„Nem táborokban gondolkodunk, hanem a probléma kezelésében”

A Fidesz nem menekülttáborokban gondolkodik, hanem az illegális bevándorlás problémájának megoldásában – mondta Tuzson Bence, a kormánypárti frakció szóvivője, aki szerint ennek ellenére most szükség van ideiglenes befogadóállomások létrehozására, ám ezeket később be kell zárni. Mindeközben Csehországban őrizetbe vettek két magyar állampolgárt, akiket embercsempészettel gyanúsít a cseh rendőrség.

MTI
2015. 08. 04. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus keddi budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a bevándorlási hullám nő, az illegális határátlépők száma néhány napja átlépte a százezret, a friss adatok szerint az idén – az elmúlt éjfélig – 106 309-en érkeztek törvénytelenül Magyarországra, közülük 105 587-en Szerbia felől. Jelezte, alig több mint egy hónap alatt 40 ezren érkeztek illegálisan az országba, csaknem annyian, mint 2014-ben összesen.

A baranyai Martonfára és a Zala megyei Sormásra tervezett ideiglenes befogadóállomásokkal kapcsolatban Tuzson Bence úgy fogalmazott: nincs az országban olyan hely, ahol ideális lenne ezek kialakítása, ám most szükség van ilyen állomások létrehozására, de csak ideiglenes jelleggel, így amint csökken a bevándorlási hullám, ezeket be is kell zárni. Hozzátette, jelenleg is zajlanak az egyeztetések az érintett polgármesterekkel.

A baloldallal ellentétben a Fidesz nem táborokban, táborok fejlesztésében gondolkodik, hanem a probléma megoldásában, a magyarok megvédésében – fogalmazott a frakciószóvivő, aki szerint a magyar baloldal a mai napig nem ismerte fel az illegális bevándorlással szembeni hatékonyabb fellépés szükségességét, sőt Gyurcsány Ferenc DK-elnök még levelet is írt az ügyben az Európai Bizottságnak. Tuzson Bence azt mondta, a volt miniszterelnöknek választ kell adnia arra, hogy ezt miért tette, miért próbálja kiszolgáltatni Magyarországot.

A magyar–szerb határon épülő kerítés költségeit firtató kérdésre a szóvivő kifejtette: a migráció kezelésére a múlt héten elkülönített további 22,2 milliárd forintból a kerítésépítés mellett például a rendőrség felszerelésének bővítésére és gyermekvédelmi ellátásra is fordítanak pénzt. Ebből az összegből az ideiglenes biztonsági határzár építésére 3 milliárd 65 millió forint lett átcsoportosítva. Megerősítette: álláspontjuk szerint a műszaki határzár az egyetlen jó megoldás a probléma kezelésre.

Arra a felvetésre, hogy a magyar–szerb–román hármas határnál egyszerű lehet a kerítés kikerülése, a politikus úgy reagált: ha az illegális bevándorlás problémája máshol is jelentkezik, ott is meg fogják oldani.

A férfiak 40 évnyi munka utáni esetleges nyugdíjba vonulásának lehetőségét firtató kérdésre Tuzson Bence azt felelte: a férfiak megbecsülése részben az, hogy dolgozhatnak, és nem feltétlenül abban kell gondolkodni, hogy minél előbb nyugdíjba menjenek. A Fidesz jelenleg nem gondolkodik a szabályok megváltoztatásában – közölte.

Azzal kapcsolatban, hogy a Világgazdaság hétfői cikke szerint teljes, mintegy 20 milliárd forintos tavalyi profitját kifizette osztalékként anyavállalatának a kecskeméti Mercedes-gyárat működtető cég, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta: a szóban forgó vállalat egy körülbelül egymilliárd eurós beruházást valósított meg Magyarországon, több mint négyezer ember dolgozik a gyárban, amelyet folyamatosan fejlesztenek. Megjegyezte, a vállalat leadózott pénzt visz ki külföldre.

Nagy valószínűséggel hivatásos embercsempész az a két magyar állampolgár, akit pénteken vett őrizetbe a cseh rendőrség illegális bevándorlók szállítása miatt – írta kedden a Právo című prágai napilap, az ügyet vizsgáló bíróra hivatkozva.

„A rendőrség anyagaiból és az őrizetbe vételük után lefolytatott kihallgatások alapján arra a következtetésre jutottam, hogy megalapozott a gyanúja annak, hogy mindkét őrizetbe vett férfi bekapcsolódott a menekültbizniszbe, sőt nem kizárt, hogy szervezett csoportról van szó” – mondta a lapnak Michaela Reznícková bíró, aki vasárnap előzetes letartóztatásba helyezte a magyarokat.

A magyar rendszámú tehergépkocsit 76 illegális bevándorlóval, köztük 23 gyermekkel a rakterében péntek délelőtt tartóztatta fel a cseh rendőrség a D5-ös autópályán, Nyugat-Csehországban. A gépkocsi vezetőjét és kísérőjét illegális határátlépés szervezésével és lehetővé tételével vádolják, amiért ötévi börtönbüntetést szabhatnak ki a cseh bíróságok. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a migránsokat fizetség, pénz ellenében szállították, akár nyolcéves szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

A kihallgatások során a két magyar azt állította, hogy nem tudtak a kocsijukban lévő migránsokról. Reznícková szerint azonban ezt nem tudták hitelesen bizonyítani. A cseh rendőrség azt is megállapította, hogy gépkocsijuk nem először járt Csehországban. A cseh és a német rendőrök közös véleménye, hogy jóval gyakrabban jártak Nyugat-Európában, mint azt állítják – jegyezte meg a bíró.

A Právo kiderítette, hogy az M&M Hungária Kft., amelyhez a teherkocsi állítólag tartozott, már majdnem két éve megszűnt. „Ez a társaság 2013. december 31-én beszüntette tevékenységét, és jelenleg felszámolás alatt van” – tájékoztatta a lapot Buti Krisztina, a társaság képviselője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.