Támogatja a Fidesz az iskolások drogszűrését

A politikusok és újságírók drogtesztjén még gondolkodnak. Az ellenzéki képviselők hevesen ellenzik a javaslatot. Van, aki alkoholtesztet is akar, más bővítené a tesztalanyok körét.

2014. 12. 08. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja fenntartásokkal, „erős pontosításokkal”, de támogatja a Kocsis Máté nyolcadik kerületi polgármester által felvetett drogtesztjavaslatot – közölte Rogán Antal, a párt frakcióvezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Közlése szerint voltak ellenvélemények a frakcióülésen, de a képviselőcsoport „messze túlnyomó többsége” támogatta a javaslatot. Az elképzelés támogatását Rogán Antal azzal indokolta, hogy az általános szűréssel harcolni lehet a drogkereskedelem, a szervezett bűnözés ellen, és meg lehet védeni a gyermekeket. A legfontosabb módosítási javaslatok között említette, hogy a kiskorúak drogtesztjének eredményéről csak a szülő értesülhetne, kiskorúak esetében a teszthez nem párosulhatna jogkövetkezmény.

Rogán Antal kijelentette: a drogtesztjavaslat megvalósításához mindent hajlandók mozgósítani, anyagi forrásokat, technikai eszközöket és megfelelő lebonyolítási menetrendet egyaránt. A vizsgálatokra a kormányt kérték fel, a törvényjavaslat pedig február végére készülhet el.

A politikus úgy fogalmazott, a szűrés ellenzői a drogot támogatják.

A nyolcadik kerületi polgármester tervei szerint a politikusokra és újságírókra is vonatkozó drogtesztről Rogán Antal azt mondta: ez jogi kérdés, arról, hogy a politikusok és az újságírók esetében a teszt hogyan lenne megvalósítható, a fideszes Gulyás Gergely konzultál majd az igazságügyi tárcával, és legkésőbb január végéig véleményt tesz le a frakció asztalára.

Kérdésre úgy fogalmazott, várjuk meg a végét annak, hogy kire terjesztik ki a drogszűrést; a leginkább indokoltnak a közoktatásban részt vevő gyermekek esetében tartja. Azt mondta, a pontos korosztályt szakemberek bevonásával határozzák majd meg.

A frakcióvezető azt is jelezte, hogy szerinte társadalmi konzultációnak kell megelőznie a javaslatot. Példaként említette a szülői szervezeteket és a pedagógusokat.

Arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e, a drogteszt milyen traumákat okozhat a gyermekeknél, a politikus azt válaszolta: sok orvosi vizsgálat nagyobb traumát jelenthet egy gyermeknek, ezért ezt a kérdést kekeckedésnek nevezte.

Arra az újságírói kérdésre, hogy támogatná-e a képviselők alkoholtesztjét, a Fidesz frakcióvezetője úgy felelt: minden olyannak áll elébe, amelyet egyébként bárkinek el kell végeznie, aki dolgozik. Szerinte „ez az egész csak azért van”, mert az Együttben ülő képviselőtársainak a drog „nagyon kényes kérdés”.

Az MSZP azt üzeni a kormánypártoknak: „vegyék el a mocskos kezeiket a gyermekeinkről”. Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes agyrémnek nevezte, hogy 12 és 18 év közöttieket „vegzálnának”, szerinte ehelyett stratégiát kellene alkotni a gyermekek és fiatalok megvédésére a kábítószer fenyegetésétől. A politikus visszautasította, hogy aki nem áll a javaslat mellé, az a drogkereskedőket támogatná. Szerinte az is vita tárgya lehet, hogy csupán az újságírók és a politikusok befolyásolják-e a közvéleményt.

A Jobbik a rendőrség kábítószerrel kapcsolatos felderítő munkájára és a prevencióra fordítana több pénzt, a Fidesz javaslatáról pedig a konkrét részletek ismeretében alakítja majd ki az álláspontját. Novák Előd alelnök elfogadhatatlannak nevezte az iskolásokkal kapcsolatos általánosítást, ugyanakkor úgy véli, valóban létezik a körükben valamennyire a probléma, azonban nem így kell megoldani. Az ellenzéki képviselő szerint alapvetően a rendőrség feladata lenne, hogy ne a végfogyasztókat, hanem a terjesztőket kapják el.

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője a drogteszttel kapcsolatos felvetésre elfogadhatatlannak nevezte, hogy széles társadalmi rétegekre kötelezően vezessenek be egy olyan vizsgálatot, amelyben kevesek érintettek. Mindezt a közpénzek elherdálásának ítéli, amely nem jár megelőző hatással.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke eszementnek nevezte a drogtesztre vonatkozó javaslatot, és arra emlékeztetett, hogy Zacher Gábor addiktológus szerint amíg Magyarországon drogfüggőből húszezer, addig alkoholfüggőből nyolcszázezer van. Egyúttal azt javasolta: minden képviselőnek kötelező legyen megfújni egy digitális alkoholszondát, mielőtt belép a parlamenti ülésterembe.

Az Együtt közleménye szerint Kocsis Máté a hétvégén „nagyon mélyre süllyedt” drogtesztjavaslatával, most pedig a teljes kormánypárti frakció és vezetője, Rogán Antal is követte őt, hiszen nem utasították el élből „ezt a marhaságot”. Az ellenzéki párt felháborítónak tartja a javaslatot, elutasítja a „rendőrállamot” és a kötelező drogtesztet.

Szarvas Koppány Bendegúz, az Ifjú Demokraták (Ide) vezetője és három társa vizeletmintát adott le a nyolcadik kerületi polgármesteri hivatal portáján, hogy így tiltakozzon a drogteszttel kapcsolatos javaslat ellen. Varju László, a DK elnökségi tagja úgy fogalmazott: Kocsis Máté ötletének megvalósítása 40 milliárd forintba kerülne, miközben a drogmegelőzésre összesen 100 millió forint szerepel a jövő évi költségvetésben.

A Magyar Liberális Párt szerint a drogteszt felvetése szembemegy a józan ésszel és az emberi méltóság elvével. Fodor Gábor pártelnök, független országgyűlési képviselő ennek gondolatát is visszautasította, mondván, a felvetés prevenció helyett kriminalizálni akar egyes társadalmi csoportokat.

Kocsis Máté a múlt héten a Facebookon közölte, hogy a 12 és 18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő. A polgármester az oldalán azt írta, hogy a kábítószer életveszélyes, „féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is”. Szerinte ezért érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Az ötletet sokan támadták már e rövid idő alatt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.