppen kedvezőek a valutaváltási árfolyamok.

EZ TÖRTÉNT SZÁZ ÉVE

Kun Béláékat nem adják ki az osztrákok
„Hát ­uraim és hölgyeim, lehet-e addig fehérterrorról beszélni, amíg Kun Béláknak és Pogány Józsefeknek semmi bántódásuk sem esett?” – tette fel a kérdést a kormányfő.

Aktuális

Otthon az úton
Európában nagy a kultusza a lakóautós, lakókocsis kempingezésnek, sokan rajonganak a „ma itt, holnap ott” pihenésért. Itthon egyelőre kevesen választják.

Fricz Tamás blogja

Dobrev asszony, önnek nem ez lenne a dolga!
Dobrev Klára, az EP újonnan megválasztott egyik alelnöke, a DK üdvöskéje, de leginkább Ferenc testvér felesége Facebook-bejegyzése elfogadhatatlan és tűrhetetlen.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.