Lemondott a VS.hu főszerkesztője

Lebhardt Olivér indoklása szerint hibázott, és vállalja a felelősséget. Tucatnyian álltak fel az MNB-s pénzek miatt.

FB
2016. 04. 25. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott főszerkesztői pozíciójáról, és elhagyja a VS.hut Lebhardt Olivér, aki Kerényi Györgyöt követte a pozícióban. „Hibáztam, amikor hagytam, hogy a támogatott tartalmak a támogató feltüntetése nélkül jelenjenek meg, noha ebbe beleszólásom nem volt, de az is igaz, ez elegendő ok lehetett volna akkori felmondásomra” – írta Facebook-posztjában. Persze adódik a kérdés, ha neki nem volt beleszólása, akkor kinek volt, mindenesetre Lebhardt vállalja a felelősséget hibájáért és távozik. „Ugyanakkor kijelentem, hogy a vezetésemmel a szerkesztőségben szabad, autonóm, független újságírói munka folyt, amire büszke vagyok. A folytatáshoz a maradó kollégáknak minden segítséget megadok” – tette hozzá.

Megszólalt a kiadó

A VS.hu és az Origo kiadójának közleményét változtatás nélkül közöljük:

„Az elmúlt napokban megjelent híradásokban téves információk jelentek meg a New Wave Media Kft. és New Wave Production Kft., valamint a tulajdonában levő Origo és VS.hu hírportálok tulajdonosi hátteréről. A híresztelésekkel szemben a tény az, hogy Szemerey Tamás eddig sem volt és jelenleg sem tulajdonosa sem az említett két cégnek, sem a hozzájuk bármilyen formában kapcsolódó portáloknak. Ennek okán azon feltételezések is teljességgel megalapozatlanok, amelyek összefüggéseket láttatnak a rokoni kapcsolatok és a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által a fenti cégeknek folyósított támogatások között.”

Miután kiderült, hogy a VS.hu kiadója mintegy 650 millió forintot kapott a jegybanki alapítványoktól, Lebhardt Olivér még védte a mundér becsületét. A portál volt vezetője pénteken a Kreatívnak kijelentette, szerinte nincs semmi szégyellnivaló a támogatásokban, és kínosnak sem tartja a dolgot annak fényében, hogy egy ideje a VS közöl sorozatot a Századvég milliárdos tanulmányairól. Lebhardt szerint olyan dolgokra írták ki a pályázatot, amelyek fontos társadalmi jelenségek, ezeket pedig közszolgálati tartalomnak tartja, melyek mindenhol pályázati pénzből készülnek. Lebhardt kifejtette, multimédiás anyagaikon, versusos vitáikon sokan és sokat dolgoztak, a menekültekről szóló nagyriportjuk pedig németül a Freitagban is megjelent. A főszerkesztő közölte, a projektek, pályázatok finanszírozásáról a szerkesztőség többsége nem tudott, csupán az elmúlt napokban beszélt velük róla, közlése szerint tudomásul vették. Elmondta továbbá, hogy az anyagok elkészítésében teljesen szabad kezet kaptak.

Nem ő a nap első távozója a VS-nél: amint arról korábban beszámoltunk, felmondott a Századvég-iratokat kiperlő Joó Hajnalka is. Joót követve távozik a VS-től Rovó Attila, a közéletrovat vezetője, aki Facebook-bejegyzésében azt közölte, hogy felmondott Munkácsy Márton, a hírrovat szerkesztője, és a néhány hete az Indextől érkezett Joób Sándor szerkesztő is. Jóó Hajnalka, Munkácsy Márton és Rovó Attila korábban már álltak fel együtt: 2006-ban az akkor éppen átalakuló Magyar Hírlaptól távoztak, miután a belpolitikai rovat vezetőjét, Varga Gergely eltávolították az újságtól.

Joób Sándor Facebookon azt közölte, hogy visszaállítja március eleji kezdésétől kapott fizetésének közpénz jellegét. „Egyhavi fizetésemet ezért egy olyan alapítványnak fizetem be, ahol átlátható módon költik el, és ha még megkapom a második fizetésemet, azzal is ugyanezt teszem” – írta posztjában. Állítása szerint újságíróként még szeretne embereket arról kérdezni, mire és hogyan költöttek el közpénzt, „ezért semmiképpen nem szeretném, ha a nevemmel kapcsolatban mindezt joggal vagy jog nélkül bárki felemlegetné. Ugyanezt kérem a VS.hunál dolgozó összes újságíró esetében is. Ők erről a helyzetről biztosan nem tehetnek.”

Távozik a közéletes Kovács Áron is, valamint a Startup Nation nevű projekt – amely pont alapítványi pénzből működött – szerzője, Dzindzisz Sztefan. Szintén felmondott a VS-hez nemrég a Kreatívtól érkezett Bátorfy Attila is, aki Facebook-posztjában azt írta: „sem az eddigieket nem tudom sem erkölcsileg, sem szakmailag elfogadni, sem pedig a továbbiakat, mert semmilyen általam elvárható garanciát nem kaptunk a folytatás tisztaságára vonatkozóan”. Erre vasárnap kért garanciát a VS.hu szerkesztősége, akkor az újságírói közlemény azt állította, hogy kaptak garanciát. Kósa András közéletrovatos újságíró is a távozók közé lépett, Facebookon ezt írta: „valóban azt írtunk, amit akartunk, de ennek most így itt a vége. Sajnálom, főleg, hogy nem fogunk együtt dolgozni ezekkel a fasza kollégákkal.”

Politikusok is reagáltak

„Hm! Bátor és egyenes cselekedet, tiszteletet érdemel!” (Mesterházy Attila, MSZP)

„Minden elismerésem és nagyrabecsülésem azoké az újságíróké, akik ma felmondtak A VS.hu-nál. És azoké is, akik ezt korábban más médiumoknál megtették hasonló okok miatt. Ebből is látszik, hogy nem minden eladó. Vannak, akiknek fontosabbak az elveik a puszta megélhetésnél. És ezt jó látni.” (Juhász Péter, Együtt)

„Láttuk, mi történt az Origónál, tudjuk mi zajlik a TV2-nél, most a vs.hu-n a sor. Az illiberális államban az újságírók kiszolgáltatottak a hatalomnak és ez veszélybe sodorja a sajtószabadságot.” (Fodor Gábor, MLP)

Szabó András is felállt a közéletrovattól, állítása szerint semmit nem tudott a botrány kirobbanásáig arról, „hogy az újságot hogyan tartják fenn közpénzből” – írta.

A magazinrovatos Puskár Krisztián kulturális újságíró is felmondott, posztjában azt írta: „nehogy az legyen, hogy ha nem írom ide ki, akkor nem történik meg.” A techtudos Szedlák Ádám Zoltán (aki a VS.hu 2013. őszi alapítása óta a portálnál dolgozott) is a távozók közé lépett, állítása szerint rendkívül sok szabadideje lett.

A videórovatnál korábban státuszos, ma már csak külsős Bartha Máté is közölte: „Egy történet véget ér, de bízom benne, hogy akár máshogy és máshol hasonló színvonalon folytatódik. A szívem szakad meg.” A VS.hu art directora, Gryllus Ábris is otthagyja a portált. „Így nem tudom tovább csinálni, pedig nagyon szerettem. Köszönöm minden újságírónak akikkel együtt dolgoztunk” – írta a művész, aki a VS.hu dizájnjáért felelt.

Úgy tudjuk, további bejelentések várhatók, tudomásunk szerint a közélet és a magazinrovat szinte minden tagja tervezi, hogy feláll.

A VS.hu mindenesetre ha döcögve is, de működik tovább, ugyan ritkábban, de jelennek meg hírek a portálon, laptetőt viszont reggel óta nem cseréltek. Facebookra is jó négy és fél órán át nem posztoltak semmit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.