Időközi: a Jobbik elnyerte a Fidesz mandátumát

Rig Lajosé a Veszprém megyei 3-as kerület.

2015. 04. 12. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az adatok 99,13 százalékos feldolgozottsága alapján a tapolcai időközi országgyűlésiképviselő-választáson, az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb közte és a második helyen álló Fenyvesi Zoltán (Fidesz–KDNP) között, mint az abban a szavazókörben leadott és később megszámlálandó voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják.

 

Pálffy Ilona, az NVI elnöke elmondta, várhatóan csütörtökön tudja megállapítani a tapolcai választási bizottság az időközi voksolás eredményét, a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók voksainak összeszámlálása után. Közölte, várhatóan kedden érkeznek Magyarországra a külképviseleti urnák, ezek sértetlenségét várhatóan szerdán ellenőrzi a Nemzeti Választási Bizottság. A külképviseleti voksokat várhatóan csütörtökön adják át a tapolcai választási bizottságnak, amely előreláthatóan csütörtök este állapíthatja meg a szavazóköri, majd választókerületi eredményt.


Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg. Fenyvesi Zoltánra a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP, a DK és a Magyar Szolidaritás Mozgalom közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott, Sallee Barbarát, az LMP jelöltjét 2,05 százalék támogatta.

Rig Lajos (Jobbik) megköszönte a támogatást elsősorban feleségének és a családjának, akiknek segítsége a legnagyobb, amit Isten adhat. Megköszönte továbbá a párt különböző szintjeinek. Felemlegette, hogy a Fidesz a szavazás napján délután több családot zaklatott telefonon, hogy menjenek szavazni, nem tartották tiszteletben a család szentségét. Rig ígéri, meghálálja a győzelmet, és igyekszik 72 ezer ember kívánságát teljesíteni. Úgy látja, a régiót fel kell hozni arra a szintre, amit megérdemel. Becsületes, tisztességes parlamenti munkát ígér és vár el minden parlamenti képviselőtől.

Rig a Hír TV kamerája előtt megígérte, első parlamenti felszólalásában a tapolcai kórház ügyét fogja számon kérni a kormányoldalon.

Vona Gábor Jobbik-elnök megköszönte a választóknak, hogy a tisztességes magyar Rig Lajosnak adták a Veszprém megyei 3. számú egyéni parlamenti mandátumot. Szimpatizánsai Rig Lali, Rig Lali rigmusban törtek ki.

Vona úgy látja, nem kell magyarázni a győzelmet. Azt azért elmondta, az egész ország számára van jelentősége ennek a választásnak és a múltkori veszpréminek is, aminek akkor az volt a tétje, hogy van-e kormányváltó hangulat Magyarországon. Most szerinte kiderül, kormányváltó erő is van. Kiemelte, először nyert egyéni mandátumot olyan parlamenti erő, amelyik nem volt része az elsikkasztott, elhazudott rendszerváltásnak. El tudja képzelni, mi van Kelet-Magyarországon, hogyha Nyugat-Magyarországon így tudtak győzni.

Dobó Zoltán tapolcai jobbikos polgármester elmondta, jó választás volt Rig Lajost indítani. Hozzátette, hogy ketten együtt erősíthetik Tapolcát. Közölte, eddig is nyitva volt a polgármesteri hivatal ajtaja a kormánypárti szavazók előtt, de most kétszer olyan szélesre nyitja, hogy beférjen rajta az az ígérethalmaz, amelyet a kormánypárt a városra zúdított az elmúlt időszakban.

Több mint 40 százalékos részvétel mellett választották meg polgármesternek a Zala megyei Káváson az egyetlen jelöltként induló független Eke Lászlót – tájékoztatta a település körjegyzője vasárnap este az MTI-t. Takács Árpádné elmondta: a település 211 választópolgárából 86-an adták le voksukat a szavazáson, az urnákban 7 érvénytelen szavazócédulát számoltak össze.

 

Nagy Attiláné független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást a baranyai Gyöngyfán vasárnap. Beák Laura körjegyző az MTI-nek elmondta: a győztes 35, míg szintén független vetélytársai közül Dörömböző Béla 34, Várnai Márton 9, Palkó Zsigmond és Németh Roland Győző pedig 5-5 szavazatot kapott. A 158 lakosú község 108 választópolgárából 90-en mentek el szavazni, ketten érvénytelenül voksoltak.

A fideszes Fenyvesi Zoltán veresége tudatában köszönetet mondott a kampányban segítőknek, a helyieknek, a családjának, a Fidesz és a KDNP önkénteseinek. Gratulált Rig Lajosnak, kívánva neki, hogy folytassa az elhunyt képviselő Lasztovicza Jenő (Fidesz) munkáját.

Orbán Viktor Facebook-oldalán mondott köszönetet a Fidesz–KDNP-s jelöltnek és az aktivistáknak. A miniszterelnök azt írta: „van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda. Tisztelettel köszönöm a bennünket támogatók bizalmát. Köszönöm a munkát Fenyvesi Zoltánnak és az aktivistáknak. Sokat dolgoztak, szép munka volt.”

Tóbiás József, az időközin harmadik helyen végzett MSZP elnöke Ajkán így értékelt: új helyzet van. A Fidesznek világossá kell tennie, hogy azon az oldalon áll-e, ahol lehetnek viták, azon az oldalon, ahol az európai értékeket képviselik. Tóbiás nem gratulált a győztesnek.

A Demokratikus Koalíció szerint a tapolcai időközi választás megmutatta, hogy a szavazók kiábrándultak a Fideszből. „Egyértelmű, hogy a rezsim megrogyott. Egy pofon a demokratáktól, egy pofon a szélsőjobbtól” – összegzett Gréczy Zsolt szóvivő. Hozzátette, „a náci szellemiségű Jobbik” győzelme és megerősödése, amely a Fidesz rovására, szavazói negyedének elvesztésével történt, erős figyelmeztetés kell, hogy legyen minden demokratának.

Az ATV stúdiójában ülve Török Gábor politológus úgy vélekedett, megbukott a centrális pártrendszer.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a tapolcai időközi egy „ellenzékválasztásnak” tekinthető a jelenlegi közhangulatban, amit ezúttal a Jobbik nyert. Hozzátette, szerinte nagy hibát követ el a Jobbik, ha azt gondolja, a választás üzenete, hogy megérett az ország irányítására. „Szó nincsen róla, a Jobbiknak az egyik legnagyobb problémája a kormányképesség hiánya” – fogalmazott az elemző. Közölte azt is, a választás üzenete a Fidesznek, hogy vissza kell szereznie a 2014-es szavazóit, a kormányfő pedig szerinte ezt a stratégiát hirdette meg évértékelő beszédében.

A csaknem végleges adatok (99,13 százalékos feldolgozottság), Rig Lajos győzelmével:


98,27 százalékos feldolgozottságnál behozhatatlan előnnyel vezet a Jobbik jelöltje, így várhatóan tovább távolodik a Fidesz a kétharmados többségtől, parlamenti mandátumát Rig Lajos nyeri:


A Jobbik főhadiszállásán kezd hurráhangulat kialakulni Tapolcán. Az ATV stúdiójában ülő Török Gábor politológus úgy véli, megbukott a centrális pártrendszer.

21.01: A Jobbiknál hűthetik a pezsgőt, a szavazatok 4 százaléka vár még feldolgozásra, de majdnem másféllel vezet jelöltjük, Rig Lajos a fideszes Fenyvesi Zoltánnal szemben. Íme:


20.56: 94 százalékos feldolgozottság, 1,23 százalékos különbség. Vezet a jobbikos Rig
, második a fideszes Fenyvesi. Íme:


20.47: 92 százalék fölötti feldolgozottság, célegyenesben a Jobbik jelöltje, Rig Lajos.


89 százalékos feldolgozottságnál minimális, alig több mint 1 százalékos a Jobbik előnye a Fidesszel szemben:


Közben Z. Kárpát Dániel Tapolcán az ATV kamerái előtt azt mondta, nincs még vége a mérkőzésnek, ami addig tart, amíg le nem fújják. Szerinte azt ugyanakkor látni kell, hogy bárki nyer, a Jobbikra a választók potenciális váltópártként gondolnak ma már.

81 százalék fölötti a feldolgozottság, már csak 2 százalékkal vezet a jobbikos Rig a fideszes Fenyvesi előtt:


Elértük a feldolgozottság 66 százalékát, egy picit még növelte is előnyét a Jobbik a Fidesszel szemben (az LMP 2 százalék alatt, a többiek 00 százalék környékén...), íme:


Közelítünk az adatok kétharmadának feldolgozottságához, a jobbikos Rig Lajos vezet a már feldolgozott kistelepüléseken népszerű fideszes jelölttel és a biztos bronzérmes Pad Ferencel szemben:


Az adatok harmadát ismerjük már 20 óra 6 perckor: vezet a jobbikos Rig Lajos. Jönnek a városi eredmények, amelyek a Jobbik malmára hajthatják a vizet:


19.55-kor az ezüstéremért élesedett a harc, 20 százalékos feldolgozottságnál 39 százaléknyi Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP), 29 százaléknyi a jobbikos Rig Lajos és 28 százaléknyi Pad Ferenc (MSZ, DK) támogatottsága. Először azonban a kistelepülési eredmények jöttek be, ahol vélekedések szerint a Fidesz erős:


A 19.45-ös feldolgozottság szerint a Fidesz egyre nagyobb előnyben van a Jobbikkal szemben. Az MSZP verve. Érdekesség még, hogy a többi jelölt közül egyik sem nyert 1 százaléknál többet. Ez persze még alacsony feldolgozottságnál jelentkező adat.


Tapolcáról és környékéről fél 8 után kevéssel (este) az alábbi adatok érkeztek a Valasztas.hu-n keresztül:


Az alacsony részvételű tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választásról, a jelöltekről, a kampányról és annak hajrájáról ITT olvashat!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.