Csak Martonfán lehet a menekülttábor

A polgármester a minisztériumban tudta meg: csak a baranyai településen van olyan összefüggő állami terület, ahol elhelyezhetik az új menekülttábor konténereit.

MNO
2015. 08. 04. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, helyiek kis csoportja néhány napja tábort vert a település határában tiltakozásul a kormány döntése ellen, miszerint a Baranya megyei településtől ötszáz méterre található, üresen és megműveletlenül fekvő 66 hektáros területen alakítanak ki ideiglenes befogadóállomásnak nevezett menekülttábort.

Bosnyák Attila András, Martonfa polgármestere a Hír TV-nek kedden arról beszélt, hogy a kormány és köztük lévő nézetkülönbség megvan és meg is marad, de ő semmiben nem fog dönteni, az ugyanis a település képviselő-testületének dolga.

Kijelentette azt is, hogy a martonfaiak provokációnak és megfélemlítésnek tartják, hogy a menekülttábor ellen tiltakozókat igazoltatta a rendőrség. Mint mondta, a készenléti rendőrök hétfő este felírták a helyiek adatait, és közölték velük, hogy ha elindul az építkezés, sátrat kell bontaniuk. A befogadóállomást rendőrök őrzik majd, de szabad lesz a kijárás. A Hír TV értesülése szerint az ideiglenes bádogvárost az ősz közepéig építik meg, a területet közművesítik.

A kormány mindent megtesz azért, hogy a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson megőrizze a közbiztonságot és biztosítsa a települések zökkenőmentes mindennapi életének feltételeit – ezt már a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára mondta el kedden az MTI-nek, miután egyeztetett a két új ideiglenes befogadóállomás településeinek polgármestereivel.

Pogácsás Tibor tájékoztatása szerint a polgármesterekkel áttekintették az ideiglenes tábor által okozott vélt vagy valós biztonsági kockázatokat és azt, hogy miként lehet megóvni a települések biztonságát. Erre példaként hozta, hogy a tárca segítséget nyújt a polgárőri és rendőri jelenlét erősítésében, és – amennyiben szükséges – térfigyelő kamerarendszer kiépítésében.

Az államtitkár érthetőnek nevezte a lakossági aggályokat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az újonnan létrehozandó állomást rövid időre tervezik, és a megvalósítás alatt is folyamatosak lesznek a kormányzati egyeztetések. Az ezerfős nyitott intézményekben a menekültkérelem elbírálásáig helyezik el az illegális migránsokat – közölte.

Martonfa és Sormás vezetője azt is kérte, hogy a kormány oldja meg az ideiglenes befogadóállomással összefüggő problémákat – tette hozzá, jelezve: mindent megadnak a települések mindennapi életének zökkenőmentességéhez.

A Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg a kormányrendelet arról, hogy Sormáson és Martonfán épülnek új ideiglenes befogadóállomások.

A Fidesz nem menekülttáborokban gondolkodik, hanem az illegális bevándorlás problémájának megoldásában – közölte korábban Tuzson Bence, a párt frakciójának szóvivője. Szerinte ennek ellenére most szükség van ideiglenes befogadóállomások létrehozására, ám ezeket később be kell zárni.

A baranyai Martonfára és a Zala megyei Sormásra tervezett ideiglenes befogadóállomásokkal kapcsolatban Tuzson úgy fogalmazott: nincs az országban olyan hely, ahol ideális lenne ezek kialakítása, ám most szükség van ilyen állomások létrehozására, de csak ideiglenes jelleggel, így amint csökken a bevándorlási hullám, be is kell őket zárni. Hozzátette, jelenleg is zajlanak az egyeztetések az érintett polgármesterekkel.

Mindeközben Csehországban őrizetbe vettek két magyar állampolgárt, akiket embercsempészettel gyanúsít a helyi rendőrség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.