Tovább dagad a paralimpiai botrány

Gömöri Zsolt kedden mondott le, a nyomozó hatóság pedig szerdán újabb iratokat foglalt le.

MNO
2015. 06. 17. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További tájékoztatást a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt, mindössze annyit, hogy az ügynek továbbra sincs gyanúsítottja. A rendőrség múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy iratokat és adathordozókat foglaltak le és több helyszínen is házkutatást tartottak. Az ügyben több tanút is kihallgattak már.

A Hír TV információi szerint a nyomozók ezúttal a Magyar Olimpiai Bizottság székházában foglaltak le anyagokat. Értesüléseik szerint Gömöri Zsolt cégének, a Balaton Reál Kft.-nek a számlái, megbízásai érdekelték a rendőröket.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt elnök 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, a többi között vezetői indokolatlan utazásaival kapcsolatban.

Az MPB felügyelőbizottsága mindent rendben talált a nyilvánosságra került ügyekben. Május 28-án azonban a bizottság bejelentette lemondását. Ugyanazon a napon Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is arra utalt nyilatkozatában, hogy Gömöri Zsoltnak le kellene mondania.

Gömöri Zsolt kedden mondott le, sajtóközleményében azt írta, döntése „az elmúlt években elért eredményeinek megőrzését, valamint a szervezetünk jövőbeni sikeres munkájához elengedhetetlenül szükséges nyugalom megteremtését kívánja szolgálni”. Ezzel egyben fel akarja menteni a közgyűlést a bizalmi szavazás terhe alól „az egység megteremtése érdekében”, szerinte a feladat most „a jelen értékelése a jövő építésével”. Gömöri az MPB tagszervezeteinek elküldött levelében azt írta, ígéretéhez hűen megtartja beszámolóját a pénteki közgyűlés előtt, összefoglalva az elmúlt éveket.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője június 2-án tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen az MPB elnökét érintő feljelentések alapján, hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt. Másnap az ORFK azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az ügyet. A hatóság az üggyel összefüggésben érkezett valamennyi feljelentést egy eljárás keretében vizsgálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.