Kocsis Máté: Rendben van, hogy hivatalnokokkal kampányoltatnak

Mint mondta, ezeknek az embereknek „van egy állásuk, és azért kapják a fizetésüket”.

MNO
2016. 09. 29. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a 444.hu információi szerint arra utasítottak minisztériumi hivatalnokokat: külön kiosztott telefonokkal, Kubatov-listával és egy fidesz–KDNP-s logóval ellátott, kétoldalas útmutatóval felfegyverkezve munkaidőben egy-egy vidéki szavazókörzetben hívogassanak szavazókat, és győzködjék őket a népszavazás fontosságáról. A portál később azt írta: önkormányzati hivatalnokoknak és közmunkásoknak is telefonálgatniuk kell.

Erről is kérdezték szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatóját, aki úgy fogalmazott: ha egy kormány intézményesen elkötelezi magát parlamenti felhatalmazással egy népszavazás mellett, akkor a kormány alkalmazottainak lehetőségük van arra, hogy ebben részt vegyenek. Ha ehhez kommunikációs támpontra van szükségük, azt „azért nem tartom egy olyan nagyon durva dolognak” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy kaphat-e egy minisztériumi közhivatalnok fizetést azért, hogy telefonál és népszavazásra buzdít, Kocsis kiemelte: „Én azt gondolom, hogy ezek a közszolgák nem ezért kapják a fizetésüket, hanem van egy állásuk, és azért kapják a fizetésüket. És hogyha egy ügy – most teljesen mindegy, hogy milyen ügy – része az ő munkájuknak, akkor azért ugyanúgy megkapják a fizetésüket.”

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azonban azt mondta: a kormány nem indít hívásokat, és nem is kötelez senkit arra, hogy a népszavazáson való részvételre buzdítson telefonon – írja a Hír TV. Dömötör Csaba szerint a kormány minden egyes kampányeszköze ismert és nyilvános, az összes azzal kapcsolatos hír, amely szerint állami hivatalnokoknak és közmunkásoknak kell telefonálgatniuk a referendum érvényességéért, alaptalan rágalom. „Számos valótlan állítás hangzik el a kormány kampányával kapcsolatban, ezeknek a célja pedig az, hogy ellehetetlenítsék a népszavazást” – nyilatkozta az államtitkár.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: nem tud arról, hogy munkaidőben, állami, illetve önkormányzati hivatali infrastruktúrát felhasználva buzdítanák részvételre az állampolgárokat a vasárnapi népszavazásra, az erről szóló hírek ezért szerinte lehetnek szándékos lejárató kampány részei is – írja az MTI. A kormánypárti politikus kijelentette, nem szabad munkaidőben, hivatali infrastruktúrát használva népszavazásra buzdítani, de rövid kutakodás után nem is értesült ilyenről. Hozzátette: elég nehéz mit kezdeni a 444.hu ezzel ellentétes állításaival addig, amíg a portál nem hozza nyilvánosságra forrásait. Az erről szóló cikk igazságtartalmának megállapításához ugyanis meg kellene vizsgálni az oldalt értesítők szándékát – mondta Kósa Lajos, aki könnyen elképzelhető példaként említette, hogy „egy DK-tag csinál ilyet látványosan, hogy a népszavazás intézményét lejárassa”.

„A DK-sok meg a szocik is elég ravaszak ahhoz, hogy ilyet csináljanak” – fogalmazott, hozzátéve: az említettek a voksolás „meghekkelésére” konkrét felszólítást is kaptak a Helsinki Bizottságtól.

A Demokratikus Koalíció választási csalás gyanúja miatt bejelentést tesz a Nemzeti Választási Bizottságnál, mert sajtóhírek szerint minisztériumi és önkormányzati hivatalnokoknak is a hétvégi kvótareferendumon való részvétel és a nem szavazat mellett kell győzködniük a választókat.

Gréczy Zsolt az MTI-nek felidézte, hogy az elmúlt napokban több ízben is megjelent a sajtóban, hogy a közhivatalnokoknak telefonokat és „Kubatov-listát” ad a Fidesz, hogy a vasárnapi népszavazásra mozgósítsanak. Az ellenzéki politikus hozzátette: ezt Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester szerdán az ATV-ben elismerte, de szerinte „technikai részletkérdés”, hogy a közpénzből fizetett állami alkalmazottak a Fidesznek kampányolnak. A Fidesz szerint bizonyára a választási csalás is csak „technikai részletkérdés” – tette hozzá a szóvivő.

A DK úgy gondolja, nem „technikai részletkérdés”, hogy a Fidesz „választási csalással és pártállami módszerekkel” akarja érvényessé tenni a vasárnapi „EU-ellenes álnépszavazását”, és mindenkit arra buzdít, hogy vasárnap ne menjen el szavazni, ne támogassa a „pártállam” EU-ellenes támadását – mondta Gréczy Zsolt.

„Az is mutatja, mennyire fontos eltakarni a folyamatos lopást, hogy Kocsis Máté fideszes polgármester szerdán beismerte, önkormányzati munkatársakat használnak népszavazási kampányra” – jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Hozzátette: mindez hűtlen kezelés és hivatali visszaélés, mert a dolgozóknak nincs a munkaköri leírásukban a telefonálgatás, ráadásul a munkájukat sem végzik, ezért az LMP feljelentést tesz emiatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.