Nem tolongtak a választók a tapolcai időközin

Az Országos Választási Iroda adatai szerint este hét óráig a szavazók 41,62 százaléka ment el szavazni.

2015. 04. 12. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választásra jogosultak 41,62 százaléka, 29 507 szavazó járult az urnákhoz este hét óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A tavaly áprilisi országgyűlési választáson fél hatig a jogosultak 59,9 százaléka (43 443 választó) szavazott a választókerületben.

Rendkívüli esemény nélkül folyik az időközi országgyűlési képviselő-választás – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén. A megjelenési arányokról szólva úgy fogalmazott: az összességében rosszabb, mint a Veszprém megyei 1-es választókerületben februárban tartott időközi választás részvételi aránya, de jobb, mint a tavaly novemberi újpesti időközi választás részvételi aránya. Pálffy Ilona jelezte: a helyi választási iroda vezetője arról tájékoztatta, korábban nem tapasztalt mértékű sajtóérdeklődés mellett zajlik a voksolás.

Közölte: az eddigi információk szerint minden külképviseleten rendben zajlik a voksolás, még a legtávolabbi, pretoriai külképviseletre is elment a szavazásra jelentkező választó. Átjelentkezéssel – a választókerület területén belül, de egy másik településen – 53-an szavaznának. Pálffy Ilona elmondta: a legtöbben Ajkáról jelentkeztek át egy másik településre, 11-en, és ugyanennyien jelentkeztek be is a településre.

A Fidesz Tapolcán tartja majd a választást értékelő sajtótájékoztatóját. A párt eredményvárót nem rendez, ellentétben a Jobbikkal, ami Tapolcán várja az időközi választás eredményét.

A Jobbik reagált a Fidesz korábbi közleményére. Azt írták, a tapolcai időközi választáson a Jobbik az egyetlen politikai erő, amely gyűlöletkeltés, rágalmazás, negatív kampány helyett pozitív, a térség fejlődését szolgáló programmal szólította meg a voksolásra jogosultakat. Hozzátették, ha a Fidesz „szélsőjobboldali agresszorok” alatt a Jobbik fiataljait érti, akkor visszautasítják az „aljas rágalmakat”.

A nagyobbik kormánypárt korábbi közleményében azt írta, feljelentést tesznek az ügyben, hogy – állításuk szerint – több alkalommal zaklatták aktivistáikat, valamint felgyújtották és megrongálták plakátjaikat. „Nem fogunk engedni a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali agressziónak” – áll a közleményben. Hozzáteszik azt is, hogy számukra becsületbeli ügy az időközi választás, és mindenkit arra buzdítanak, hogy menjen el szavazni.

15.00 – Az Országos Választási Iroda adatai szerint a szavazók mindössze 28,9 százaléka ment el szavazni, ez 20 768 főt jelent.

Mirkóczi Ádám szerint az időközi voksolás igazi tétje az, hogy a magyar közélet milyen úton megy tovább. A Jobbik szóvivője úgy látja, a választók előtt két út van. Az egyik „a tisztesség, a hitelesség, a megbízhatóság és a következetesség”, a másik pedig az, amit még pénteken is „láthattunk a Fidesz részéről, ( ) az arcátlan, fröcsögő gyűlöletkeltést” – fogalmazott. Kijelentette, az itt élők erről mondhatnak véleményt, erre mondhatnak nemet, „ami egyben igent jelent Rig Lajosra és a Jobbikra leadott szavazatok formájában”.

Sallee Barbara, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztatóján közölte, kiállnak a munkából élőkért, a dolgozói szegénység megszüntetéséért, támogatják a kisvállalkozásokat és a helyi gazdaságot. Programjuk megoldást kínál az elvándorlásra és az elszegényedésre is – tette hozzá. Továbbá úgy fogalmazott, a tapolcai választókerület szavazói dönthetnek amellett, hogy folytatják az elmúlt 25 év politikáját, vagy szélsőséges irányba fordulnak, vagy a helyi értékek és az itt élők érdekei mentén az LMP-re szavaznak.

13:00 – Az Országos Választási Iroda tájékoztatása szerint 13 óráig a választásra jogosultak 21,79 százaléka (15 663 szavazó) adta le voksát Veszprém 3-as számú választókerületében. Tapolca választóköreiben a legmagasabb a részvételi arány, 30 százalék körül mozog. Az összes választóhely közül Szentbékkálla vezet egyelőre 31,69 százalékkal. Bodorfán ugyanakkor csak a szavazók 7,95 százaléka, a szavazásra jogosult 88 főből mindössze 7 járult az urnához.

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 13 óráig a jogosultak 33,01 százaléka (23 695 választó) szavazott ebben a választókerületben.

Veszprém megye 3-as számú egyéni választókerületében (Tapolcán és környékén) azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.


Győzelemre számít Pad Ferenc a tapolcai időközi országgyűlési választáson. Mindezt az MSZP és a Demokratikus Koalíció jelöltje mondta el a sajtó képviselőinek, miután leadta a szavazatát vasárnap kora délelőtt.

Nagyot robbant az időközi kampánykartács Tapolcán, a választópolgárok nem győznek menekülni a kortesrepeszek elől. A város felbolydult, így van ez a központi témává lett Deák Jenő Kórházzal is. TOVÁBB

 

A kampányoló miniszterelnökkel Sümegre látogattunk, később követtük a jobbikos fellegvárba, Tapolcára is. Riport.

 

Néhány tüntető rigmusai közepette tartott lelkesítő beszédet a vasárnapi voksolásra készülve a kormányfő. Részletek itt.

 

Az MSZP embere Ajkáról származik, amely várost igazi baloldali fellegvárnak könyvelhetjük el. A párt nagygyűlést tartott szerdán Ajkán, de mi máshol is körülnéztünk egy kicsit.


Ajkán adta le a voksát vasárnap délelőtt Fenyvesi Zoltán, a kormánypártok jelöltje is, aki szintén optimista, bizakodását az elvégzett komoly munkára alapozza. Ahogyan korábban az MNO-nak is, úgy ezúttal is szót ejtett a gyönyörű időjárásról, reméli, hogy a választópolgárok „kerti munka előtt, közben és után” szakítanak majd időt a szavazásra. A nap folyamán nem fog már kampányolni, családjával tölti majd az urnazárásig hátralévő időt. „Benne van a pakliban a harmadik hely, de huszonkét jelölt van, akár huszonkettedik is lehet” – mondta. Magas részvételt remél, megismételve Orbán Viktor csütörtöki, tapolcai szavait: a részvétel becsültbeli ügy.

Rig Lajos jobbikos jelölt Tapolcán szavazott vasárnap délelőtt. Ezt követően újságíróknak arról beszélt, hogy győzelme esetén minden körzetbeli polgármesterrel együttműködik majd. Nem lesz azonban elégedetlen akkor sem, ha nem sikerül nyernie, mert ő „már most elérte azt, hogy a kormányzat odafigyeljen a kórházra”. Arra viszont nem számít, hogy a harmadik hellyel kell majd számolnia, és ellenfeleivel ellentétben a jó időtől sem tart. Az MNO-nak úgy fogalmazott: „ha jó az idő, az emberek kimennek a térre, erről számoltak be nekem a helyiek is, megmozdult a város”. A részvételi adatok megtippelését a lottószámok kitalálásához hasonlította, de a tendenciák alapján 50 százalék körüli eredményre számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.