Indul a tapolcai kampány, a balosok máris kavarnak

A szocik, az Együtt, a PM és Gyurcsányék a veszprémi mintát másolnák. Az LMP egyedül maradhat.

2015. 02. 24. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Együtt azt szeretné, hogy az áprilisi tapolcai időközi választáson a „demokratikus ellenzéki” pártok közösen támogassanak egy civil jelöltet – tudatta a párt kedden az MTI-vel. A párt alelnöke, Pápa Levente szerint a veszprémi időközi választáson „létrejött egy sikeres recept a Fidesz legyőzésére”, amit a független, de több ellenzéki párt által támogatott Kész Zoltán győzelme bizonyít. Az Együtt számára érthetetlen, hogy miért változtat az MSZP „a győztes taktikán”, és indít saját jelöltet Tapolcán.

Hétfőn ugyanezt javasolta az Együtt-tel korábban együttműködő Párbeszéd Magyarországért is. „A tapolcai körzet összetételét ismerve az ellenzéki győzelemhez valószínűleg arra volna szükség, hogy a demokratikus ellenzék által támogatott, de civil jelölt legyen a Fidesz kihívója” – írta közleményében a PM.

Az MSZP és a DK korábban bemutatta jelöltjét, az ajkai önkormányzati képviselő Pad Ferencet, aki értékesítési menedzserként dolgozik a vörösiszap-katasztrófa miatt elhíresült Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-ben, szakmai munkája mellett pedig évtizedek óta szakszervezeti vezetőként is tevékenykedik. Pad a veszprémi időközi országgyűlési választáson Késznek kampányolt a finisben.

Az angoltanár győzelmét követő sajtótájékoztatón Tóbiás József MSZP-elnök már Pad tapolcai sikeréről is beszélt. A Hír TV kérdésére elmondta azt is, hogy az ő vezetése alatt nem voltak utolsó pillanatban kierőszakolt visszalépések. (Ismert: a tavalyi önkormányzati választáson először Falus Ferenc mögé állt be az MSZP, majd Bokros Lajost gondolta alkalmasabbnak. Ekkor már Tóbiás volt a párt elnöke – a szerk.) A legnagyobb baloldali párt taktikája azonban nem véletlen: Ajkán hagyományosan erősek a szocialisták, ősszel, az önkormányzati választáson is nyerni tudtak.

Komoly erőt képvisel helyben a Jobbik is. Tapolcán a radikálisok adják a polgármestert, az ő alpolgármesterét, Rig Lajost indítják Vona Gáborék áprilisban. Érdekesség, hogy a szocialista Padhoz hasonlóan ő is érdekvédő, a kórházi szakasszisztens férfi ugyanis a tapolcai kórház szakszervezetének elnöke. Az LMP, ahogy Veszprémben, itt is összellenzéki jelöltet szeretett volna indítani, ez valószínűleg meghiúsul, úgyhogy a zöldek vélhetően itt is külön kell hogy induljanak.

Gondban lehet a Fidesz is. Jelöltjét, Fenyvesi Zoltánt, a várpalotai Thury György Gimnázium igazgatóját már a veszprémi vereség előtt megnevezte a nagyobbik kormánypárt. Ő már akkor jelezte, hogy szoros versenyre számít. Ugyanakkor Orbán Viktor mellett egyre több fideszes erőember – például Navracsics Tibor, Kósa Lajos – jelezte, hogy új stratégiára lesz majd szükség az áprilisi sikerhez.

A 2014-es országgyűlési választáson Lasztovicza Jenő egyébként 18 ezer szavazatot kapott, baloldali kihívója, Horváth József 11 ezret, a jobbikos Dobó Zoltán pedig 10 ezret.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében a fideszes Lasztovicza Jenő halála miatt kellett kiírni a választást április 12-ére. Eddig összesen tizennyolc jelölőszervezet regisztráltak, a pártok képviselői a bizottsági döntés jogerőre emelkedése után, legkorábban hétfőn kezdhetik meg az ajánlások gyűjtését, amely két hétig tart.

A voksolás hatvan település választópolgárait érinti: szavazhatnak Ábrahámhegy, Ajka, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Tapolca, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes és Zalaszegvár választói.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.