Horváth András mellett tüntettek

Mások mellett a Hallgatói Hálózat, a Társaság a Szabadságjogokért és a Levegő Munkacsoport szervezte a demonstrációt.

BL
2013. 12. 28. 17:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mások mellett a Hallgatói Hálózat (HaHa), a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Levegő Munkacsoport által szervezett demonstráció résztvevői egyebek mellett azt követelték, hogy a pártok ne akadályozzák a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pedig folytasson eljárást. Tiltakoztak az ügyet kirobbantó Horváth András felelősségre vonása ellen.

Horváth András beszédében hangsúlyozta, hogy el kell gondolkodni egyes adóhivatali vezetők szakmai alkalmasságán. Álláspontja szerint szereptévesztésben van a kormányzat, az adóhivatal és a politika. A Belügyminisztérium épületénél a felszólalók kifogásolták, hogy a „milliárdos adócsalók” helyett Horváth Andrásnál tartottak házkutatást a nyomozók. Álláspontjuk szerint nem lehet bízni sem a NAV-ban, sem a független ügyészségben.

A demonstráción több ellenzéki politikus is részt vett, például Varju László, a DK pártigazgatója, Schiffer András, az LMP társelnöke, Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője és Juhász Péter, az Együtt–PM társelnöke.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adótitok és személyes adatok védelmére hivatkozva tagadja meg az arról a vizsgálatról szóló jelentés kiadását, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium Horváth András áfacsalásról szóló állításainak elhangzása után egy hétvége alatt végzett el – közölte az LMP szombaton.

 

Közleményük szerint Schiffer András emiatt pert helyez kilátásba Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a NAV ellen.

A demonstrálók közül sokan zöld mappával érkeztek, a tábláikon egyebek mellett „Tele a hócipőnk”, „Ne fizesd a hiteled!” és „Maffiaállam, hajrá Fidesz” feliratok voltak olvashatók. A demonstrálók több alkalommal azt kiabálták, hogy „nem hagyjuk”, és folyamatosan alkotmányt, demokráciát és jogállamot követeltek. A tiltakozó felvonulás kezdetén szóváltás alakult ki a demonstrálók és két árpádsávos zászlóval érkező férfi között, de végül a demonstráció során rendbontás nem történt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egykori dolgozója, Horváth András november elején állt a nyilvánosság elé azzal az információval, hogy ezermilliárd forintos adócsalásra bukkant.

Szombati sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője reagált a tüntetésre. Mint mondta: az úgynevezett NAV-os ügy a legjobb helyen van, hiszen a rendőrség, az ügyészség vizsgálja, és ha kiderül, hogy valóban valami „disznóság” történt, akkor van létjogosultsága annak, hogy politikai vizsgálat is legyen. Hozzátette: úgy tűnik, a baloldal és a Jobbik is „színjátékot játszott” ebben az ügyben, hiszen vizsgálóbizottságot követeltek, és amikor a bizottság felállításáról döntöttek, nem szavazták azt meg. Hozzátette: a Fidesz szerint az adócsalóknak a börtönben, rács mögött van a helyük.

A NAV már korábban visszautasította a vádat és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen. Varga Mihály szerint a volt NAV-dolgozó által előadottak jelenleg bizonyíték nélküli vádaskodások, amelyek megalapozottságának vizsgálata az ügyészség hatásköre.

Ha igaz lenne, hogy az adóhatóság szemet hunyt az áfacsalások felett, az az Állami Számvevőszék ellenőrzésein is fennakadt volna – mondta a Magyar Nemzetnek Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.