Letiltott egészségügyi nyilatkozatok?

A továbbiakban nem nyilatkozhatnak az újságíróknak a kórházigazgatók.

Kuslits Szonja
2016. 12. 08. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A továbbiakban nem nyilatkozhatnak az újságíróknak az ország kórházainak igazgatói, hacsak a fenntartó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) engedélyt nem ad rá, valamint a kórházi alkalmazottak is bajba kerülhetnek, amennyiben beszélnek a sajtó képviselőivel – tudta meg a Magyar Nemzet. Forrásaink szerint az igazgatókat levélben értesítették arról, a továbbiakban nem adhatnak információt a sajtónak.

Ez eléggé nehéz helyzetbe sodorja a hazai médiumok munkatársait, amit kiválóan mutat az alábbi eset: a tegnapi napon szerettünk volna tudósítani a Heim Pál Gyermekkórház Mikulás-ünnepségéről. Ám – ahogy azt két órával az ünnepség előtt telefonon közölte a kórház – az intézmény igazgatója csak akkor tájékoztathatott volna minket a beteg gyerekeknek rendezett műsorról, ha ezt az ÁEEK engedélyezi. Levélben fordultunk Bene Zsolt kommunikációs vezetőhöz, aki úgy reagált megkeresésünkre, hogy az interjú elkészítésére jelenleg nincs mód, kéri ennek tudomásulvételét.

Közben a kórház munkatársa jelezte azt is: engedély nélkül a szülőkkel, gyerekekkel sem beszélhetünk. A kérdés már csak annyi, ha egy Mikulás-műsorról szóló interjúra sem ad engedélyt az állami fenntartó, mi lesz a továbbiakban az ennél súlyosabb, egészségügyet érintő ügyek tekintetében.

Az MTI valószínűleg kapott engedélyt az egészségügyi ellátóközponttól, ők ugyanis megírták: Mága Zoltán hegedűművész több mint háromszáz ajándékcsomagot adott át a betegeknek a kórházban. A hegedűművész Mikulás-figurás csokoládéval, mogyoróval, mandarinnal megrakott csomagokkal, plüssállatokkal érkezett a gyermekkórház karácsonyi ünnepségére. Mága Zoltán az eseményen bejelentette azt is, hogy a Hangok és Harangok című klasszikus zenei fesztiválsorozatának bevételéből a Heim Pál Gyermekkórház számára egy több millió forintos életmentő orvosi műszert ad át még a karácsonyi ünnepek előtti napokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.