időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Mesterházy nem „tökölődést” kért Bajnaitól

BuL
2013.07.10. 16:00

Az MSZP valóban kapott egy 90 nevet tartalmazó listát Bajnai Gordonéktól – erősítette meg a Magyar Nemzet értesüléseit szerdán újságírók előtt Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke.

A Magyar Nemzet és a Népszabadság is írt arról, hogy az Együtt–PM szövetség még nem küldte el teljes egészében lehetséges képviselőjelöltjei listáját az MSZP-nek, ez pedig nehezíti a tárgyalásokat. Az Együtt–PM ezután közleményben sürgette, hogy a szocialisták cáfolják ezt az állítást, illetve azt, hogy MSZP-s politikusok maguk nyilatkoztak volna így a Magyar Nemzetnek.

Mesterházy azt mondta: az MSZP jelöltnévsort kért az Együtt–PM szövetségtől, ez azonban nem érkezett meg, helyette a pártszövetség a választókerületi koordinátorait nevezte meg, körülbelül kilencven politikust. A szocialisták viszont – folytatta – arra kíváncsiak, hogy közös jelöltállítás esetén kivel vagy kiért kell dolgozniuk az egyéni körzetekben. Hozzátette: az MSZP már elküldte 106 lehetséges egyéni jelöltjének nevét a Bajnai Gordon vezette pártszövetségnek, és ígéretet kaptak arra, hogy péntekig az Együtt–PM is elküldi saját névsorát.

Arra a kérdésre, ők szivárogtatták-e ki a Magyar Nemzetnek, hogy az Együtt–PM rosszul áll a jelöltállítással, Mesterházy Attila úgy válaszolt: ilyet nem mondhattak, hiszen még nem kaptak listát a „jelöltjelöltekről”. Megjegyezte azonban, hazudni nem fognak, így aki rákérdezett, annak elmondták, hogy az Együtt–PM egyelőre csak választókerületi felelőseinek névsorát osztotta meg velük. Mesterházy azt is kifogásolta, hogy a Bajnai által korábban javasolt forródrót helyett az Együtt–PM közleményben üzent a szocialistáknak.

Az MSZP elnöke elmondta: azt várja, hogy a július 16-án folytatódó tárgyalásokon lezárják a programegyeztetést, és előre tudnak lépni a jelölt- és listaállítás ügyében is. Megerősítette: a szocialisták szerint őszre le kell zárni az egyeztetéseket az Együtt–PM-mel, hogy a választásokat megelőző fél évben már ne egymással, hanem a Fidesz-kormány bírálatával és az ország ügyeivel, saját javaslataikkal foglalkozhassanak.

„Mindkét fél arra törekszik, hogy legyen megállapodás. Nekünk nem változott a stratégiánk: közös jelöltek, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt. [ ] De a tökölődést egy idő után be kell fejezni” – jelentette ki.

Az MSZP szocialista platformját vezető Baja Ferenc szerdán a HVG internetes oldalának azt mondta: Bajnai Gordon pártja akár a gátja is lehet a kormányváltásnak. Mesterházy kérdésre közölte, Baja ezt arra az esetre vetette fel, hogy ha az Együtt–PM nem a szocialistákkal, hanem külön listán indulna. Ebben az esetben ugyanis, mivel két pártról van szó, tíz százalékra emelkedik a parlamenti küszöb, a szövetség támogatottsága pedig a felmérések szerint elmarad ettől – mondta.

A PM-es Scheiring Gábor blogjában így reagált Baja mondatira: „A régi világ egyik szimbolikus figuráját vették elő, hogy kimondassák Mesterházy Attila gondolatát: a Fideszt leváltani akarók koalíciójának gyengítője is lehet az Együtt–PM tandem”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.