Kamu Magyar Hírlapot kapott az ország

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt által készített kiadvány miatt jogi lépéseket tesz a lap.

Majláth Ronald
2015. 10. 30. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös levelet kapott ma reggel a szerkesztőségünk egy futárszolgálat kézbesítőjétől: a borítékra óriási betűkkel annyit írtak, „Nyissátok ki ma!”, feladóként pedig az MKKP, vagyis a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szerepel.

A levélben egy, az eredetire megtévesztésig hasonlító Magyar Hírlapot találtunk, ilyen címekkel: „Leállítják Paks2 építését”, „Feloszlik az MSZP” vagy „Erdély hegyet adományoz Magyarországnak”. A lap végén a szerzők pedig ezt írják:

„Sajnálattal közöljük, hogy ez nem az igazi Magyar Hírlap, hanem annak egy ideális változata, olyan hírekkel, amilyeneket szeretnénk. Elnézést kérünk mindenkitől, akit összezavartunk azzal, hogy akár ilyen jó hely is lehetne a világ és benne Magyarország.”

Portálunk a kiadvány kapcsán felkereste a MKKP elnökét, Kovács Gergelyt, aki elmondta: úgy gondolták, ez az egyetlen módja annak, hogy valóban olyan hírek szerepeljenek az újságokban, mint amilyeneket olvasni szeretnénk. Így egy ideális világot próbáltak felvázolni, ami a párt választási programja is egyben. Azonban a pártprogramokat nem szokták elolvasni az emberek, így abban bíznak, hogy újságformában azt sikeresebben terjeszthetik.

Arra a felvetésünkre, hogy mindebben benne van a Magyar Hírlap kifigurázása is, a pártelnök hangsúlyozta, hogy részben igen, másrészt úgy gondolták, hogy az ellenkampányból maradt pénzből érdemes lenne elkészíteni a lap ellentétét, „mert olyan sok keserűséget okoznak mindenkinek”.

Mint megtudtuk, a 10 ezer példányban nyomott kiadványt a párt nemcsak Budapesten, hanem hat vidéki városban is terjeszti.

Kérdésünkre, hogy nem tartanak-e a jogi következményektől, Kovács Gergely viccesen ennyit mondott: „gondolkodtunk ezen, de végül is nem fogjuk feljelenteni Széles Gábort, nem szeretnénk pereskedni vele”. De ha a Magyar Hírlap perelne, a pártelnök csak ennyit üzen: jó ügyvédeik vannak, ebben bíznak.

Azonban a kiadványban a szerzők azt is közlik, hogy „Ma jelenik meg utoljára a Magyar Hírlap”, sőt még Bayer Zsolt neve alatt is megjelent egy cikk.

Kovács Gergely erről azt mondta, hogy Bayer Zsolttól egy olvasói levelet közöltek, „aki nem biztos, hogy ugyanaz a Bayer Zsolt, aki dühöngeni szokott”. Az utolsó megjelenésről szóló cikket a viccpárt elnöke – utalva a TV2 eladására – nevetve így magyarázta: most ők lettek a tulajdonosok, mert érvényesítettek egy korábbi opciós vételt az újságra, amit átvettek ma, de meg is szüntetik, mert csak ingyenesen éri meg csinálni már a lapot.

A Magyar Hírlap a délután folyamán közleményt adott ki, melyben ezt írják: a szerkesztőség és a kiadó arról értesült, hogy a lap arculatával egyező módon, védjegyével, tulajdonosának, szerzőinek nevével visszaélve, az újság jellegzetes megjelenését másolva – áltartalommal és álhírekkel – a mai napon tízezer példányszámú kiadványt adtak ki és terjesztettek ismeretlenek. Az álújság utolsó oldalán annak állítólagos kiadójaként a Kétfarkú Kutya Pártot tüntették fel.

A Magyar Hírlap Kiadói Kft. álláspontja szerint ez a magatartás jogellenes, és nemcsak a kiadónak, illetve a szerkesztőségnek, de a jóhiszemű olvasóknak is kárt okoz. „Attól ugyanis, hogy valaki humorosnak érzi magát, nincs joga törvényszegéshez, nem költözhet be más lakásába, nem veheti el más tulajdonát, haszonszerzésből nem lophatja el, nem másolhatja le, majd nem terjesztheti annak szellemi termékét” – írják.

Hozzátették: elgondolkodtató, hogy a nyilvánosan hozzáférhető bírósági adatok szerint csak 2015. július 20-án bejegyzett, tényleges társadalmi támogatottsággal nem rendelkező Kétfarkú Kutya Párt miként rendelkezhet olyan személyi, tárgyi, valamint pénzügyi feltételekkel, amelyek lehetővé tették az álújság elkészítését, tízezer példányban való kinyomtatását, valamint terjesztését. A Magyar Hírlap Kiadói Kft. ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket – zárul a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.