Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Beszélő kutyák és egy megtalált némafilm

A Titanic mellett jön a Friss Hús, a Lengyel Filmtavaszon pedig látható lesz az 1918-as Mania is.

Lakner Dávid
2018. 04. 06. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés ideálisabb programot tud elképzelni az ember, mint hogy egyszerre lássa az új Wes Anderson-filmet Szabó Simonnal, Dragomán Györggyel vagy Szabó T. Annával. A 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál szerdai megnyitója ilyen volt. A Kutyák szigete (Isle of dogs) vetítése előtt Horváth György fesztiváligazgató köszöntötte a nézőket, felelevenítve az 1993-as nyitást, az elmúlt két és fél évtizedet. – Viccesen mondják, hogy Anderson új filmjének címét I love dogsként is lehet ejteni – jegyezte meg Horváth. Szerinte ez alapján nyugodtan vegyük úgy, hogy a Titanic neve pedig egy másik nyelven azt jelenti: szeretem a filmeket. A Kutyák szigete bemutatója május 3-ára várható, így az érdeklődők bő egy hónappal korábban láthatták a már a Berlinalén is játszott alkotást. A fantasztikus Róka úr 2009-es bemutatása után ismét az animáció területére tévedt Anderson, összetéveszthetetlen stílusát ezúttal sajátosan japán hangulattal vegyítve.

A Kutyák szigete után a főszerepet az izlandi filmek veszik át a fesztiválon. A 101 Reykjavík révén itthon is ismert Baltasar Kormákur tavalyi rendezését, az Elégtételt jövő hét elején lehet látni. A nyomasztó történet középpontjában egy sikeres szívsebész áll, akinek lánya egy drogkereskedő hálójába kerül. A férfinak drasztikus módszerekhez kell nyúlnia, hogy mentse családját. Szintén izgalmasnak ígérkezik Dylan Howitt filmje, az Izlandi gyilkosok, amely egy 1976-os brutális gyilkosság történetét göngyölíti fel. A szigetország egyik legmegrázóbb ügyében hat fiatal beismerő vallomást tett, ugyanakkor kérdéses, valóban ők voltak-e az elkövetők. Az izlandiak nagy része máig meg van győződve róla: nem a valódi tettesek kerültek börtönbe.

A skandináv alkotásokon túl is akadnak még különlegességek: láthatjuk az iráni Nargesz Abjar két évvel ezelőtti filmjét, a Lélegzetet is. A kritikusok által is dicsért mű egy fiatal lányt követ, aki képzeletében bejárja a népmesék világát, saját életét is beleszőve a fantáziába. A fesztivál jövő hét végéig fut, vendégként pedig érkezik a francia alkotópáros, Hélene Cattet és Bruno Forzani, illetve Mirjana Karanovic szerb színésznő, aki több Emir Kusturica-filmből lehet ismerős. A zsűriben Borbély Alexandra színésznőt, Dobos Tamás operatőrt és Török Ferenc rendezőt találjuk.

A Titanickal párhuzamosan kezdetét vette a 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál is. Az április 8-ig futó rendezvényen tizenhat kisfilm száll versenybe, köztük Niki Lindroth von Bahr stop-motion animációjával, valamint Adrienne Nowak önéletrajzi alapú hazatéréssztorijával. Emlékezetes: Deák Kristóf rövidfilmje, a Mindenki 2016-ban a versenyprogram különdíját nyerte el, majd menetelése meg sem állt az Oscar-díjig. Érdemes hát figyelni a fesztiválon bemutatkozó új magyar rövidfilmekre. A rendezőtől idén A legjobb játék került be a programba, benne két biztonsági őrrel, akik egy őket fenyegető veszélyre ébrednek rá. Érdemes a figyelemre még Felvidéki Miklós filmje, a Gorgon, Kis Hajnitól a Zsurzs Kati szereplésével készült Last call, valamint Vácz Péter rendezése, a Plasztik szerelem sztoriját eszünkbe juttató Párnaarc.

Véget sem ér a Titanic, a Művészben már indul a 24. Lengyel Filmtavasz is. Az április 12–18. között zajló rendezvény fókuszában a lengyelek száz éve visszanyert függetlensége áll, ennek jegyében pedig bemutatnak egy korábban elveszettnek hitt némafilmet. Az 1918-as Mania főszerepét a korszak emelkedőben lévő sztárja, a később ünnepelt Pola Negri alakítja. A filmet a magyar származású Eugen Illés rendezte, a megmaradt kópiát pedig 2006-ban találták meg. Pszichológiai thriller és életrajzi mű egyaránt lesz a Lengyel Filmtavaszon: a Gyilkos vagyok a hetvenes évek eseményeit idézi fel, míg a Legjobb című film Jerzy Górski triatlonista életét mutatja be.

A Kiátkozott című művel érkezik annak producere, Marcin Kwasny színész, akinek első nagyjátékfilmje egyébként egy magyar alkotás volt, a Bagó Bertalan rendezésében elkészült Vadászat angolokra. A rendezvényt egy sci-fi-vígjáték, az Ádám varázsdoboza bemutatása koronázza meg. A 2030-ban játszódó filmben egy amnéziás gondnokot látunk, aki rögtönzött időgép segítségével utazik vissza 1952-be. A különös vígjáték a téridő határait nem ismerő szerelemről mesél nézőjének, a főszerepekben Olga Boladzcal és Piotr Polakkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.