Rászállt a Klik a tiltakozó iskolaigazgatóra

Vizsgálódik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a közoktatási rendszert kritizáló Teleki Blanka Gimnáziumnál.

Hutter Marianna
2016. 02. 17. 4:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közérdekű bejelentés nyomán vizsgálódik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a budapesti XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnáziumnál, amely elsőként csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium közoktatási rendszert bíráló nyílt leveléhez. A szervezet arra volt kíváncsi, az iskola hogyan kommunikálta reakcióját a szülőknek a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelével kapcsolatban, valamint hogy maradt-e el tanóra azért, mert az intézmény pedagógusai részt vettek a február 3-i miskolci tüntetésen. Pukli István iskolaigazgatóhoz tegnap 11 órakor juttatták el a levelet, és öt órát adtak neki – délután 4-ig –, hogy hatféle dokumentumot küldjön el a Kliknek. Pukli válaszában annak tisztázását kérte, hogy pedagógiai, szakmai, törvényességi vagy hatósági ellenőrzést folytatnak-e ellene. Az igazgató kiemelte: gyülekezési és véleménynyilvánítási jogával élt, amikor Miskolcra ment tüntetni. Továbbá jelezte: amennyiben vele szemben indokolatlan hátrányokozás vagy lejáratás zajlana, megteszi a szükséges jogi lépéseket. Pukli újságírói kérdésre elmondta: valóban elmaradt két óra az iskolában, de erről előre tájékoztatták a szülőket, és ezek pótlása folyamatban van.

Eközben a Habony Árpád médiabirodalmához tartozó Lokál.hu arról a 17 éves diákról cikkezett, aki felszólalt a szombati pedagógustüntetésen. Mint írták: a közoktatási rendszert kritizáló Deák Gyula Márton nem is állami, hanem egyházi iskolába jár, édesapja pedig az a Dávid Gyula, aki 2002 és 2006 között a szocialisták parlamenti képviselője volt, és frakcióvezető-helyettesi funkciót is betöltött.

A nyomásgyakorlásra egyébként már korábban is volt példa. A Demokratikus Koalíció (DK) még hétfőn jelezte: értesüléseik szerint a szombati pedagógustüntetés több szervezőjét és résztvevőjét is rendőrök keresték fel a demonstráció előtti napon. A párt szóvivője, Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: „megtörtént tehát az a szégyen és gyalázat, hogy úgy, mint az ötvenes években, rendőrök csengetnek be”. A párt írásában Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul, hogy megtudja: hány rendőr kapott ilyen feladatot, milyen parancs alapján érkeztek, és kinek gyűjtik az adatokat. A Fidesz erre úgy reagált: a magyar rendőrség szakszerűen biztosította a békés demonstrációt, és a rendőrséget egyedül Gyurcsány Ferenc használta politikai célokra és békés demonstrálók megfélemlítésére, amikor 2006 őszén rendőri erőszakkal akarta megtartani hatalmát.

A Civil Közoktatási Platform közleményt juttatott el az MTI-nek szerdán, amelyben azt írta: nem vesz részt a kormány által létrehozott köznevelési kerekasztal munkájában, de érdekelt a kormánnyal folytatott nyílt, minden érintett bevonásával folyó tárgyalásokban.
Az alakuló ülés döntését ismertetve azt írták, a platformhoz csatlakozó szervezetek létrehoznak egy munkacsoportot

(MNO)

Tegnap délután megalakult a Civil Közoktatási Platform is. A platformon többek közt felszólalt Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára és Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is. Szintén jelen volt a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetője, Galló Istvánné és Pukli István.

Pilz Olivér felszólalását viccesen azzal kezdte, hogy nem szereti, ha van valaki a háta mögött, ezért felállt, és a terem másik végébe ment, szembeállva a közönséggel. A tanár a platformtól azt várja, hogy egyeztetések révén fogalmazzanak meg azonnali követeléseket, új közoktatási törvényt és nemzeti alaptantervet írjanak, ne pedig a régiből „húzogassanak ki”. A folyamat végén szeretné, ha a kezdeményezés kerekasztalba torkollna, és a kész követeléseket a kormány elé bocsátanák.

Mendrey László arról beszélt: „A köznevelést vissza kell alakítani közoktatássá.” A szakszervezeti vezető szerint „túl sok idejük nincs”, ezért egységes sztrájkkal kell kikényszeríteni a változást. Az eseményen – amely csak fél órán át volt sajtónyilvános – negyvenöt civil és szakmai szervezet vett részt a III. kerületi Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban.

A kormány részéről Palkovics László oktatási államtitkár és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára tegnap sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt kívánták bizonyítani, hogy a pedagógusok állításával szemben a követelések tartalmaznak béremeléseket. Szerintük a Pedagógusok Sztrájkbizottságának 25 pontja közül három – a kötelező óraszámok csökkentése, az órakedvezmény visszaállítása és a minőségi munkáért járó pótlék – összesen mintegy 18 százalékos bérnövekményt jelentene. Emellett arra is emlékeztették a pedagógusokat: a kormány 2012 óta évről évre többet fordított a pedagógusbérekre, és ez folytatódik, idén is 34 milliárd plusz áll rendelkezésre. Lapunk Rétvári Bencét arról kérdezte a sajtótájékoztatón, mennyire tartják hatékonynak a kormány eddigi intézkedéseit annak fényében, hogy Galló Istvánné bejelentette hétfőn: bár bízik az egyeztetésekben, megkezdték az országos pedagógussztrájk előkészítését. Az államtitkár válasza szerint a kormány folyamatos tárgyalásban áll a sztrájkbizottsággal, és hivatalos értesítést a sztrájk előkészítéséről nem kaptak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.