A Kálvin térnél lesz a kormányellenes tüntetés

A német kancellár látogatása alatt tüntetés lesz Budapesten, az eredetileg tervezetthez képest eltérő helyszínen.

2015. 02. 02. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézkedés értelmében reggel 6 órától a szükséges ideig, de legkésőbb este 8 óráig a Múzeum utcát a Múzeum körúttól a Múzeum utca 13. számig, a Bródy Sándor utcát a Múzeum körúttól a Szentkirályi utcáig, a Pollack Mihály teret és az Ötpacsirta utcát a Múzeum utcától a Reviczky utcáig zárták le – olvasható a Terrorelhárítási Központ (TEK) honlapján közzétett személy- és létesítménybiztosítási intézkedésben.

Az indokolás szerint napközben az egyetemen tartózkodik Angela Merkel szövetségi kancellár; a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségek csak a területre belépők fokozott ellenőrzésével, a belépés és a bent tartózkodás korlátozásával biztosítható. „Figyelemmel arra, hogy a védett objektumok biztonságának, zavartalan működésüknek, a védett személy szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása a rendőrség kiemelt feladata, a rendelkező részben foglalt intézkedés meghozatala indokolt” – tartalmazza a dokumentum.

A MostMi elnevezésű Facebook-csoport hétfő reggel közölte, hogy a rendőrség a TEK-re hivatkozva arról értesítette őket, hogy nem tarthatják meg a fél 4-re meghirdetett kormányellenes tüntetésüket a Pollack Mihály téren, mivel ezt a területet a kancellár látogatása miatt lezárták. A MostMi közölte, az Európához tartozunk! című demonstrációt új helyszínen megtartják, és minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak az ügyben.

A szervezők 11 óra után a Facebookon tudatták, hogy az új helyszín a Baross utca sétáló része a Kálvin tér és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár között. Hozzáteszik, kollégáik a helyszínen vannak, a színpad épül.

Azt is közölték, hogy jogi segítséget kértek, hogy megtudják, milyen lehetőségeink vannak ebben a helyzetben, amely véleményük szerint, mind eljárásában, mind tartalmában súlyosan sérti a tüntetni akaró magyar állampolgárok jogait.

A TEK később közleményt adott ki a MostMi demonstrációja kapcsán. Mint írták: „a Terrorelhárítási Központ február 2-án a Belügyminiszter kijelölése alapján, a hatályos jogszabályok szerint látja el Angela Merkel kancellár és az őt kísérő delegáció biztosítását. A nemzetközileg védett személy biztosítása érdekében a TEK a szükséges személy- és létesítményvédelmi intézkedéseket életbe léptette, és ezeket a látogatás végéig fenntartja.” Hozzáteszik: az intézkedés nem jelenti egyetlen demonstráció betiltását sem, a biztosítási intézkedés által nem érintett területeken lehetőség van demonstrációk megtartására.

Civilek már vasárnap is demonstráltak Angela Merkel látogatásához időzítve: a „100 ezren az internet adó ellen”, valamint a „60 ezren a magánnyugdíjakért” elnevezésű Facebook-csoport szervezett kormányellenes tüntetést – közülük 14 ezren jelezték részvételüket is, de csak néhány ezren vettek részt a demonstráción. Felszólalt Kész Zoltán, a veszprémi időközi választás közös baloldali jelöltje is, aki azt mondta: nem Angela Merkeltől kell várni a kormányváltást, hanem a február 22-i választás eredményétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.