Lakóparkosítás

Érdekes kérdés, hogy Facebook, amely nem éppen jó pásztor módjára sáfárkodott rá bízott személyes adatainkkal, miképpen képzeli városaink jövőjét.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2018. 03. 25. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Zuckerberg várost épít. Nem a virtuális térben, nem is a Holdon. A kaliforniai Menlo Parkban, ahol a cég egyébként is tekintélyes méretű központja található. A tervezett településnek már neve is van, mintha valami pásztori idillből kölcsönözték volna: Willow Village. Azaz Fűzfafalu. A sajtóban azonban inkább csak Zucktownként emlegetik a leendő települést, melynek tervezői azzal számolnak, hogy pár éven belül 35 ezren dolgoznak majd a cégnek, és sokan közülük ott is fognak lakni. (Az irodaházak köré 5000 lakás és ház, bevásárlóközpont, valamint szálloda és szórakoztatólétesítmények felépítését tervezik.)

Érdekes kérdés, hogy az a cég, amely nem éppen jó pásztor módjára sáfárkodott rá bízott személyes adatainkkal, miképpen képzeli városaink jövőjét. A projektről eddig megjelent újságcikkek alapján elmondható: gyakorlatilag úgy, hogy eztán nem a munkát visszük haza, hanem az otthonunkat visszük be a munkahelyünkre. Vagyis a jövő városainak legalább egy része olyan, a külvilág felé egyébként nyitott negyed lesz, amelynek épületei közvetlenül egy-egy óriásvállalat munkahelyeinek szomszédságában helyezkednek el, építésüket, fejlesztésüket, szolgáltatásaikat és fenntartásukat pedig nem az önkormányzat finanszírozza, hanem maga a cég. A nekibuzdulás nem csupán a Facebookra jellemző. A Google-nak is van hasonló projektje, az Alphabet Cityként emlegetett, tervezett település (a keresőóriás anyacége az Alphabet Inc.) szintén 5000 otthonnal büszkélkedhet majd.

A késztetés, hogy a vállalatok ne csupán munkaidőben kössék magukhoz munkavállalóikat, hanem egész életüket megszervezzék, nem új keletű. Az ipari forradalmak óta rengeteg ilyen település született. Ezek egyik első és máig híres példája a skóciai Glasgow mellett található, 1786-ban alapított, ma már kultúrörökségnek tekintett New Lanark, amely egykor a közeli textilüzemek munkásainak biztosított otthont. Hogy mekkora hatásuk volt ezeknek az építkezéseknek a XX. században, arra talán elég példának említeni a csehországi Bata cipőgyár történetét, melynek szakemberei a vállalati decentralizáció jegyében világszerte több tucat várost építettek üzemeik köré (Európában, Amerikában és Ázsiában is) – sajátos urbanisztikai örökséget és sok előremutató elképzelést hagyva az utókorra. Ennek tükrében a Facebook és a Google terve egyáltalán nem nevezhető túlontúl nagyra törőnek.

Persze amennyi sikeres projektről tudunk, éppen annyi a rémtörténet is. Olyan vállalati települések, amelyekről egy idő után mindenki inkább menekült, és amelyek sorsát aztán a dinamit pecsételte meg. És akkor még nem is említettük azokat a városépítő utópiákat, amelyek az állami tervezőasztalokon születtek, és amelyek a szocialista embertípus megteremtése érdekében uniformizálták és házgyárosították lakókörnyezetünket. Könnyen lehet, hogy a digitális óriásvállalatok városutópiái is nagy hatással lesznek az elkövetkező évtizedek urbanizációjára. Egyáltalán nem mindegy, milyen előjellel.

A lényeg itt is a részleteken múlik. Nem törvényszerű, hogy ezek az elképzelések valamiféle elviselhetetlen falansztereket eredményezzenek. Jó esetben e negyedek lehetnek a jövő városainak kísérleti laboratóriumai is, amelyek újításai nem csupán a vállalatok népének életét teszik könnyebbé.

Ilyen laboratóriumokra végső soron nagy szükségünk lenne. Mára nyilvánvaló: a tömeges kiköltözés, az érintetlen, zöld területek beépítése, az alvóvárosok pusztító magánya zsákutca. Újra ki kell találni városainkat, mert fenntarthatatlan folyamat, ha (például a megfizethetetlen ingatlanárakkal) arra késztetjük a lakókat, hogy elmeneküljenek onnan. Ehhez azonban az kellene, hogy mindezt ne csupán egyes nagyvállalatok tekintsék kiemelt feladatnak, hanem az elvileg a közérdeket szem előtt tartó politika is.

Különben az egésznek csak annyi hozadéka lesz, hogy végül majd az irodában is aludhatunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.