Több száz milliós kárt jelentettek be

A Generalihoz, az Aegonhoz, Groupamához, és az Allianzhoz együttesen 3086 bejelentés érkezett fél milliárdos kárról.

MTI
2015. 08. 18. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Generali biztosítóhoz kedd délelőttig mintegy 1500 bejelentés érkezett, a károk becsült összértéke megközelíti a 300 millió forintot. A kárbejelentések zöme Budapestről érkezett, a biztosító továbbra is a fővárosból számít nagyszámú bejelentésre, ahol sok helyen még most is szivattyúzzák a vizet.

A kárszakértők igyekeznek a bejelentést követő 24 órán belül felvenni a kapcsolatot a károsultakkal – írják. A Generali szakemberei javasolják digitális fotók készítését a károkról és a sérült vagyontárgyak megőrzését.

Az Aegon Magyarország tájékoztatása szerint az elmúlt napok viharai nyomán kedd délig 560 bejelentés érkezett, közel 100 millió forintos kárról. A legtöbb kárt a pincék, garázsok elöntése, az autók beázása okozta, de sok helyen az áramkimaradás okozott gondot. A legtöbb kárbejelentés Budapestről, Pest megyéből és Csongrád megyéből érkezett, a biztosító arra számít, hogy a bejelentések száma még tovább emelkedhet.

A biztosító javasolja, hogy az elöntött mélygarázsokban víz alá került gépkocsikat használat előtt a tulajdonosok nézessék át szakszervizzel.

Az Allianz Hungária csaknem 800 viharhoz kötődő kárt regisztrált vasárnap óta. A becsült kárérték meghaladta a 60 millió forintot. A bejelentések alapján a viharok leginkább Budapestet, Dunaújvárost, Dunaföldvárt és Szegedet érintették – írják.

A Groupama Biztosítóhoz a tegnapi vihar miatt ma délig 406 vagyonbiztosítási kárbejelentés érkezett, melynek kárösszege közel 60 millió forint. A legtöbb bejelentést Pest megyéből tették meg az ügyfelek. A legtöbb kárbejelentés felhőszakadás, vihar és villámcsapás következtében érkezett a társasághoz.

A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint ilyen mértékű természeti esemény után még további jelentős számú kárbejelentés várható, a bejelentett károk száma a nap végére a triplájára is nőhet, és a további napokban is várhatók bejelentések – írták közleményükben.

A hétfői viharos, csapadékos időjárás miatt országszerte mintegy kétezer-kétszáz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Tizenhat helyszínen kilencezer lakásban továbbra sem kapcsolták vissza az áramot, ennek oka, hogy az érintett, főként fővárosi épületekbe továbbra is ömlik be a víz – tájékoztatta az Elmű szóvivője kedden az MTI-t.

A vihar miatt a legtöbb bejelentés Budapestről érkezett, ott ugyanis a belső kerületekben egy óra leforgása alatt több csapadék esett, mint az augusztus havi átlag.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyelete több mint ezer bejelentést kapott. A legtöbb esetben családi és társasházak, szállodák, közintézmények pincéjébe, alagsori helyiségeibe folyt be a víz, amelyet a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk. Kidőlt fákhoz és sérült épületekhez, megrongálódott villanyoszlopokhoz, reklámtáblákhoz is riasztották őket.

Boross Norbert, az Elmű szóvivője elmondta: tizenhat helyszínen kilencezer lakásban továbbra sem kapcsolták vissza az áramot, ennek oka, hogy az érintett épületekbe továbbra is ömlik be a víz. Ezeken a helyeken nem elektromos hiba miatt nem tudják visszakapcsolni az áramot, hanem csőtörés, esetleg csatornadugulás miatt ömlik a víz, hiába szivattyúzzák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.