Rábukkant volna az ÁSZ a csalásra

Ha igaz lenne, hogy a NAV szemet hunyt az áfacsalások felett, az az ÁSZ ellenőrzésein is fennakadt volna.

2013. 12. 17. 4:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számvevők, mint egy hétfői jelentésből kiderült, ráadásul a kötelező ellenőrzések mellett célzottan is vizsgálták a hivatal tevékenységét. Az elmúlt tíz évben 23-szor ellenőrizte az adóhatóságot az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az erről készült jelentések elérhetők voltak a szervezet honlapján, de a 2004–2013 közötti megállapításokat most külön dokumentumban is közzétették. Ezt ismertette volna hétfőn Domokos László a parlament költségvetési bizottságában. Az ÁSZ elnökét végül nem hallgatták meg, mert a kormánypárti képviselők szerint előbb érdemes megvárni az illetékes hatóságok vizsgálatait.

Ismeretes, Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársa azzal a váddal állt elő, hogy az adóhatóság szemet hunyt az áfacsalások fölött. Ezt egyébként nem igazolják a számvevőszéki jelentések. A NAV-ot ráadásul nemcsak évente a zárszámadás keretében, hanem az elmúlt tíz évben hét alkalommal célzottan is ellenőrizték. Mégpedig kifejezetten az adóztatási tevékenységét világították át. Összességében a vizsgálatok lefedték az adóhatóság teljes tevékenységét. A 2010-es jelentésben például az szerepel, hogy az áfánál a hivatal belső ellenőrzése megfelelően működött, a követeléseket tartalmazó tételeknél pedig minden esetben elvégezték a felülvizsgálatot.

– A számvevők átfogó képet kaptak a szervezet tevékenységéről – mondta a Magyar Nemzetnek Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adóhatóság korábbi elnökhelyettese kiemelte, ha valóban milliárdos visszaélések zajlottak a nagyobb vállalatok és az adóhivatal együttműködésével, akkor az fennakad az ÁSZ ellenőrzésén is.

Részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

A NAV nem kivételez kis és nagy adózók között, ezt az is bizonyítja hogy 35 milliárd forintnyi adóbírságot róttak ki 2010 óta az úgynevezett kiemelt adózókra – válaszolta egy szocialista politikus kérdésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – az adóhatóság szoros hierarchiája és számítógépes rendszere pedig eleve kizárja a Horváth András szerint jellemző „kézi vezérlést\".

 

Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt munkatársának feljelentése nyomán hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda – közölte korábban az ORFK. A büntetőjogi felelősség megállapítása után pedig parlamenti vizsgálóbizottság is alakulhat, amely az állami adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos 2002 és 2013 közötti gyakorlatát vizsgálná.

 

December 10-én a Magyar Nemzet arról írt, hogy Horváth András a kihallgatásán nem tudta igazolni súlyos állításait. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt munkatársa a Hír TV Magyarország élőben című műsorában sem szolgált konkrétumokkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.