Hiába próbálkoznak Schwezoff elmozdításával?

Rendkívüli közgyűlésen hívnák vissza a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatóját, szerinte jogtalanul.

BLM
2015. 01. 06. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége hétfő este juttatta el az MTI-hez azt a meghívót, amely január 15-ére rendkívüli közgyűlésre hívja a BZSH képviselő-testületi tagjait. A meghívó szerint a közgyűlésen szavaznak Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató visszahívásáról.

A napirendi pontok között szerepel a „szavazás eredményétől függően megbízott ügyvezető igazgató kinevezése”, valamint az ügyvezető igazgató kötelezése arra, hogy írjon ki választást a jelenleg betöltetlen vezető tisztségviselői posztokra.

Schwezoff Dávid keddi közleménye szerint azonban a meghívót aláíró Kardi Judit elöljáró nem jogosult a rendkívüli közgyűlés összehívására. Azt írta: „az alapszabály a rendkívüli közgyűlés összehívására speciális szabályokat alkalmaz, eszerint a rendkívüli közgyűlést a hitközség elnöke, a vezető elöljáró vagy az ügyvezető igazgató jogosult összehívni”.

Schwezoff Dávid arról is tájékoztatott, hogy a BZSH december 10-én egyhangúlag úgy döntött, előre hozott, tisztújító, rendes választásokat tart március elsejéig. Az ügyvezető megjegyzi, hogy a december 10-ei elöljárósági ülésen Kardi Judit is jelen volt. A BZSH választási bizottsága a „rendes, tisztújító választásokat 2014. december 18. napján kiírta, erről a körzeti elnökök értesültek”, ezért Kardi Judit „kísérlete” a rendkívüli közgyűlés összehívására „okafogyott is” – írta az ügyvezető.

A Magyar Nemzet hétfői száma arról írt, hogy a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszerének pályáztatása és a rendszer üzemeltetésével járó több száz millió forintos haszon állhat a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója visszahívására tett újabb kísérlet hátterében.

Schwezoff Dávid szerint azzal, hogy ő nem támogatta Frőlich javaslatát az új cég kiválasztásában, sértette az érdekeit. „Az mindenképpen elmondható viszont, hogy egy bizonyos kör tekintetében Frőlich Róbert főrabbi úr mindenképpen hangadónak tekinthető, hiszen a visszahívási indítványnak az aláírásában meglehetősen jelentős arányban az ő személye, illetve a személye körüli képviselők jelentek meg, például az apósa is aláírta, de a körzetéből, tehát a templom körzetéből több elöljáró is” – mondta Schwezoff Dávid.

A Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója hétfő délután közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy felmondott Frölich Róbertnek, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának és feleségének, Frölich Katalinnak. A főrabbi válaszul bejelentette: beperli Schwezoffot.

A BZSH 2014. október 29-i közgyűlésén már szavazott az ügyvezető visszahívásáról, a szavazás akkor megerősítette tisztségében. Az októberi közgyűlés döntésének értelmében a visszahívást kezdeményező Tordai Péter kényszerült távozni elnöki székéből. A BZSH elnöki tisztsége azóta betöltetlen.

Schwezoff Dávidot a BZSH 2014. július 3-i közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává az áprilisban lemondott Zoltai Gusztáv helyére. Megválasztása után derült ki róla, hogy transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan felvetették, hogy alkalmatlan a pozícióra, mert zsarolható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.