Ismét kérhetik Hernádi átadását

Újabb európai elfogatóparancs kibocsátásáról dönthetnek Hernádi Zsolt ellen.

Győr Ágnes
2015. 12. 01. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretes, a Horvátországban korrupcióval vádolt magyar üzletember átadását 2013-ban már egyszer kérték a horvát hatóságok, azonban a Fővárosi Törvényszék elutasította arra hivatkozva, hogy az elfogatóparancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és amely eljárást végül bűncselekmény hiányában 2012. január 20-án megszüntettek. Úgy tudjuk, a Zágráb Megyei Bíróság bírója, Ivan Turudic az újabb elfogatóparancs szükségszerűségét egyebek közt azzal indokolja, hogy míg 2013-ban még csak gyanúsított volt Hernádi, időközben már vádat is emeltek ellene Horvátországban.

Arról azonban, hogy valóban sor kerül-e az elfogatóparancs kiadására, a bíróság illetékes tanácsa hozza meg a végső döntést.

Fontos megemlíteni, az elfogatóparancs elutasításakor a magyar hatóság nyomatékosította: a döntés csak Magyarország határain belül érvényes, azaz más uniós országokban a helyi hatóságok letartóztathatják és a horvát fél részére átadhatják Hernádit. Éppen ezért a horvát belügyminisztérium magyarázatot kért Ausztriától és Németországtól a közelmúltban, amikor kiderült, noha Hernádi járt az említett országokban, ott nem tettek eleget az európai elfogatóparancsnak. A német igazságszolgáltatás nem válaszolt, Ausztria pedig a magyar hatóságokhoz hasonlóan a kétszeres eljárás tilalmára hivatkozott.

Az első európai elfogatóparancs visszautasítása óta egyébként nemcsak Horvátországban, hanem itthon is voltak jelentős fejlemények. Mint arról lapunk is beszámolt, egy pótmagánvádas eljárásban – amelyben a vádpontok gyakorlatilag megegyeztek a horvát eljárásban szereplőkkel – a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is felmentette Hernádit 2014 decemberében. Úgy tudjuk, többek közt erre az ítéletre is hivatkoztak Hernádi ügyvédei, amikor második alkalommal kezdeményezték az Interpolnál, hogy távolítsák el a magyar üzletembert a nemzetközi körözési listáról. Az Interpol a minap levélben megerősítette lapunknak, jelenleg valóban zajlik a Mol elnök-vezérigazgatójának ügyében egy felülvizsgálati eljárás, s ennek köszönhető, hogy – miként arról a Népszabadság számolt be elsőként – a magyar üzletember nyilvános profilját néhány napja átmenetileg blokkolták.

Mint ismert, a horvát ügyészség azzal vádolja Hernádi Zsoltot: cége több millió euró kenőpénz kifizetéséről gondoskodott Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek cserébe azért, hogy a magyar olajipari társaság kisebbségi tulajdonosként megszerezhesse az irányítói jogokat az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt is számos alkalommal utasította vissza a vádakat. A Mol elnök-vezérigazgatója a Népszabadság értesülései szerint a napokban Hágában járt. A lap arról számolt be, az üzletembert a Mol és a horvát kormány közötti, a horvát INA-ról szóló választott bírósági perben hallgatták meg Hollandiában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.