Nagyrészt uniós forrásokból menne a hazai kastélyprogram

Csak minimális, a fenntarthatóság elősegítését célzó állami támogatást használnának.

2015. 05. 07. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány által elfogadott kastélyprogram 33 milliárd európai uniós és 10 milliárd forint hazai forrást igényel a 2020-ig tartó uniós tervezési időszakban. Az európai uniós összegre pályázni kell. Eddig a program előkészítésére 679 millió forintot kapott a központ – mondta Sághi Attila, a Forster Központ elnöke.

A várprogrammal – amely előkészítési szakaszban van és a kormány döntésére vár – 19 milliárd forintos európai uniós támogatásra pályáznak, ezt 6 milliárd forint hazai forrással kell majd kiegészíteni. A projektek 35 magyarországi kastélyt és a 28 várat érintenek.

Az elnök hangsúlyozta: a projekteknél azért van szükség a magyar állam támogatására, hogy ezek a helyszínek valódi turisztikai attrakcióként, önfenntartó módon legyenek képesek funkcionálni.

A hazai forrásokból azokat a kapcsolódó szolgáltatásokat teremtenék meg, amelyekkel képesek lesznek ezek a helyszínek bevételt termelni, ezekre ugyanis uniós támogatás nem igényelhető. „Nem pluszterhet akarunk tehát a mindenkori kormányzatra róni, éppen ellenkezőleg, hiszen olyan fenntartható turisztikai fejlesztések jönnek létre, amelyek évről évre gazdagítani fogják az országot\" – fogalmazott Sághi.

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország kastély- és várhálózatával turisztikai tengelyeket és régiókat lehet megerősíteni, amely hosszú távon növeli a belföldi és külföldi turizmust, így az innen befolyó bevételeket a helyszínek fenntartásán túl akár más területek megerősítésére is lehet fordítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.