Aggályos a férfiak korai nyugdíja

A kedvezmények háromszázötvenmilliárd forint éves pluszkiadást jelentenének.

Gyöngyösi Balázs
2015. 07. 30. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felforrósodott a levegő a magyar nyugdíjrendszer körül a szakszervezetek népszavazási kezdeményezése miatt, amely engedné a férfiak számára is, hogy negyven év munkaviszony után visszavonuljanak. A javaslatot hiteltelennek bélyegezte a Fidesz frakciója, és arra emlékeztetett: a 2011-ben bevezetett Nők 40 elnevezésű program a nyugdíjhoz közeledő nők megbecsüléséről szól, akik évtizedeken át keményen dolgoztak, és mellette gyermekeket neveltek fel. A férfiaknak azonban a munka jelenti a legnagyobb megbecsülést. Kiemelték: Magyarország nem akar többé a segélyezettek és a mindenféle kedvezmények alapján nyugdíjazottak országa lenni, mert onnan egyenes út vezet az ország elszegényedéséhez.

A kormánypárt szerint Magyarország ma élen jár Európában a gazdasági növekedésben, és ez a munkavállalók kemény munkájának is köszönhető. A szocialisták által is támogatott javaslat azonban azonos nyugdíjjárulékok fizetése mellett a nyugdíjak – egyes becslések szerint  6,4 százalékos – csökkenésével járna. Már a női kedvezmény is évi 130-150 milliárd forinttal terheli meg a nyugdíjkasszát. A férfiak kedvezménye azonban további, évi 200 milliárdos kiadást hozna, amit már csak a politikailag nagyon népszerűtlen nyugdíjcsökkentéssel lehetne kigazdálkodni.

A népszavazást egyébként Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének miskolci tisztségviselője magánemberként kezdeményezte. Az aláírásgyűjtő akció november 2-ig tart, addig legalább kétszázezer hiteles aláírást kell összegyűjteni. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke úgy véli, a férfiak engedményét olyan forrásokból lehetne fedezni, amelyeket az állam szed be járulék címen. Példaként említette, hogy évi ötezermilliárd forintot tesz ki a feketegazdaság, ha ennek húsz százaléka kifehéredik, máris több évre rendelkezésre áll az összeg. Másik lehetőségként említette, hogy csábítóvá kell tenni az országot annak a szerinte hatszázezer embernek, aki ma Nyugat-Európában dolgozik, hogy jöjjenek haza és itt fizessék járulékaikat.

– Foglalkoztatási szempontból súlyos következményei lehetnek a nyugdíjrendszer átalakításának – reagált Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta, a férfiak és a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása között lényegi különbségek vannak. A nők például számos olyan „munkakört” töltenek be, amiért nem kapnak fizetést: ilyen a gyermeknevelés és az otthoni munka. A legtöbb uniós tagállamban a demográfiai problémák miatt az a tendencia, hogy emelkedik a nyugdíjkorhatár, ezen belül próbálnak lehetőséget biztosítani a korai kilépésre. Ha korhatár előtt több százezer ember kikerül a jelenlegi felosztó-kirovó nyugdíjrendszerből, miközben a kassza mérete nem változik, akkor „ugyanazt a tortát kell több részre osztani” – fogalmazott.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke tegnap azt mondta, a népszavazás a kormányváltásról szól. Szerinte a kezdeményezés azért indult, mert a kabinet nem tartotta be az ígéretét, hogy rendezi a korkedvezményes, korhatár alatti nyugdíjak kérdését. Lett volna a lehetősége arra, hogy korrekt, kiszámítható és finanszírozható nyugdíjrendszert hozzanak létre, de ehelyett merev, megkülönböztető és a nyugdíjszakmai szempontokat nélkülöző törvényt fogadtak el, amely eltörölt minden korhatár alatti nyugdíjat – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.