Kalózok

A rendkívüli helyzetekben kikényszerített rendkívüli felhatalmazás jó eséllyel a totalitárius rendszerek felé löki a politikát.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2018. 03. 11. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Római Köztársaság szívében történt. A kilikai kalózok akkor már régóta garázdálkodtak a Földközi-tengeren, az állam mégis türelmes volt velük: sok gondot okoztak, de megbízhatóan szállították a rabszolgákat a gazdagok ültetvényeire. Ám Kr. e. 68-ban olyan pofátlanságra vetemedtek, amely megrendítette Róma polgárait. A martalócok a főváros kikötőjén, Ostián ütöttek rajta, a konzuli flotta ott horgonyzó hajóit a tenger fenekére küldték, és két szenátort is magukkal hurcoltak váltságdíj reményében.

Szemtelenebb támadás volt ez, mint két évezreddel később repülőket vezetni az ikertornyoknak egy másik birodalom szívében. El is uralkodott a pánik, olyannyira, hogy egy évvel később átverték a szenátuson a nem minden hátsó szándék nélkül bedobott lex Gabiniát. A törvény rendkívüli hatalommal ruházta fel Pompeius Magnust, és a tábornoknak elég volt három hónap arra, hogy a kalózokat megsemmisítse – a pánikreakció tehát kissé túlzó volt. A törvény viszont, ami a hadjárat idejére voltaképpen az egész köztársaságot egyetlen parancsnok irányítása alá helyezte, precedenst teremtett. Pár évtizeddel később Augustus már úgymond jogszerűen számolta fel a régi rend maradékát.

Az angol Robert Harris, aki erről az időszakról néhány éve regényt írt, publikált akkoriban egy véleménycikket is a New York Timesban, mintegy figyelmeztetve a terror elleni háborúba belegabalyodó amerikaiakat a rendkívüli törvénykezés és a politikai számításból előidézett hisztéria veszélyeire. Pompeius húzását „a politikai tankönyvek legrégebbi trükkjének” nevezi: nem más ez, írja, mint „a pánik felkorbácsolása, amelynek során aztán minden ellenkező véleményt »puhának« vagy éppen »árulónak« lehet bélyegezni”.

A rendkívüli helyzetekben kikényszerített rendkívüli felhatalmazás jó eséllyel a totalitárius rendszerek felé löki a politikát. Vég nélkül lehetne sorolni a példákat, most idézzünk csupán egyetlen szakavatott összefoglalót. A náci Németország birodalmi marsallja, Hermann Göring a nürnbergi per során cellájában amerikai kihallgatójának így beszélt: „Az emberek mindig rávehetők arra, hogy beálljanak vezetőik mögé. Ez könnyű. Csak annyit kell tennünk, hogy elmondjuk nekik, támadás alatt állunk, valamint elítéljük a pacifistákat amiatt, hogy híján vannak a hazafiságnak, és hogy veszélynek teszik ki a hazát. Minden országban így megy ez.”

A kilikai közjátéknak érdemes megemlíteni egy másik epizódját is. Néhány évvel Pompeius hadjárata előtt a kalózok az akkor még szenátor Julius Caesart is fogságba ejtették. Feljegyezték, hogy Caesar méltatlanul alacsonynak tartotta a megállapított váltságdíjat, és követelte a kalózoktól, hogy kérjenek érte többet. A megemelt összeg megérkezett, a kalózvezér szabadon engedte Caesart. Aki aztán hadsereg élén tért vissza, és az egész bandát keresztre feszíttette.

Van erről egy remek dráma is. Szálinger Balázs írta, Köztársaság a címe. A mű cselekménye a fogság idején játszódik, és az egyik jelenetben tanulságos párbeszéd bontakozik ki a birodalomalapítást tervező kalózvezér és a hatalom csúcsát célba vevő Caesar között. A kalóz – aki szerint minden államforma jó idea alapján kezdi életét, „majd elfajul, és kikristályosodik a mocsokban” – arra buzdítja a szenátort, csatlakozzék hozzá, mert a régi Rómának leáldozott. Caesar nemet mond, mert az újat másként képzeli el: „Mindenki azt csinálja, amiben ő a legjobb – mondja –, s ha valaki mindenben a legjobb, hát csinálja ő a mindent.”

Magyarországon is csinálják már a mindent. Persze nem vitás: ahogy a kalózveszély is létezett egykor, a migránsválság is súlyos probléma. Ám a politika művészetének sötét oldalához tartozik, amikor ilyen bajból hatalmi céllal hisztériát kreálnak. Az eredmény ráadásul a legtöbb esetben kétséges. Ha megnézzük, hova fajult a Fidesz pánikkampánya – ahol Brüsszel, Soros és az ENSZ után már Bécs is ellenség, és a teljes ellenzék hazaáruló –, nehéz megállapítani, vajon ez még dráma vagy inkább már bohózat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.