Tökéletes bringaút lesz Budapesttől a Balatonig

A biciklizés infrastruktúrájának fejlesztésében a mennyiség helyett a minőségre tevődik át a hangsúly 2014 és 2020 közt.

MNO
2014. 12. 02. 14:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becsey Zsolt a Bringázni élmény! kerékpáros fejlesztési program konferenciáján hozzátette: a kerékpáros közlekedés mára szinte önálló közlekedési alágazatnak tekinthető. A helyettes államtitkár szükségesnek nevezte a több mint 4000 kilométer hosszúságú magyarországi kerékpárutak összekapcsolását, megteremtve ezzel a szabadidős és hivatásforgalmi (munkába, iskolába járás) kerékpározás feltételeit. A kiépült hálózatok karbantartásához pedig elengedhetetlennek tartotta a társadalmi szemléletformálást is.

Berencsi Miklós, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) osztályvezetője az MTI kérdésére elmondta: 2020-ra teljesen elkészülhet a fővárost a Balatonnal összekapcsoló kerékpárút, megújulhat a Balaton körüli útvonal is, amelyen a tervek szerint kiépülnek a hiányzó szakaszok, szélesebbé, valamint az elhasználódott burkolatok cserélésével biztonságosabbá válik a bringakörút. Hasonló fejlesztések várhatók a Németországon és Ausztrián átívelő EuroVelo 6-os európai kerékpáros túraútvonalon is, azaz a Rajkától Budapest déli agglomerációjáig tartó szakaszt átfogóan, a Duna mindkét partján korszerűsítik majd. Hozzátette: az idén kapott 768 millió forintos uniós forrásból a projektek engedélyezéséhez és kivitelezéséhez szükséges megvalósíthatósági és döntés-előkészítő tanulmányok elkészültek, a következő hét évre tervezett fejlesztésekhez mintegy 90 milliárd forintra lenne szükség, túlnyomórészt szintén uniós forrásból.

A KKK osztályvezetője arról is beszámolt, hogy javaslatot tesznek a kerékpározással kapcsolatok feladatok koordinációját ellátó központi szervezetre, kidolgozzák a hosszú távon működő kerékpárforgalmi létesítmény üzemeltetési és fenntartási rendszerét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.