Vihart kavartak Kövér László szavai

Az MSZP unokázni küldené Kövért, a Jobbik pedig a családbarát intézkedéseket hiányolja.

Munkatársainktól
2015. 12. 15. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves reakciókat váltottak ki Kövér László vasárnapi szavai; a Fidesz választmányi elnöke pártja kongresszusán azt mondta: „Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.”

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes azt hangoztatta, a politikának nem feladata megmondani, hogy a nők mit csináljanak, nem kellene viszont akadályokat gördíteni az elé, hogy egyszerre tudjanak gyermeket vállalni és sikereket elérni. A képviselő kijelentette, az Országgyűlés elnökének gondolkodása a nemzet sorvadásához vezet. Kövér László unokázzon inkább – javasolta.

Hegedűs Lorántné, a Jobbik parlamenti képviselője azt mondta: neki három lánya van, és meggyőződése, hogy az ő életük legboldogabb kibontakozása az lenne, ha nekik is legalább három gyermekük születne; ez teljesen természetes elvárás és igény. Azonban a mostani kormány sem teremti meg a feltételeit annak, hogy ezt az utat boldogan választhassák a mai fiatal lányok – mutatott rá. Kiemelte: amíg két kereső kell ahhoz, hogy egy család megéljen, addig nem beszélhetünk valódi családpolitikáról. Szerinte Kövér Lászlónak és a kormánynak előbb ezt a helyzetet kellene megoldania, hogy a nőknek legyen választási lehetőségük.

A szintén jobbikos Dúró Dóra azt mondta: pártja álláspontja alapján a demográfiai helyzet a legsúlyosabb probléma, ezért azzal egyetértenek, hogy a nők ki tudjanak teljesedni az anyaságban, és a kívánt gyermekek megszülessenek. Ugyanakkor a képviselő úgy véli, Kövér megfogalmazása, hogy a nők „unokákat szülhetnek nekünk”, már egyáltalán nem szerencsés, ráadásul a kormány nem igazán segíti elő az anyaság és a munka összeegyeztetését, pedig a nők akkor vállalnak gyermeket, ha biztosítva látják, hogy dolgozni is tudnak majd.

Vadai Ágnes (DK) azt mondta, Kövérnek „a nőgyűlölő hülyék szoborcsarnokában kiemelt helyen lesz a szobra”. A politikus szerint „ilyet csak az mond, akinek konkrétan elment az esze”.

„Méltatlan stílus és tartalom” – így jellemezte a házelnök szavait Szél Bernadett, az LMP társelnöke, aki szerint rosszul veszi ki magát, ha ilyen arcpirító módon beszélnek a nőkről. Mint mondta, ha a Fidesz azt szeretné, hogy a családpolitikában legyen előrelépés, meg kellene néznie az LMP javaslatait, hiszen a családok szeretnének gyerekeket, csak sokan nem merik bevállalni már a másodikat sem. Így a bérlemaradás vagy a részmunkaidő területén is lenne még teendő.

„Próbálom megfejteni, hogyan lehetne egyből unokát szülni” – ezt már a PM-es Szabó Tímea mondta. A független képviselő szerint az ominózus kijelentéssel Kövér László és Orbán Viktor is hadat üzent a magyar nőknek. Ebből, mint mondta, „a focimeccs utáni férfiöltözőszag árad, ahogy köpködnek és a térdüket csapkodják”. Szabó Tímea kifejtette, hogy Kövér és a Fidesz méltatlanná vált arra, hogy a magyar nőket bármilyen ügyben is képviseljék, és arra kérte az Országgyűlés elnökét, vonja vissza szavait. A témában megszólalt az MSZP-s Szanyi Tibor is, aki szerint senkinek sincs joga meghatározni, mi legyen egy másik ember önmegvalósításának a csúcsa, „ez a középkor lehelete”. Kerestünk kormánypárti képviselő asszonyokat is, ám nem értük őket utol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.