Két-három kiló hamu. Röpke egy óra alatt nagyjából ennyi marad egy 80 kilós, hajdan életerős férfiból.
Az új budapesti hamvasztó átadása kapcsán kamerával követtük végig „a porból lettél, porrá leszel” örök érvényű igazság utolsó fázisát. Majd arra kerestük a választ, hol kötnek ki az urnák, ha kikerülnek a hamvasztóból. Az ország tizenhetedik, a főváros jelenleg egyetlen krematóriumában, a Budapesti Hamvasztóban évente mintegy tízezer hamvasztást végeznek. Idegenvezetőnk, Tóth Zoltán öreg rókának számít a szakmában, hiszen az országban a budapesti a hetedik hamvasztóüzeme.
Magyarországon egyébként tizenhét krematórium működik, évente 72-75 ezer hamvasztás történik, de évről évre rohamosan nő a hamvasztások száma. Míg országosan tízből hat elhunytat, addig Budapesten és a vidéki nagyvárosokban tízből nyolc holttestet hamvasztanak el. Az új nagytétényi krematórium pedig – Tóth Zoltán, a Magyarországi Krematóriumok Országos Szövetségének elnöke szerint – képes a 22-24 ezer főváros környéki hamvasztás felét ellátni. Ez azt is jelenti, hogy hetente 160-180 elhunyt földi maradványait helyezik urnába.
A hagyományos koporsós és a hamvasztásos temetések számát anyagi szempontok is befolyásolják. Az utóbbira az interneten már 45 ezer forintért találni ajánlatot, míg előbbi alsó határa ennek a duplája. A temetési szertartás költsége tovább árnyalja a képet, így nem csoda, ha sokan úgy döntenek, hozzátartozójukat elhamvasztják. Másrészt pedig praktikusabb is hamvasztani, hiszen egyre kevesebben hajlandók gondozni a sírokat.
Nagytétényi látogatásunk napján öt holttestet tároltak 5–6 Celsius-fokon az erre kialakított hűtőkben, ahonnan később a földszinti ravatalra kerülnek. Humánus megoldás, hogy koporsós búcsúztatásra is lehetőség van, sőt galériáról is nyomon követhető a hamvasztás menete. Így igazán bizonyosságot kaphat a hozzátartozó arról, hogy a krematóriumban szigorú azonosítási rendszer garantálja, hogy ne fordulhasson elő a hamvasztást körüllengő mítosz, a holttestcsere. A búcsúszertartás után a koporsót leengedik az üzemi területre, ezután pedig a tűz emészti el a holttestet.















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!