Szijjártó: Haza kell hozni a Bora Borán rekedt kisfiút

A külgazdasági és külügyminiszter szerint emberileg és jogilag vállalható megoldásra van szükség.

2015. 06. 02. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter sajtótájékoztatón elmondta, hogy Nyíri-Kovács Patrícia francia férje bizonyítottan hamis papírokkal érte el a hatóságoknál, hogy a gyermeket tegyék egy kiutazásokat tiltó listára. Azt, hogy a papírok hamisak, a helyi hatóságok is elismerték, de fenntartják a kiutazási tilalmat a gyermek esetében – tette hozzá.

A férj olyan dokumentumokat állított elő, miszerint a családnak állandó lakcíme van Francia Polinézián – részletezte a miniszter, hozzátéve, a család ezt cáfolja, mert nem letelepedési céllal ment ki a nő és kisfia Bora Borára, legalábbis nem erre utal a kiutazásuk módja, illetve a visszafelé szóló repülőjegy.

Emlékeztetett arra, hogy a nő és kisfia Magyarországon éltek, innen távoztak a férj kezdeményezésére Bora Borára.

Szijjártó Péter jelezte: az ügyben Laurent Fabius francia külügyminiszterhez fordult, és ígéretet kapott a francia féltől, hogy június 22-én a Külügyi Tanács ülésekor közlik vele a megoldási lehetőségeket.

Felidézte, hogy március 6-án Rigában egy külügyminiszteri találkozón beszélt először francia kollégájával annak érdekében, hogy a kérdést mielőbb oldják meg, és a francia kormány biztosítsa a gyermek hazatérését Magyarországra. Mint mondta, május 19-én Brüsszelben találkozott Harlem Désir államtitkárral, akinek átadta írásban is a minisztérium értékelését. Hozzátette: Harlem Désir május 21-én Rigában, az Európai Unió keleti partnerség csúcstalálkozóján jelezte, hogy a francia külügyminisztérium elkezdte az ügy feldolgozását.

Szijjártó Péter úgy értékelt: az ügy egy bonyolult nemzetközi jogi labirintusba került, de a minisztériumnak az az érdeke, hogy az ne vesszen el ebben a labirintusban. Véleménye szerint ezt az ügyet az elmúlt négy évben a francia hatóságok mintha nem vették volna komolyan. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem akarja bírálni a francia hatóságokat, mert a magyar fél a megoldásban érdekelt.

Mint mondta, amíg a nő és gyermeke ilyen helyzetben van, a konzuli szolgálat folyamatosan tartja a kapcsolatot velük a helyszínen, és biztosítják a konzuli védelmet, tekintettel arra, hogy magyar állampolgárokról van szó. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy tudomása szerint a kisfiú magyar–francia kettős állampolgár.

A külügyi tárca vezetője kitért arra is, hogy nekik a válóperrel nincs dolguk, az a kisfiú hazatérése szempontjából teljesen irreleváns. A magyar bíróságok döntését a válóper helyszínére vonatkozóan nem kívánta kommentálni, mert – mint mondta – a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nem a jogi, hanem az emberi oldalát kell nézni az ügynek, és emberileg csak egy megoldás elfogadható, ha a gyermek hazatérését minél előbb engedélyezik a francia hatóságok.

Szijjártó Péter kérdésre megerősítette: ő is úgy tudja, hogy Bora Borán kell lefolytatni a váló- és a gyermekelhelyezési pert.

A Népszabadság pénteken közölte, hogy a Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék jogerős döntését: Nyíri-Kovács Patríciának Bora Borán kell elválnia koreai származású francia férjétől, aki ellen az ügyészség Magyarországon vádat emelt.

A Fővárosi Főügyészség 2014. szeptember 19-én közölte, hogy az illetékes kerületi ügyészség személyi szabadság megsértése, kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyben.

A vádirat lényege szerint a francia állampolgárságú vádlott és a magyar állampolgárságú sértett 2008 júniusában kötött házasságot, majd egy évvel később közös gyermekük született, házasságuk azonban megromlott, a férfi 2009 és 2011 között rendszeresen bántalmazta a nőt, több esetben gyermekük szeme láttára.

Miután az asszony már a válást fontolgatta, a férfi 2011 őszén azzal az indokkal, hogy megkísérli rendbe hozni házasságukat, meggyőzte feleségét, hogy a kisfiukkal együtt utazzanak pár hónapra Bora Borára. Ám a férfi ott is bántalmazta a nőt, majd elvette a gyermekkel közös magyar útlevelét, hogy megakadályozza a sértettet Francia Polinézia elhagyásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.