Szabadságán ölt az elvarázsolt doktor

Kolozsváron fogták el a nyíregyházi gyilkosság gyanúsítottját. Vélhetőleg megkörnyékezte áldozatát a tettes.

Tompos Ádám
2016. 09. 02. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Somogyvári Miklósné azért jött tegnap este a nyíregyházi Friss utcába, hogy segítsen füzeteket „vinyettázni”, hatéves unokája ugyanis először megy iskolába. Ő nem is hallotta azt a két lövést, amely néhány házzal arrébb dördült el. Sőt hogy ne aggódjon, még a lánya sem számolt be neki arról, hogy – a gyanú szerint – szerda délután egy Sátoraljaújhelyen élő és dolgozó román orvos megölt egy orvoslátogató nőt, építési vállalkozó férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. Minderről már a tévéből értesült.

Mi pedig a szomszédtól tudjuk azt, hogy első nap mentek volna iskolába a megtámadott pár hétéves ikergyermekei. Az egyikük éppen hozzájuk szaladt be a gyilkosság után, sokkos állapotban, véresen. Ezt a szemben lakó Garai Miklóstól halljuk. Az idős férfi úgy emlékszik, jó, ha kétszer látta a vállalkozót és feleségét. Ráadásul nem is rég költöztek ide az amerikai kertvárosok látványát idéző, új építésű, frissen murvázott udvarú házak közé. Itt egyébként már magára a gyilkosságra is alig utal valami.

Ottjártunkkor csak a villanyoszlopról lelógó rendőrségi szalagkordonok és a teraszon felejtett játék figurás bögre mellett vöröslő két vérfolt rontja el az agglomerációs idillt.

Pedig szerdán a rendőrség lezárta az utcarészt, a menekülő tettest helikopterrel keresték. Pontosan tudták, kit üldöznek, ugyanis a gyilkosság egyik szemtanúja elmondta a Nyíregyháza TV-nek, hogy beszélt azzal az életveszélyesen megsérült férfival, akit a tettes fejbe lőtt. A támadó közölte áldozatával azt is, hogy „meg fogsz halni”. Életben maradt végül, de súlyos állapotban került kórházba. Előtte még vizet kért, és elmondta, hogy ki támadt a családjára. Az indíték egyes bulvárlapok szerint magántermészetű volt: tudni vélik, hogy az orvoslátogató asszonyt többször is megkörnyékezte az orvos, ám a visszautasítást nem tudta feldolgozni, ezért szánta el magát a gyilkosságra.

– Nem mondanám, hogy zárkózottan éltek, inkább visszahúzódók voltak – mondja a megtámadt családról Garai Miklós az összesereglett újságíróknak. A gyilkost nem látta sem megérkezni, sem elmenekülni. A két oldalról is lezárt Friss utcában azonban szinte mindenki zárkózottan él. A Kezdő utcában – vagyis az egyetlen lehetséges helyen, ahonnan autóval be lehet hajtani a Friss utcába – élők sem tudják megmondani, hogy kik voltak, hogyan éltek az áldozatok.

– Későn jöttem haza tegnap, nincs semmiféle információm az ügyről, hála Istennek – mondja egy fiatal hölgy, gyermekét karján tartva. Hozzáteszi: ha felállítanánk elé tíz embert, nem tudná megmondani róluk, hogy a tőle pár száz méterre élő Friss utcában laknak-e vagy sem.

Hasonlóan szűkszavúak a sátoraljaújhelyi egészségház alkalmazottai is, amikor D. S. felől érdeklődünk.

– Ismertem, persze, de nem tudok válaszolni. Kérem, keressék az igazgatót – mondja például az intézet portása, és szinte szó szerint ugyanezt nyilatkozza nekünk a rendelőintézet és a kórház többi megkérdezett dolgozója is.

Megtaláljuk a gyilkossággal gyanúsított tüdőgyógyász rendelőjét is, amire a román orvos neve nincs kiírva, csak az, hogy szabadság miatt augusztus 31-től október 3-ig nem lesz rendelés. Az igazgatói irodában nem találjuk az intézmény vezetőjét, ám titkárnőjétől megkapjuk Kovács Lajosnak az ügyben kiadott közleményét. Ebben a megbízott főigazgató kijelenti, hogy dr. S. D. kilenc éve a kórház dolgozója, jelenleg a korábban megkért és engedélyezett szabadságát tölti, és a főorvossal szemben munkája során sem szakmai, sem etikai kifogás nem vetődött fel. A közlemény azzal zárul: a kórháznak az üggyel kapcsolatban semminemű információja nincs.

Valószínű, hogy az életvitel-szerűen Sátoraljaújhelyen élő D. S. eltervezte a gyilkosságot: szabadsága első napján utazott ugyanis Nyíregyházára. A rendelő előtt ezért a járókelőktől érdeklődünk. Az elvált, háromgyermekes D. S.-t elvarázsolt embernek írják le, aki egyik pillanatról a másikra képes volt látszólag minden különösebb indok nélkül témát váltani. Egy vendéglőben már egyenesen zavartnak jellemzik a doktort, aki egyszer például minden ok nélkül leteremtette betegét.

A gyanúsítottat egyébként Kolozsváron fogták el. Stefana Maria Moldovan, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a feltételezett tettest csütörtökön kora délután fedezték fel egy panellakásban. A szóvivő hozzátette, a férfi birtokában volt a bűncselekmény során használt pisztoly is. S.-t jelenleg a megyei rendőrség fogdájában őrzik, majd a Kolozs megyei táblabíróságra szállítják, amely dönteni hivatott a magyarországi kiadatásáról. A szóvivő szerint ez a magyar hatóságok által kibocsátott európai elfogatóparancs alapján minden bizonnyal megtörténik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.