Elutasítja az egyház a hamvak szétszórását

A test feltámadásának központi igazságára hivatkozik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

Velkei Tamás
2016. 12. 09. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyház azt javasolja a hívőknek, hogy az elhunytakat hagyományos módon temessék el, amely kifejezi a testi feltámadás hitét – továbbította a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kérését Mohos Gábor, a szervezet titkára. A püspöki tanács téli rendes ülésén a római hittani kongregáció A Krisztussal való feltámadásért kezdetű, az elhunytak temetésére vonatkozó dokumentumának kapcsán fejtette ki álláspontját. A püspökök rámutattak: az irat a keresztény hit központi igazságára, Jézus Krisztus testben történt feltámadására alapozva fejti ki azt a tanítást, amely minden ember testben történő feltámadását vallja.

Az instrukció különösen felhívja a katolikus hívőket arra, hogy az elhunyt hozzátartozóik földi maradványait szent helyen helyezzék örök nyugalomra. Mohos Gábor ennek kapcsán megemlítette: a hívek találhatnak olyan szent helyeket, ahol ellenszolgáltatás nélkül helyezhetik el az elhunytak hamvait. Szent helyek a temetők, úgy vélte, a kegyeletnek e helyeken kell megnyilvánulnia, ott lehet imádkozni az elhunytakért.

A hamvasztást azért sem javasolja az egyház, mert generációkkal később az örökösök esetleg már nem fognak törődni megfelelően az elhunyt földi maradványaival. Az egyház nem támogatja a hamvak szétszórását sem, mert később nem lesz olyan hely, ahol az elhunytra lehetne emlékezni.

Bár Mohos Gábor leszögezte: az egyház nem tiltja a hamvasztás gazdasági, társadalmi vagy higiéniai okok miatti választását, a kérés mindenképpen húsba vágó lehet a híveknek. Anyagi okok miatt ugyanis egyre többen választják a legolcsóbb temetkezési formát, és napjainkban tízből hárman hazaviszik szeretteik hamvait – derült ki egy nemrég készült felmérésből, amelyet temetkezési vállalkozók körében végeztek. Korábban ritka volt, hogy az elhunyttól ne koporsós temetéssel búcsúzzanak ismerősei, ám a fővárosban napjainkban már csak a búcsúztatások 10-15 százaléka hagyományos. Ha az elhunyt hozzátartozói hazaviszik a hamvakat, a költség a temetkezési vállalkozók adatai alapján 58 ezer forintnál kezdődik, ám az összeget rengeteg tényező növelheti. A koporsós temetkezés ennek a sokszorosa.

Azért is elgondolkodtató az egyház kérése, mert a lapunknak nyilatkozó hívek rávilágítottak: van, ahol temetéskor, esketésnél vagy keresztelésnél évekre visszamenőleg beszedi az egyház az esetlegesen elmaradt egyházadót, ami egy temetésnél különösen megterhelő.

Korábban megírtuk, hogy évről évre növekszik a hamvasztások száma Magyarországon. Budapesten és a nagyobb vidéki városokban tíz elhunytból nyolcat urnasírba helyeznek. Nagy divat a hamvak szétszórása és hazavitele is, bár 2013 novembere óta már ezt sem lehet akárhogy. Azt pedig már senki nem ellenőrzi, mi lesz végül a kiadott urnák sorsa: van példa illegális temetésre és arra is, hogy a hozzátartozók nem jelentkeznek a földi maradványokért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.