Balogh István félrevezette a sajtót

Egyetlen gyermeket sem utaztatott ki a Délnyugat-floridai Gyermekkórházba kezelésre a Gyermekrák Alapítvány.

Győr Ágnes- Szalai Laura
2014. 06. 17. 3:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2012. január 31-én kelt dokumentum szerint a felek arra vállalkoztak, hogy a magyarországi Gyermekrák Alapítvány Amerikában alapított szervezetén, a Children Cancer Foundationön keresztül lehetőségeket keresnek, hogy rákban szenvedő gyermekeket az Egyesült Államokban juttassanak kezeléshez, illetve mindkét országban közös rendezvényekkel segítsék őket. – Valóban létrejött együttműködési szerződés az alapítvánnyal 2012-ben, azóta azonban egyetlen gyermek sem érkezett kezelésre Magyarországról – fogalmazott kérdéseinkre küldött válaszlevelében a Lee Memorial Health System sajtóosztálya, amelynek tagja a Délnyugat-floridai Gyermekkórház.

Ez azért is meglepő, mert az együttműködési megállapodásra hivatkozott Balogh István is egy januári sajtótájékoztatóján, hogy bizonyítsa, a megjelent hírekkel szemben alapítványai valóban a rákos gyermekek kezelésére fordították az összegyűlt adományokat. A dokumentumot a Children Cancer Foundation honlapjára is feltöltötték, és a sajtónak készített összefoglaló anyagban is szerepelt.

Balogh elmondása szerint a Children Cancer Foundation azért jött létre, hogy együttműködést alakítson ki amerikai kórházakkal, amelyekben orvosi javaslatra kezelhetnek majd magyar rákos beteg gyermekeket, mivel „az Egyesült Államokban jelentősen jobb a rákos gyermekek gyógyulási esélye”.

Az Egyesült Államokban 2009-ben jegyezték be a Children Cancer Foundation Inc.-t New York államban, majd később Floridában is. Utóbbi esetben azonban – a floridai mezőgazdasági és fogyasztói szolgáltatások hivatalának tájékoztatása szerint – az alapítványnak nem volt eredetileg engedélye arra, hogy Floridában gyűjtsön adományokat. Ettől függetlenül Balogh a sajtónak készített összeállításban említést tett arról is, hogy tavaly decemberben az öt kilométeres floridai „piros sapkás” jótékonysági futásra háromezer dollárt gyűjtött össze.

Az alapítvány 2012-ben, New Yorkban beadott kötelező bevallása szerint 2011-ben 11 107 dollárra (két és fél millió forint), 2012-ben pedig már 99 183 dollárra (több mint 22 millió forint) tett szert ajándékok, pályázatok, adományok és tagsági díjak formájában.

A Gyermekrák Alapítvány tavaly év végén került össztűz alá, mivel a sajtó a működésével kapcsolatban számos visszásságról számolt be. Januárban Balogh egy saját maga tisztázása céljából tartott tájékoztatón kijelentette: a személye – és ezáltal a szervezet – ellen indított lejárató kampány a gyermekek életét, valamint a teljes civil szférát veszélyezteti. Beszámolójából kiderült, hogy az alapítvány ötmilliárd forintból építene kórházat, és ez az oka annak, hogy nem költi el az adófelajánlásokból befolyt közel hatszázmillió forintot a rászorulókra.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.