Bőrfejűek akadályozzák az MSZP politikusait az NVI-nél

A helyzet feszült, és a tét sem kicsi, ugyanis a népszavazási kezdeményezés benyújtásánál a sorrendiség számít.

MNO
2016. 02. 23. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt-húsz „bőrfejű”, Nagy-Magyarország jelképet viselő férfiből álló csoport állta el kedd reggel az NVI bejáratát az Alkotmány utcában – mondta el Lukács Zoltán szocialista képviselő a Klubrádió reggeli műsorfolyamában. A helyszínen tartózkodó férfiak úgy nyilatkoztak, hogy ők is beadvánnyal kívánnak élni, – később a 444.hu videósának is ezt mondták. A képviselő szerint az MTI helyszíni fotósát inzultálták.

A Hír TV élő adásban megkérdezte a helyszínen tartózkodó MSZP-s Nyakó Istvánt, aki elmondta, a kopasz úriemberek hajnali fél 4-kor érkeztek, ők 6 órakor, egy másik hölgy pedig ezután. A politikus kiemelte, azért fontos az érkezési sorrend, mert a népszavazási kezdeményezés beadásánál a sorrendiség számít. Hozzátette, nem tudja, hogy a többiek népszavazási kezdeményezést szeretnének beadni, vagy csak akadályozni akarják az övékét. A Hír TV-nek sem a kopasz férfiak, sem pedig a jelen lévő hölgy nem nyilatkozott. A csoport mindenesetre egy nőnek tartotta fenn a helyet a Hír TV szerint.

Az MNO helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy fél tizenegy körül a főbejáratnál néhány nagy darab férfi áll, akik néznek kifelé, és akiktől nem lehet bemenni az épületbe. Kollégánk – aki az oldalsó ajtón jutott be a többi sajtómunkással egyetemben – beszélt egy NVI-s biztonsági őrrel is, aki nem tudja, kik ezek az emberek, vélhetően beadványozók. A főbejáratnál Lukács Zoltán és Gőgös Zoltán szocialista politikusok is ott vannak. Lukács az MNO-nak erről számolt be, hogy úgy hallotta, a kopasz embereknek van közük a Fidesz székház védőihez, és most is elállják az utat, hogy más ne mehessen be. Szerinte ők nem beadványozók, és azt próbálják megakadályozni hogy népszavazás legyen. Ahogy nyolc körül megérkeztek a tévéstábok, egyébként kevesebb lett a „biztonsági” ember.

Érdekesség, hogy a ferencvárosi drukkerek egyik szurkolói honlapja, a Kubatov Gábor FTC-elnökkel – és nem mellesleg választási ügyekben illetékes Fidesz-alelnökkel – nem éppen baráti viszonyt ápoló Fradimob.hu azt írja, több hírportál is Fradi ultráknak tartja az NVI-ben „intézkedő” kopaszokat, de ők nem azok, hanem a Fradi Security emberei, és az ultrák elhatárolódnak tőlük.

12 óra előtt aztán megjelent a döntés a Kúria honlapján, a kopaszok pedig eltűntek. A legfrissebb fejleményekről itt olvashat.

A szocialista Lukács Zoltán az MTI-nek korábban azt mondta, hogy reggel 6 órakor érkeztek az épület elé, akkor már 15-20 kigyúrt, kopasz ember állta el a bejáratot. Szavai szerint 8 órára „teljes mértékben átvették az irányítást, azt mondhatnám, még az NVI felett is, mondván, hogy ők beadványozók\". Közölte: jelenleg senki nem gyakorolhatja állampolgári jogait, vagyis nem tud beadvánnyal fordulni az NVI-hez.

A képviselő nyilvánvaló provokációnak tartja az esetet, és a szerinte szélsőjobboldali férfiakat ideküldte a hatalom. Hozzátette: nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy a helyszínen lévő férfiak mindannyian népszavazási kérdést akarnak benyújtani. Szerinte meg akarják akadályozni, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében népszavazást lehessen tartani. Beszámolt arról is, hogy a férfiak agresszívan léptek fel, nemcsak velük szemben, hanem a médiával szemben is. Elmondta, hogy az MSZP jogi lépéseket is fontolgat a joggyakorlás akadályozása miatt.

A történet előzménye, hogy a szocialisták a boltok vasárnapi zárva tartása ügyében akarnak újra népszavazási kérdést benyújtani a Nemzeti Választási Irodához. Amennyiben a Kúria elfogadja az előző népszavazási kezdeményezés hitelesítésével szemben korábban benyújtott kifogást, megnyílhat az út az újabb kérdés feltevése előtt, hacsak – ahogy eddig kétszer is történt – másodpercekkel meg nem előzik mások saját kérdéseikkel az MSZP-t. A párt kamerákkal, fényképezőgépekkel, megfigyelőkkel és aktivistákkal is készült a „nagy napra”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.