Gyanúsított lett Gömöri Zsolt

A paralimpiai bizottság volt elnöke egyelőre szabadlábon védekezhet.

Markotay Csaba
2015. 06. 26. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsítottként hallgatott ki „egy személyt” a rendőrség a paralimpiai bizottság működésével kapcsolatban. A rendőrség érdeklődésünkre azt közölte: „a Magyar Paralimpiai Bizottság működésével összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2015. június 26-án gyanúsítottként hallgattak ki egy személyt hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsított szabadlábon védekezik”. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Gömöri Zsoltot, az MPB közelmúltban lemondott elnökét hallgatták ki, azaz az ügyben ő lett gyanúsított.

Az ügyészség még június 2-án rendelt el nyomozást hűtlen kezelés és csalás bűncselekmények gyanúja miatt a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökét érintő feljelentések alapján. A vádhatóság tájékoztatása szerint a nyomozást azért rendelték el, mert a rendelkezésre álló adatok alapján „bűncselekmény gyanúját nem lehet egyértelműen kizárni és azt csak nyomozás keretében lehetséges vizsgálni”.

Az MPB vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, a többi között vezetői indokolatlan utazásaival. Gömöri Zsolt a vissza nem térítendő támogatást – amelyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség – törvényesnek nevezte, de május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a pénzt. A botrány kirobbanása után nemcsak a végtörlesztésről, hanem például az autóbérlésről, a jutalmakról, a jutalékokról vagy épp az üzemanyagköltségek térítéséről is jelentek meg cikkek, amelyeket Gömöri Zsolt sajtótájékoztatóján cáfolni próbált, egyesek szerint kevés sikerrel. Gömöri Zsolt múlt kedden mondott le az elnöki posztról, a Magyar Paralimpiai Bizottság július 6-án tartja rendkívüli közgyűlését, amelyen új elnököt választanak, miután a múlt pénteki közgyűlésen elmaradt a tisztújítás.

Az utóbbi hetekben a rendőrség több tanút is kihallgatott már a Magyar Paralimpiai Bizottság volt elnökével kapcsolatos feljelentések ügyében, a nyomozást az NNI folytatja le.

Múlt csütörtökön, két nappal a lemondás után a rendőrség a Magyar Olimpiai Bizottságnál hajtott végre iratlefoglalásokat a paralimpiai bizottság működésével kapcsolatban. A Hír Tv akkor arról számolt be, hogy Gömöri Zsolt paralimpiai elnök cégével kapcsolatos dokumentumokat kerestek, bár ezt hivatalosan nem erősítették meg. Azzal kapcsolatban, hogy mit kereshettek a rendőrök a MOB-nál, egyik informátorunk felhívta a figyelmet: ott minden olyan szerződés megtalálható, amely a botrányban érintett kérdésekre választ adhat. Így a Gömöri Zsolt lemondott elnök végtörlesztésével, az autóbérléssel vagy a külföldi utakkal kapcsolatos iratok is elvben megvannak az olimpiai bizottság irattárában.

Ezek megtalálása azért is lényeges volna, mert az MPB korábbi felügyelőbizottsága (fb) sem tudott mindent kideríteni (azóta a közgyűlés új fb-t választott). Még május végén az előző fb „rendkívüli célvizsgálatáról” készített összefoglalóban az szerepel a 3 milliós végtörlesztéssel kapcsolatban, hogy „az fb nem tudta megállapítani azt, hogy milyen döntés alapján, ki állapította meg Gömöri Zsolt számára nyújtott vissza nem térítendő támogatás mértékét, mivel erre vonatkozó irat, határozat az fb számára nem került bemutatásra”. Nem találtak konkrét határozatot a sokat bírált mexikói utazás ügyében sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.