Havas Szófia elvesztheti MSZP-tagságát

Az orosz nagykövettel pedig közölte a KKM: senki nem alázhatja meg ’56 emlékét.

MTI
2016. 10. 26. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP országos elnöksége soron kívüli ülésén megtárgyalja Havas Szófia párttagságának azonnali felfüggesztését és fegyelmi eljárás megindítását – közölte az ellenzéki párt szerdán az MTI-vel.

Havas Szófia, aki a szocialista párt egészségügyi tagozatának elnöke, sajtóbeszámolók szerint az orosz állami televízió egyik műsorában gyalázta az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, a forradalom kitörését a nyugati titkosszolgálatok művének, egy CIA-es akciónak, volt nácik által szervezett fasiszta-ellenforradalmi puccsnak nevezte.

Az MSZP közleményében rögzítette, véleményük az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán világos: Nagy Imre örökségét büszkén vállalják, a hősök és áldozatok emlékét kegyelettel megőrzik. Ez azt jelenti, hogy aki az MSZP tagjaként ezzel ellentétes nyilatkozatot tesz, az megsérti a párt alapszabályát – közölték.

Azt írták, Havas Szófia forradalomról tett nyilatkozata teljes egészében szembe megy a szocialista párt álláspontjával, bár tudják, véleményét alapvetően befolyásolja az a családi trauma, személyes tragédia, melynek során 1956-ban elveszítette édesapját.

Lehet csűrni-csavarni, lehet nagyhatalmi értelmezéseket használni, ettől még a tény tény marad: Oroszország budapesti nagykövetét bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, hogy elmondják, senkitől sem fogadjuk el, hogy megalázza az ’56-os hősök emlékét – közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

Tényleg a CIA állt volna a magyar forradalom kirobbanása mögött? Akkor ezt elég jól titkolták. Cikkünk a témában itt.

A KKM mindezt arra reagálva írta, hogy Irina Zvonova, a magyarországi orosz nagykövetség szóvivője a RIA Novosztyi hírügynökségnek szerdán úgy nyilatkozott: Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet a KKM-ben folytatott megbeszélésen megerősítette, hogy Oroszországnak az 1956-os eseményekkel kapcsolatos megítélése változatlan, a magyar fél pedig jegyzéket nem nyújtott át, és tiltakozást sem jelentett be.

A szóvivő szerint a nagykövetet késő este hívták be a minisztériumba, miután az orosz állami televízióban a forradalom hatvanadik évfordulójával kapcsolatban kifogásolható kijelentések hangzottak el 1956-ról. „A magyar fél felhívta a figyelmet arra, hogy a nagykövetet nem berendelték a külügyi minisztériumba, hanem beszélgetésre hívták meg” – mondta a szóvivő. Hozzátette: nem volt sem jegyzék, sem tiltakozás, egyszerű beszélgetésre került sor, a nagykövet kifejtette a hivatalos álláspontot, és felhívta a figyelmet arra, hogy „Oroszországban a tömegtájékoztatási eszközök szabadon sugároznak, az ezen a témán dolgozó újságírók és tudósok önálló véleménnyel, önálló állásponttal rendelkeznek”.

A KKM kedden közölte, hogy bekérették Oroszország budapesti nagykövetét, és a találkozón a tárca világossá fogja tenni: senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és hőseiről.

„Az orosz állami televízió következetesen és több éve játssza ki a »színes forradalmak« kártyáját, és minden Moszkva-ellenes fellépésben a Nyugat kezét látja” – jelentette ki a Kommerszant című orosz napilapnak Borisz Makarenko, a Politológiai Technológiák Központjának igazgatója. Részletek itt.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.