Már szeptemberben jönnek a határvadászok

A rendőrség kötelékébe tartoznak majd a határvadász századok. Kedden 14 embercsempészt fogtak Csongrádban.

MTI
2015. 08. 19. 7:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek a rendőrség kötelékében működő speciális egységek lesznek; a határzárnak ugyanis augusztus végéig meg kell épülnie – közölte a kormányszóvivő. A határvadász századoknak a többi között az lesz a feladatuk, hogy azokon a helyeken is védjék a határt, ahol a biztonsági kerítés, például a vasút áthaladása miatt, nem jelent fizikai akadályt – tette hozzá.

A határzár és a határvadász századok felállítása mellett a védelem harmadik elemét a Büntető törvénykönyv szigorítása jelenti. Bűncselekménynek minősül majd az illegális határátlépés mellett a határzár megrongálása is, valamint szigorodik az embercsempészeket érintő szabályozás – sorolta Kovács Zoltán.

Arról is szólt, hogy a Frontex, vagyis az Európai Unió határvédelmi szervezete jelezte a tagállamoknak, Olaszország és Görögország mellett fokozott figyelmet fordítsanak Magyarországra is.

Harminchét csoportban 1633 illegális bevándorlóval – köztük 372 gyermekkel – szemben intézkedtek a rendőrök Csongrád megye déli részén kedden – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán. Szenti Szabolcs elmondta: kedden a legnagyobb számú csoportot Röszke külterületén este kilenc óra után fogták el. Ott 102 szír, 27 pakisztáni, 13 afgán és 3 bangladesi állampolgár lépte át a zöldhatárt.

Hajnali két óra után Röszke külterületén elfogtak két magyar állampolgárt, akik autójukban 4 szír migránst szállítottak a főváros felé. Délelőtt Ásotthalom külterületén állítottak meg egy autót a rendőrök, amelyben 6 szír bevándorló utazott. Őket két szerb férfi vitte volna Budapest felé. 4 szír bevándorló utazott abban a személygépkocsiban Röszke külterületén kora délután, amelyet egy 53 éves szerb férfi vezetett a főváros irányába. A segítők ellen jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség járőrei Röszke külterületén 5 órakor egy kisbuszt állítottak meg. A sofőr megpróbált elszaladni, de a rendőrök elfogták. A járműben két szír férfi utazott, akiket Nyugat-Európába szállított volna a 39 éves szerb férfi. Őt embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették a rendőrök. A bűncselekmények elkövetéséhez eszközül használt járműveket a hatóság lefoglalta. Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség. Országszerte tiltott határátlépés miatt 1966 embert fogtak el a rendőrök, 14 emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás kedden – közölte a police.hu oldalon az ORFK.

Az illegális bevándorlók által gyakran igénybe vett, Győr és Bécs között közlekedő EuroRegio vonatokat is ellenőrzi a jövőben a rendőrség – mondta a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetője az M1 hírcsatorna szerda reggeli műsorában. Pethő Balázs emlékeztetett: februárban írt alá együttműködési megállapodást a német és az osztrák belügyminisztérium, valamint az ORFK arról, hogy az illegális migráció elleni fellépés érdekében összehangolják a határon átnyúló ellenőrzéseket, és közös vasúti járőrszolgálattal ellenőrzik a Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokat.

Eddig két szolgálati csoporttal dolgoztak, két-két magyar mellett egy-egy német és osztrák rendőr látta el a feladatokat. Az eddigi tapasztalatokra és a fokozódó migrációs nyomásra tekintettel múlt keddtől megerősítették a közös járőrszolgálatokat – mondta. Emellett létrehoztak egy újabb szolgálati csoportot is, amivel lehetőség nyílt arra, hogy ne csak a nemzetközi vonatokat ellenőrizzék, de a Győr és Bécs között közlekedő EuroRegio vonatokat is. Az illegális bevándorlók ugyanis ezeket is előszeretettel vették igénybe.

A főosztályvezető elmondta: a közös járőrszolgálat tagjai már több mint 900 szerelvényt ellenőriztek, ebből 700-at menet közben, 120-at az induló pályaudvaron. A februári indulás óta 8600 embert ellenőriztek, és 2600, nagyrészt afgán és szíriai állampolgárt fogtak el a rendőrök. Pethő Balázs a létrehozandó határvadász századokkal kapcsolatban azt mondta, jelenleg a kapacitások felmérése, a feladat-előkészítés zajlik.

Kiemelt figyelmet fordítanak a délvidéki földikutya állomány védelmére a déli határzár építésekor, ezért az ügyben folyamatos a kapcsolattartás a Földművelésügyi Minisztérium (FM) természetvédelemért felelős szakemberei, valamint a belügyi és a honvédelmi tárca munkatársai között.

Az FM kezdeményezésére a földikutya élőhelyet érintő szakaszon – a régészeti leleteket érintő területekhez hasonlóan – olyan technológiával építik majd a déli határszakaszra tervezett kerítést, amely nem jár földmunkával, jelentős talajbolygatással, a készülő kerítésnek nem lesz a talajfelszín alatti része, valamint minimális a rögzítő cövekek száma is – olvasható a közleményben.

Ezeken a szakaszokon az új földút sem közvetlenül a kerítés mellett készül, így a terület további terhelése, zavarása is minimális lesz – tették hozzá.

Kiemelték: az állatok aktivitása most alacsony, a talaj mélyebb rétegeiben tartózkodnak, a területen folyó munkák ezért sem zavarhatják őket.

A tárca közleményében arról is beszámolt, hogy a természetvédelmi szakemberek célja a földikutya jelenlegi élőhelyének megóvása, fenntartása, és csak vészforgatókönyvként szerepelhet az állomány áttelepítése, amelyre a jelenlegi időszak egyébként sem alkalmas.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata a helyszínen felügyeli a védett értékeket érintő tevékenységeket – fűzték hozzá.

A MNO a kerítésépítés kapcsán korábban foglalkozott azzal, hogy milyen károkat okozhat a határzár a térség földikutya- és vadállományában. Három szempontból is káros lesz a kerítés: egyrészt rosszul érinti a vadgazdálkodást, másrészt károsíthatja a védett területeket, harmadrészt gátolhatja a védett fajok egyedeinek szabad mozgását.

Félnek és az utasokat is féltik a menekültjáratokon dolgozó jegyvizsgálók, ezért biztonsági őröket kér az érintett járatokra a Vasutasok Szakszervezete (VSZ).

A közleményükben azt írták: a jegyvizsgálók tapasztalata szerint a bevándorlókat szállító szerelvényeken egyre gyakoribbak a konfliktusok, „már mindennaposak a bevándorlók közötti összetűzések, amelyek egyre gyakrabban végződnek verekedéssel”, ami a nyílt pályán életveszélyes helyzetet is teremthet.

Meleg János, a VSZ elnöke szerint ez a feszült helyzet nagyon megviseli a jegyvizsgálókat, főleg a nőket, volt, hogy leköpték egyiküket, de az is előfordult, hogy átnéznek rajtuk, semmibe véve a szabályok betartása érdekében tett intézkedésüket, kérésüket.

A szakszervezet együttérez a bevándorlókkal, de egyre veszélyesebbnek tartja ezeket a járatokat, ezért „az esetleges tragédia elkerülése érdekében azonnali intézkedést vár a cégvezetéstől” – olvasható a közleményben.

Megjegyezték: a szakszervezet már korábban is kért biztonsági kíséretet egyes „veszélyeztetett” járatokra, mert vannak olyan viszonylatok – zömében az északi és keleti országrészben –, amelyeken kiemelten sok az összetűzés, ahol naponta éri atrocitás a jegyvizsgálókat. A MÁV-Start azonban egyelőre éppen ezekre a járatokra nem adott erősítést, miközben az intercity vonatok többségén működik biztonsági szolgálat – írták.

Az érdekképviselet egy rehabilitációs rendszer kialakítását is kéri, amely segít feldolgozni a dolgozókat érő atrocitásokat, a vétlen balesetek és öngyilkosságok utáni sokkot. A szakszervezet ehhez kész szakmai segítséget adni, konkrét javaslatot tenni – jelezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.