Hetente visznek el mentők diákokat az iskolából

Már nem veszélyeztetésről van szó, komoly gondokat okoz a drogfogyasztás a fiatalok körében Tolna megyében.

MD
2014. 12. 17. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézmény vezetője közölte, már nem veszélyeztetésről van szó, komoly gondokat okoz a drogfogyasztás a fiatalok körében. Hozzátette, már az általános iskolás korú gyerekek is használnak kábítószert. Heti szinten előfordul, hogy valakit mentővel kell az iskolából kórházba szállítani, de a drogteszt mégis negatív, noha a diák jóformán a nevét sem tudja megmondani – írja a lap az igazgatóra hivatkozva, aki szerint ez annak köszönhető, hogy a fiatalok a szokásos módszerekkel nem kimutatható, legális szereket fogyasztanak – patkánymérget, permetezőszert, öngyújtógázt. Az intézmény vezetője szerint a nyugtató és alkohol kombinációja sem ritka. A dizájnerdrogokról szólva kifejtette, ezek a fiatalok nem tudják azt megfizetni.

A szülők részéről kétféle hozzáállás tapasztalható – fogalmazott az igazgató. Vannak, akik nem akarnak tudni róla, hogy mit csinál a gyerekük. Ha kiderül, hogy drogozik, tagadnak, nem hiszik el, hogy így van. A szülők másik fele pedig nem is foglalkozik vele, hogy a gyerek kábítószert fogyaszt. Az intézmény vezetője elmondta, más megyéből is vannak információi, és ott sem jobb a helyzet.

Huszti Gábor, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, kiemelt figyelmet fordítanak a drogprevencióra az ifjúság körében, előadásaikra évről évre nő az igény.

A fiatalok nagy veszélynek vannak kitéve a drogdílerek miatt, azonban a kormány által beépített lépcsőfok csökkentheti a terjesztők számát – közölte Beke Sándor a Lánchíd Rádió Kettesben című műsorában múlt pénteken. A pszichológus arra a kérdésre, hogy a megelőzés szempontjából a drogteszt-e a legjobb megoldás, azt mondta: „legjobb megoldás nincs, ez egy harc”. A prevencióra sokat költ a kormány, de ez soha nem fog tökéletes megoldással szolgálni, több pénzzel csak hatékonyabb lehet a megelőzés.

Évenkénti kötelező drogtesztet vezetne be a 18 év alatti fiatalok, a politikusok és az újságírók számára Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója – ezt ő maga jelentette be december 5-én a Facebookon. A témával kapcsolatban pénteken a Kossuth rádiónak adott interjújában Orbán Viktor aggodalmát fejezte ki az új szintetikus drogok megjelenése miatt. A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja a drogmaffiától Magyarországot – jelentette ki.

Az ESPAD ötödik, 2011-es felmérése szerint a megkérdezett 16 éves fiatalok 19,9 százaléka fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. Ennél magasabb, 24,9 százalék volt azok aránya, akik biztosan droghasználati céllal fogyasztottak valamilyen szert – a tiltott szerek mellett mágikus gombát, ópiátokat, például mákteát, szerves oldószereket, patront, lufit, mefedront. A visszaélésszerű gyógyszerfogyasztás – orvosi javaslat nélküli nyugtatók, altatók és alkohol gyógyszerrel együtt – életprevalencia-értéke (valaha legalább egyszeri fogyasztás) 14,7 százalék volt. Az összes tiltott és legális szer fogyasztásának életprevalencia-értéke a megkérdezett 16 éves diákok körében 28,8 százalékra jött ki. A fiúk 28,3 százaléka, a lányoknak még ennél is kicsit nagyobb hányada fogyasztott már valamilyen visszaélésre alkalmas szert élete során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.