Lázár: Óriási túlzás ez a médiacirkusz

Lázár szerint ízlésdiktatúra, hogy a Telekom szerződést bontott Ákossal. Több tízezer kormányzati tisztviselő életében jön komoly változás.

MNO
2015. 12. 16. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önerős építkezéseknél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa – számolt be Lázár János az idei utolsó, harminchatodik Kormányinfón. Új építésű lakásoknál két gyermeknél az összeg 2,6 millió forintra nő, három gyermek vállalása 10 milliós vissza nem térítendő támogatást jelent. Ez akkor is így van, ha még egy sem született meg: tíz éven belül kell a vállalást teljesíteni, a kormány pedig további 10 milliós hitelt is biztosít huszonöt éves futamidővel, a hitel kamata pedig nem lehet több 3 százaléknál. 300 négyzetméteres lakóépület építéséig megszűnik az engedélyezési eljárás, csupán bejelentési kötelezettség lesz. Erre a bürokráciacsökkentés érdekében van szükség – tette hozzá a politikus.

Beszélt az állami tisztviselő kar felállításáról is Lázár: javasolta, hogy 2016. július 1-jével jöjjön létre, a járási hivatalokban először. Ez új bértáblával, első körben 30 százalékos béremeléssel járhat, ami 5 százalékonként megy majd fel 50 százalékig. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint első körben húszezer embert érinthet a változtatás. A kormány- és járási hivatalok „létszám-racionalizálása” is következik ebből. Kilencvenegy központi államigazgatási szervet is átszerveznének, ami több tízezer kormányzati tisztviselő munkáját érintheti. Lázár javasolni fogja, hogy említettek a kormányhivatalokhoz kerüljenek át, ami pedig a költségvetési szervekből, háttérintézményekből megmarad, az tagozódjon be a minisztériumokhoz.

Lázár János azt javasolja továbbá  Orbán Viktor kormányfőnek, hogy a fideszes Farkas Sándort, Szentes országgyűlési képviselőjét, a mezőgazdasági bizottság tagját bízza meg a mezőhegyesi ménesbirtok és mintagazdaság megalapításáért felelős kormánybiztosi feladattal. A miniszter elmondta, Farkas Sándor feladata egy olyan csapat összeállítása lesz, amely megalapítja az új mezőhegyesi ménesbirtokot és mintagazdaságot.

Az állami földek értékesítésével kapcsolatban Lázár János közölte: eddig 165 ezer hektárnyi földet árvereztek, és 102 ezer hektár talált belőle gazdára. A meghirdetett földterületek kikiáltási ára összesen 222 milliárd forint volt, az összes leütési ár pedig 142 milliárd. A földművesek eddig 250 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek – sorolta az adatokat.

Beszámolt arról is, hogy tíz külföldi földműves – közülük nyolc kettős állampolgár – vásárolt földet, összesen 725 hektárt.

Az előző uniós fejlesztési ciklus kapcsán a kancelláriaminiszter elmondta: ha nem lépünk be az EU-ba, ennyire fókuszált fejlesztési programot nem tudunk megvalósítani. „Nettó nyertesek vagyunk, mint minden kohéziós ország.”

A politikus beszélt arról is, hogy a kárrendezési törvény nem vonatkozik a Buda-Cash-károsultakra, az értékpapírokat megkapják majd, a Befektető-védelmi Alap hatmillióig kártalanítja őket.

Szóba került az Eximbank Vajnának nyújtott hitele is: Lázár János szerint piaci, és nem támogatott hitelről van szó, ilyenben pedig bárki részesülhet.

A miniszter kifejtette továbbá: a megyei jogú városoknál az ipari parkokkal kapcsolatos költések finanszírozhatók lesznek az elárverezett földekből bejövő pénzből.

Lázár beszélt Kövér László nyilatkozatáról is: a házelnök a Fidesz tisztújító kongresszusán jelentette ki: „szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk”. A miniszter szerint óriási túlzás a médiacirkusz, és a balliberális véleményeket kifejtők folyamatosan lesik, Kövér mit mond, és minden szavát megpróbálják kiforgatni. Annak kapcsán, hogy a Telekom a nők egyenlőségéről vallott nézetei miatt szerződést bontott Ákossal, Lázár elmondta: ez szerinte vélemény- és ízlésdiktatúra, „ha a kormánynak nem tetszik a Telekom véleménye, felbonthatnánk velük a szerződést?”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: nem vette magára Orbán szavait a fiatalokról, és ő a kormányfőnek dolgozik, nem saját politikai karrierjét építgeti.

Az év utolsó Kormányinfóján Lázár megdicsérte a Hír TV-t is, mint mondta, az eddigi ilyen sajtótájékoztatókon, melyeken ő hetven órát beszélt, a csatorna több mint háromszáz kérdést tett fel.

Percről percre frissülő tudósításunkat itt olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.