Drogfogyasztás: ami biztos, hogy valamit tenni kell

2007 és 2013 között felével nőtt a kábítószer-fogyasztás előfordulásának mértéke.

2014. 12. 09. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási hullámokat ver Kocsis Máté drogtesztes javaslata, amely mögé fenntartásokkal, de lényegi részleteit tekintve beállt a Fidesz-frakció többsége. A viharban viszont muszáj a lényegre is figyelni: a fiatalok kábítószer-fogyasztási szokásaira. Szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a drogfogyasztási szokások naprakész követése elé óriási akadályokat gördít a tiltott vagy csak leendő tiltott szerek folyamatos gyarapodása és a brutális árzuhanás, ami miatt egyre szélesebb rétegek férnek hozzá a veszedelmes drogokhoz, a zene nevű szerhez és társaihoz.

Ettől persze 2011-ben sor került a mérvadó ESPAD kutatássorozat ötödik felmérésére – amelyet a Drog Fókuszpont (Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ) publikált –: a megkérdezett 16 éves fiatalok 19,9 százaléka fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. Ennél magasabb, 24,9 százalék volt azoknak az aránya, akik biztosan droghasználati céllal fogyasztottak valamilyen szert – a tiltott szerek mellett mágikus gombát, opiátokat, például mákteát, szerves oldószereket, patront, lufit, mefedront. A visszaélésszerű gyógyszerfogyasztás – orvosi javaslat nélküli nyugtatók, altatók és alkohol gyógyszerrel együtt – életprevalencia-értéke (valaha legalább egyszeri fogyasztás) 14,7 százalék volt. Az összes tiltott és legális szer fogyasztásának életprevalencia-értéke a megkérdezett 16 éves diákok körében 28,8 százalékra jött ki. A fiúk 28,3 százaléka, a lányoknak még ennél is kicsit nagyobb hányada fogyasztott már valamilyen visszaélésre alkalmas szert élete során.

Márciusi a legfrissebb felmérés

A vizsgált szerek közül változatlanul a legelterjedtebb a marihuána, valamint a gyógyszerek orvosi javaslat nélküli fogyasztása és a szerves oldószer belélegzése. A prevalenciaértékek alapján az ötödik helyet a 2011-ben először kérdezett mefedron foglalta el, ezt követték az amfetaminok, az egyéb szerek és az ecstasy.

Az utolsó, kifejezetten drogepidemiológiai céllal 2007-ben a felnőtt népesség országos reprezentatív mintáján készült kutatás alapján a megkérdezett 18–64 éves korosztály 9,3 százaléka fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. A 18–34 éves korosztály 20,9 százaléka fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert, az elmúlt évben 6,4, az elmúlt hónapban pedig 3 százalékuk.

A 2001-ben, 2003-ban és 2007-ben készült vizsgálatok értékei alapján a 18–53 éves népesség körében 2001 és 2003 között növekedett a tiltott szerek életprevalencia-értéke és az éves érték is, 2003 és 2007 között az életprevalencia-érték nem változott.

A legfrissebb, 2013 tavaszán készült vizsgálat alapján a 19–64 éves korosztályba tartozók körében a tiltott anyagok mért életprevalencia-értéke 8,2 százalék volt. A valaha használók 21,1 százaléka az elmúlt évben is élt valamilyen tiltott szerrel, az aktuális fogyasztók aránya pedig 9,7 százalék volt. A valamilyen tiltott drogot kipróbálók közül a legtöbben marihuánát vagy hasist fogyasztottak életük során. A marihuána és hasis kategóriát követő leginkább elterjedt szerek a szintetikus kannabisz, az ecstasy, az amfetamin és az egyéb új pszichoaktív szerek voltak, melyeket minden második-harmadik használó kipróbált már.

Az elmúlt éveket tekintve egyértelműen az új pszichoaktív szerek, illetve ezen belül a szintetikus kannabinoidok térnyerése volt a legaggasztóbb jelenség – különösen azért, mert utóbbiak esetében a negatív fizikai és pszichológiai következmények sokkal nagyobb gyakorisággal fordulnak elő, és sokkal súlyosabbak, mint a kannabisz esetében.

A társadalmi mintázódással kapcsolatban a 2013 tavaszán készült vizsgálat is megerősítette a szerhasználat gyakoriságával kapcsolatban általánosan jellemző eltéréseket. Az idősebb korcsoportok felé haladva lineárisan csökken a drogfogyasztási tapasztalattal rendelkezők aránya.

Hasonlóképpen markánsan megmutatkozott az urbanizációs mintázat: a 150 ezer fős vagy nagyobb városokban élők körében több mint kétszeresen nagyobb értékek jelentek meg, mint a kisebb településeken. Kevésbé egyértelmű, bár szintén szignifikáns eltérést találtak a kulturális, illetve a gazdasági státus mentén: a különböző iskolai végzettségű csoportok közül csak a legmagasabb kulturális státusúak, az egyetemi végzettséggel rendelkezők mutattak az átlagosnál jelentősen nagyobb kitettséget, a háztartás jövedelme alapján viszont az alacsonyabb gazdasági státus jelent nagyobb kockázatot.

Vannak vizsgálatok, amelyek egy-egy speciális populáció szerhasználatát vizsgálják. Mivel ezek a csoportok gyakran nehezen elérhetők vagy kisszámúak, sokszor nem kvantitatív, hanem kvalitatív kutatásokkal próbálják feltérképezni a jellemzőiket. Ilyen speciális populáció például a táncos szórakozóhelyekre járó fiatalok, ahol az átlagnál intenzívebb szerhasználat jellemző.

Speciális populációnak számítanak a katonák is, körükben jóval alacsonyabb a szerhasználat előfordulása, mint a felnőtt lakosságnál. Az MH HK Tudományos Intézet Toxikológiai Kutató Osztálya és a csapat-egészségügyi szolgálatok 2012-ben 13 950 esetben hajtottak végre kábítószerszűrő-vizsgálatokat. Ezek alapján a katonai állományban a bizonyítottan kábítószert fogyasztók száma 3 fő volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.