Közvetlen repülőjárat lesz Peking és Budapest között

Heti négyszer repülnek a gépek a két főváros között.

VZ
2015. 03. 14. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A légi összeköttetést az Air China kínai állami légitársaság biztosítja majd heti négy alkalommal A330-as gépekkel.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a tárgyalásokon Minszk közbeiktatása is szóba került. Ez azt jelenti, hogy Pekingből indulva a gépek Minszkben egy rövid időre megállva érkeznek Budapestre, de visszafelé a járat már nem áll meg Fehéroroszország fővárosában, hanem közvetlenül Pekingbe érkezik. A miniszter az új légi járat elindítását Peking és Budapest között a keleti nyitás stratégiájának újabb sikerpontjaként jellemezte, hozzátéve: ez újabb előrelépés és újabb eszköz arra, hogy Magyarország és Kína közötti gazdasági, kereskedelmi, kulturális és turisztikai együttműködést tovább fejlesszék.

A miniszter tájékoztatása szerint az Air China Kína állami tulajdonú nemzeti légitársasága, amely egyetlen kínai légitársaságként került fel a világ 500 legértékesebb márkájának listájára, 523 géppel rendelkezik, 326 útvonalat üzemeltet, 2013-ban 15 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, és 78 millió utast szállított. A – logójában főnixmadarat ábrázoló – Air China légitársaság jelenleg 14 közvetlen európai járatot üzemeltet.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy korábban, 2012 márciusáig volt közvetlen légi összeköttetés Magyarország és Kína között. Beszámolt arról, hogy 2014 júniusa óta folytatott tárgyalásokat a kínai polgári légügyi hatóság képviselőivel egy új légi járat elindításáról. Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország között soha nem voltak olyan jók a kapcsolatok és az együttműködés, mint most. Szerinte ennek csalhatatlan jele, hogy tavaly minden idők legmagasabb exportját tudta teljesíteni Magyarország Kína irányába 2,2 milliárd dollár értékben, ami 8 százalékos növekedést jelentett 2013-as évhez képest.

Emlékeztetett arra is, hogy Kína Közép-Európa regionális együttműködés első központját, a turisztikait, éppen Magyarország nyitotta meg Budapesten. Jelezte, két hét múlva a kínai turisztikai hivatal elnöke Budapestre látogat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 2010 és 2014 között megduplázódott a Magyarországra látogató kínai turisták száma, így tavaly már 90 ezer vendéget fogadhattunk. Ez egy év alatt 20 százalékos növekedést jelent – fűzte hozzá.

Szinte napra pontosan 3 évvel ezelőtt, 2012. március 3-án szüntette be magyarországi tevékenységét a Hainan légitársaság, amely a Malévval székmegosztási megállapodásban működtette a Budapest–Peking menetrend szerinti járatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.